Странице

субота, 22. јануар 2011.

Ajme Kokos! Rafaelo kuglice

Ajme koliko nas je igrica za food blogere koju je osmislila Snjezana sa bloga Dalmacija Down Under. Svakog meseca se zada jedna namirnica, a onda svako ko zeli da ucestvuje u igrici, sprema tu namirnicu na razne nacine. 
Ovog meseca, domacica je darag Sandra -Mala kuharica, sa bloga Mlin nas nasusni - nastavk knjige ...
Namirnica meseca je kokos, a u ovom postu vam predstavljam rafaelo kuglice na moj nacin.

Potrebno je:
  • 2 dl vode
  • 500g secera
  • 250g margarina
  • 500g mleka u prahu
  • 400g kokosovog brasna - 300g za smesu i 100g za oblaganje kuglica
  • 200g lesnika
Staviti vodu da se kuva, pa kada provri staviti secer i margarin i ostaviti na ringli dok se ne otope. Skloniti sa ringle pa umesati mleko u prahu, dobro izmesati i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim umesati 300g kokosa, sve dobro sjediniti, pa ostaviti u frizider najmanje 2 sata da se smesa dobro rashladi. Jos je bolje ostaviti smesu preko noci u frizideru pa sutradan praviti kuglice.
Lesnik, ako je sirov, prepeci u rerni, pa oljustiti.
Praviti kuglicu tako sto se u svaku ubaci jedno jezgro lesnika, a zatim se uvalja u kokosovo brasno.

Od ove smese izadje bas izuzetno mnogo kuglica, pa mozete da pravite i manje. Meni se cak desi da pravim petinu smese kada ih se uzelimo.

Moram da napomenem da vec duze vremena imam problem sa nalazenjem kvalitetnog mleka u prahu. Ako se pronalazite u ovoj prici, onda vam savetujem da u startu povecate kolicinu mleka, bar za 50g. Ove kuglice su pravljenje sa AGROPAK-ovim mlekom u prahu. To su kesice od 175g i mleko je dobrog ukusa, ali se smesa lose steze, pa sam povecela kolicinu mleka ali nedovoljno. To se lepo vidi na preseku iznad, da su se kuglice malo spljostile :(

U slucaju da imate kvalitetno mleko, ova mera je savrsena i necete imati odvise problema sa smesom. Secam da kada smo ih pravile (mama i ja) pre nekih 20-ak godina, da smesa nije morala da se rashladjuje, vec smo odmah pravile kuglice cim se stegne. Da biste lakse pravile, mozete da drzite jednu ciniju sa vodom i povremeno umacete ruke, pa tako vlaznim rukama valjate kuglice.

Na blogu imam i recept za Bajaderu sa kokosom od nase Tashice, tako da i taj recept prilazem za igricu, jer je bajaderica savrsena.






Ne znam jeste li primetili, ili se meni to samo cini, da je aroma kokosa u kolacima dosta intenzivnija nakon dan-dva. Obicno sitne kolacice sa kokosom napravim zbog toga koji dan ranije.

Simpaticno se potrefilo da u ovoj igrici spremamo kokos, a u Kuvarijacijama Bounty cokoladice. :)
Posto taj recept objavljujemo 31. Sandra, mozda i njega posaljem tebi za ovu igricu :)

Toliko od mene na temu kokos.


Dopuna 24. 1. 2011.

Pravila sam ih opet, pa prilazem fotografiju posto su ove ispale lepse. :)
Inace od smese izadje 120-150 komada, zavisno od velicine. Meni su lepse kada su manje, jer mi je taman ukus smesa-lesnik.


4 коментара:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails