уторак, 30. август 2011.

Kolač "Medeno srce"

  Ne znam da li volite original, ja nisam neki ljubitelj. Naročito ako nije svež, onda me onaj biskvit pošteno udavi bez obzira na slatko punjenje. Međutim, skoro sam kod Isidore, moje (doživotne) drugarice iz srednje probala kućnu verziju ovog slatkiša i jako mi se dopao pa reših da ga napravim. Sa receptom je bilo malih problema, posto je kod Isidore sve onako odokativno mada ona sve sprema savršeno. Dobila sam količinu u šoljama i još par sugestija i napomena šta bih mogla da stavim u testo, sa ne baš preciznim količinama.
  Posto se koriste šolje ja sam to sebi (i vama) prevela u grame, ali ko zeli da meri "na šolje" može i tako. Odnos je isti samo je različita veličina tepsije u kojoj ćete ispeći biskvit. Manja šolja, manja tepsija ... Koristila sam veću šoljicu za kafu, koja je zapremnine 150ml kada je napunjena do ivice i u zagradi imate koliko je to u gramima kada nju koristim.



Evo mog recepta:

Potrebno je:

Za biskvit:

  • 2 šolje brašna (200g)
  • 1 šolja šećera (150g)
  • 1.5 šolja mleka (220ml)
  • 2 ravne kašičice cimeta (~10g)
  • 2 ravne kašičice kakaoa (~10g)
  • na vrh kašičice sode bikarbone
  • 200g pekmeza od šljiva
Za premaz: 200g pekmeza od šljiva

Za glazuru:
  • 150g čokolade
  • 6 kašika ulja
  • 20g putera
Priprema:

Izmešati brašno sa kakaom, sodom bikarbonom i cimetom. U drugoj posudi izmešati mleko i šećer, pa dodavati po malo praškastu smesu i sve lepo sjediniti žicom za mućenje. Na kraju dobro umešati pekmez od šljiva. Sipati u tepsiju koja je prethodno podmazana i posuta brašnom ili prekrivena papirom za pečenje, pa staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče 15 minuta.
Ispečen biskvit premazati pekmezom od šljiva pa pustiti da se ohladi. Preko ohladjenog sipati čokoladnu glazuru.
Glazuru napraviti tako sto se na pari ili na tihoj vatri rastopi čokolada sa uljem, a onda se na kraju doda kockica putera i rastopi van ringle. Ako se radi direktno na ringli, ringlu zagrejati pa ugasiti, pa posudu sa čokoladom stavljamo ili pomeramo sa ringle uz neprestano mešanje. Ne sme da se oseti da se čokoladi uhvatila za dno posude.

Neke napomene:

Veličina moje četvrtaste tepsije je 21cm x 25cm, ali ću sledeći put koristiti veću da bih dobila tanji biskvit.

Biskvit (ova količina) može da se ispeče u velikom plehu od rerne, podeli na pola pa filuje tako da je pekmez izmedju dve kore, po površini se premaže tanko pa ide glazura od čokolade. Ko hoće da se igra, može iz tako složenog biskvita da vadi modlom srca pa da svako posebno glazira čokoladom.

Radna temperatura rerne je kod mene 175°C, a prvo je zagrejem na 200°C. Moja rerna jače peče.

Koristila sam marmeladu od šljiva umesto pekmeza, ali je pekmez bolja opcija. Marmelada, kao lošiji proizvod, ima dosta šećera a manje voća, tako da se mnogo više upila u biskvit nakon što je kolač odstajao neko vreme u frižideru.

Kakao u biskvitu možete da izostavite.
Količinu sode bikarbone ne povećavajte jer nema potrebe. Nailazim na neke sulude količine od po cele kesice za slične biskvite. Jedino je bitno da smesa sa sodom bikarbonom ne stoji i ne čeka da se rerna zagreje. Neka rerna bude spremna da biste odmah mogli da ubacite kolač da se peče. Soda bikarbona se odmah aktivira sa tečnošću, i zato nema čekanja, posto kolač u suprotnom neće lepo da naraste.
Umesto sode bikarbone uvek možete da upotrebite prašak za pecivo jer on sadrži u sebi sodu bikarbonu.
Sa druge strane, soda biakrbona ne može da zameni prašak za pecivo, baš zbog tog aktiviranja odmah na početku pečenja. Prašak za pecivo je bolje koristiti kod stvari koje se peku malo duže, jer pored sode sadrži i tartarat koji se ne aktivira odmah, pa on pomaže da testo raste lepo sve vreme pečenja, odnosno da ne padne.

Da vam glazura ne bi pucala prilikom sečenja, ostavite da kolač odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi ili koristite zagrejani nož. Nož možete da grejete vrelom vodom ili na ringli, Secite u jednom potezu i nema pucanja.

Možete da pravite tanju glazuru, od 100g čokolade i 4 kašike ulja, i iste količine putera.

Ovaj kolač je ukusom skoro identičan originalu, može da vam se svidi a može i da vam se ne svidi. Deki nije bio srećan dok ga je jeo, ne dopada mu se. Doduše ne voli ni original.
Nije mu se dopalo sto je testo žilavkasto i lepljivo iako ono treba biti takvo. Prokomentarisao je da je kolač idealan da napokostiš nekom ko ima veštačku vilicu lol

... i to bi bilo to :))

понедељак, 29. август 2011.

"Mini Studio"

  Pre par meseci mi je Zelja sa bloga Pipi u kuhinji poslala LINK ka uputstvu kako napraviti kod kuce mini studio, i napokon sam ga napravila. Nema potrebe da pisem o izradi jer je vrlo jednostavno i lepo prikazano na sajtu koji sam linkovala.
  Isprobala sam ga na dnevnoj svetlosti, a svetlo mi je padalo sa pogresne strane. Ipak, zadovoljna sam rezultatom. Sledeci problem je .. gde drzati kutiju ako zivis u kutiji sibica? :)))
Evo kako izgleda moj studio i jedna slicica napravljena u njemu ...



Nije lose, jel da? :)
Zeljo, hvala jos jednom za link! :*

P.S. Napokon imam solidan fotoaparat, pa sad nemam izgovor za losu fotografiju. Samo jos da ga upoznam, za sada mi je spansko selo lol

Da se dopunim, posto mi djavo nije dao mira dok nisam smislila gde cu sa kutijom.
Nekako mi je samo naislo kao slika u glavi ... setila sam se  "fascikle" u kojoj je mama drzala neke svoje crteze iz skole. Dva debela kartona spojena pamucnim trakama. Onda sam iskasapila svoju kutiju, napravila rupe i ubacila neke trake koje imaju u sebi zicu pa se lako provlace. Kutija se sada sklapa, i moze da se ubudzi pored frizidera jeeeeeee
Evo slicica



четвртак, 25. август 2011.

Prepravka majice

  Dok sam kopala po kesi sa materijalima, jer redovno zaboravim šta sve imam, naišla sam na još jednu kesu čiji sadržaj podpada pod "žao mi da bacim" kategoriju. Ima tu svačeg, ali ovog puta mi je zapala za oko neka prastara Dekijeva majica, koja se skupila od pranja. Došla je na neku dimenziju da je njemu mala a meni šljampavija nego što mogu da podnesem. Onda je završila u toj kesi i čamila sigurno par godina u njoj.

  Iskoristila sam svoju Time Out majicu sa polo kragnicom i po njoj prekrojila staru. Posebno sam krojila prednji, a posebno zadnji deo, zato što je ovaj leđni ipak malo širi i drugačije se kroji izrez oko rukava, pa mnogo lepše stoji majica na kraju kada se to ispoštuje, nego kada se seče istovremeno. Ako uzmem u obzir da to produžava proces za najviše 5 minuta, stvarno ne vidim razlog zašto ne bih sekla pojedinačno.

  Stavila sam majice, predjica na prednjicu. Posto su leđa tajm aut-ove majice odozgo, morala sam malo da pomerim taj deo ka sredini jer je širi. Zato nije zaglađeno. Namestila sam da se izrezi obe majice i rameni šavovi lepo poklope. Iscrtala, isekla. Zatim sam majice stavila leđa na leđa. Iscrtala, isekla. Spojila sam bočne ivice spenadlama pa prešila mašinom. Zatim sam usko podavila oko rukava, proštepala sa lica i to je to! Majica je spremna za novi život!


Mnogo bolje stoji na meni nego na stolu :)))

уторак, 23. август 2011.

Fasirane snicle i patlidzani :)

Iako imam povremene izlete u ishrani, trudim se da sto vise jedem po takozvanom LCHF principu. Za neupucene, radi se o ishrani u kojoj je unos ugljenih hidrati apsolutno sveg oblika sveden na minimum, unos masnoca iz vecine izvora pojacan, dok se unos proteina odrzava na nekoj normali. Ovaj princip ljudi cesto mesaju sa mesnim dijetima, Etkinsovom dijetom i svim ostalim gde je prioritet dat proteinima, pa jos jednom podvlacim da se ne radi o visokoproteinskoj ishrani. Uz to, na ovom rezimu mozete jesti i "zlo" svinjsko meso, "zle" iznutrice, puter, pavlaku, prziti na svinjskoj masti i koristiti jos neke nepravedno proterane namirnice sa spiska nazvanog zdrava hrana. Delimicno zabluda dolazi i od toga sto sam naziv, po mom misljenju, i nije bas najsretniji, posto postoji dosta sistema ishrane koji se mogu podvesti pod "low carbs, high fat" - "minimalno secera, poviseno masti" a u kojima je akcenat bacen na izvore proteina, zatim pojacan unos proteina i samo nekih od dobrih masti itd. Ipak, morao je nekako da se zove, a ova skracenica opisuje sustinu. :))

Koga vise zanima, moze da poseti blog Istine i lazi o hrani, nutricionistkinje Anite Šupe, na kome se propagira ovaj rezim ishrane. Drago mi je sto sam u pravom momentu naisla na njega, jer, iako mi je vecina cinjenica o kojima Anita pise odavno poznata, trebalo mi je to citanje kao neka podrska i motivacija da se vratim na normalnu ishranu i "skinem" sa peciva :)) Mesim i dalje, ruckam i dalje, ali veoma dozirano :)

Kada pomenem ovaj princip, ljudi se najcesce pitaju sta tu uopste moze da se jede, a moze da se jede i te kako kvalitetno i raznovrsno. Uopste ne morate da se odricete nekih jela, kao sto su npr. fasirane snicle. Morate malo da izmenite sastav mase, ali nikako na ustrb ukusa. Pravila sam ih danas za rucak, a kao prilog sam isprzila patlidzane - plavi i crveni. Mozda ste navikli da se ono ljubicasto zove plavi patlidzan, ali ne znam da li neko od vas zna da se paradajz naziva patlidzanom. Ako pitate mog tatu, postoje patlidzani i plavi patlidzani :))


Varivo od patlidzana

Potrebno je (za dve osobe):
  • 1 osrednji plavi patlidzan, oko 300g
  • 300g patlidzana (paradajza)
  • so, bosiljak, beli luk (koristila sam granule ali je jos lepse svez)
  • malo maslinovog ulja za przenje/dinstanje
Priprema: 

Plavi patlidzan oljustiti i iseci na ne previse tanke kolutove, pa posloliti i pustiti da izbaci gorcinu. Nakon pola sata na brzinu proprati sve to i onda dobro izmedju dlanova ocediti.
U tiganj koji ima poklopac, ili neku serpu, staviti malo maslinovog ulja, pa naredjati na dno kolutove plavog patlidzana, a odozgo kolutove crvenog, koji mozete da oljustite pre secenja, a i ne morate ... sve zavisi u kojoj meri vam smeta njegova skuvana kozica. Odozgo posolite, pospete bosiljkom i belim lukom, poklopite i stavite na tihu vatru da se przi. Nakon sto su patlidzani obilno pustili vodu, a tome treba bar 5 minuta, otklopite sud i uz mesanje przite dok ne ispari sva voda. Servirajte tako sto cete odozgo izrendati mladi sir, fetu ili kackavalj; kako volite ili sta imate u frizideru. Sir je obavezan sastojak :))

Fasirane snicle

Potrebno je:
  • 450g mlevenog mesa (koristila junece, moze i mesano)
  • 2 jaja
  • 1 ravna kasicica sode bikarbone, 1 ravna kasicica zacina C i 1/2 kasicice soli
  • malo aleve paprike i bibera
  • 3 kasike ovsenih mekinja
Zacin C (i slicni poboljsivaci ukusa) nikako nije proizvod koji  bih preporucila. Bolje je koristiti zacinsko bilje, a staviti vise soli u smesu. Medjutim, izbegla sam luk jer Dekiju smeta, a sa druge strane, nije bas low carb namirnica. Moze ali ne mora. Tako da povremeno koristim ovo zlo od "zacina". Trebalo bi da napravim domacu mesavinu ali da bih to uradila izgleda cu morati da polepim ceduljice po kuci da se setim.

Ovsene mekinje se koriste umesto hleba/brasna/prezli, jer su prihvatljiva namirnica.

Smesa se umesi kasikom. Bucnemo jaja u meso pa dodajemo redom sa spiska i mesamo kasikom. Kada smo je dobro umesili, sledi przenje na svinjskoj masti. Kasikom vadimo smesu, stavljamo u zagrejanu mast pa spljostimo viljuskom kao kad pravimo one kineske cufte i przimo sa obe strane dok lepo ne porumeni. Mast ne sme biti vrela da se ne uhvati prerano korica. Na zalost tesko je odrediti jednu istu temperaturu ako przite na (matorim) ringlama, tako da ja stalno pojacavam i smanjujem jacinu. Cim primetim da ne przi dovoljno jako pojacam ringlu, kad vidim da previse cvrci, smanjim ... zongliranje ali sta se moze :)
Gotove fasirane redjam najcesce u vatostralnu posudu, pa kad sve zavrsim poklopim ih da smeksaju, ali ih ostavim tu pored ringle da se ne ohlade prerano ako ne rucamo odmah.
Evo kako to na kraju izgleda. :)


Uz ovakvo jelo meni, velikom utamanjivacu svezeg povrca, ne treba salata. :)

субота, 20. август 2011.

Torta za krstenje

Danas su kumovi krstila sina, a ja sam za tu priliku napravila tortu. Torta je po sastavu moja rodjendanska, a ukrasila sam je plavim slagom i figuricom koju sam sama napravila. Zelala sam neznu, jednostavnu dekoraciju na torti. Nisam bas najvestija na svetu, nemam rutinu jer ne pravim cesto ukrase, ali je napravljeno sa puno ljubavi :)
Ideju sam dobila gledajuci slicice torti preko google image pretrage. Ovakav slican andjelak sa jedne tortice me je odmah osvojio. 
Malo sam vezbala ispisivanje teksta, ali sam ipak odustala od toga jer ne umem da smanjim slova dok pisem :)) Moracu jos dosta vezbam.



среда, 17. август 2011.

Palacinke ... i prodje godina :)

Prosle godine, na danasnji dan, objavila sam svoj prvi post na blogu. Predstavila sam moje knedle sa sljivama. Kako to obicno kod mene biva, u prvim naletima entuzijazma ispisala sam bas dosta recepata, a onda sam malo zatajila. Ipak, post koji upravo kucam je 100. na blogu, i veoma sam zadovoljna tom brojkom :D

Ima dana kada sam brbljiva. Danasnji mi izgleda nije takav :) Zelim od srca da se zahvalim svima vama koji posecujetu ovu stranicu, a ako ste pronasli neki recept za sebe i ako se on mozda uvrstio u vas kulinarski repertoar, bicu najsrecnija na svetu!

Za danas nisam spremila nista specijalno. Posluzicu vas palacinkama.


Mozda palacinke i nisu neka specijalna poslastica, ali meni su napravile mnogo glavobolja. Znate kako svi, ili imaju neki svoj recept ili rade otprilike. Tako sam i ja godinama pokusavala da napravim dobre palacinke slusajuci razne savete i gledajuci mamu, tetku, nanu, drugarice ... ali nije islo i kraj! U stvari, niko nije umeo da mi objasni zasto mi ne uspevaju, a sve imaju neki svoj nacin i neke kao sitne cake. "U se i u svoje kljuse!" i na moju nesrecu pokazalo se kao najbolje resenje :lol:

Recept za savrsene palacinke po mom ukusu glasi ovako:

Potrebno je za 27 palacinki precnika 20cm:

  • 3jaja
  • 1-2 kesice vanil secera
  • mrvica soli, tek da se kaze da je ima
  • 60 -80ml ulja zavisi koliko zelite mekano testo
  • 430ml kisele vode
  • 300g brasna
  • 430ml toplog mleka
Priprema:
Umuti sastojke redom koji su navedeni. Nauljiti dobro tiganj, zagrejati ali ne na prejakoj vatri i peci palacinke. Teflonski tiganj, posle prve palacinke, vise nema potrebe da premazujete uljem.

Gde sam gresila ...
Vecito mi je smesa bila hladna a tiganj previse vreo. Cesto sam stavljala manje ulja nego sto je potrebno. Ako nemate dovoljno ulja u testu, palacinke su zilave, ali ako preterate, dobijete previse mekane palacinke koje ni pod razno ne mozete da okrenete bez cepanja. Zato je gore napisana kolicina idealna. Jedno vreme sam stavljala 100ml ali sam na kraju smanjila. 60ml je neka donja,  a 80ml gornja granica za dobru palacinku. Takodje sam pravila gresku oko kapanja ulja pre svake palacinke. Zbog toga mi se tiganj vrlo brzo upropastio. Jos uvek ga koristim ali izgleda kao najgora stroka ... moracu da pazarim novi pod hitno.

Obavezno koristite toplu tecnost kada pravite palacinke ali nju dodajte poslednju da ne biste dobile ugrudvano brasno u slucaju da je tecnost toplija nego sto je pozeljno. Meni su najukusnije kada koristim kisela voda-mleko, pola-pola, tako da grejem mleko. Ako pravite sa obicnom vodom, mozete i/ili nju da zagrejete. Mozda ce neko da se prekrsti kad vidi ovu moju meru od po 430ml vode i mleka, ali eto, tako se pokazalo kao idealno. Po 450 je previse retko, a po 400 je smesa za nijansu gusca nego sto bi trebalo.

Iako je opsteprihvaceno da tiganj mora da se zagreje na najjacoj vatri, to vazi samo za one obicne. Ovi moderni teflonski, pa jos ako imaju onu "ringlicu" na dnu ne moraju posto zadrzavaju toplotu. Zagrejte ga jako samo za prvu palacinku pa smanjite vatru. Kada sipate testo u tiganj, ne sme da se cuje jako cvrcanje i da se pojave rupice po testu. To je znak da da je vatra prejaka, ili da je smesa mnogo hladna, a cesto i oba. Treba smesa lepo da zasusti, da se lako razliva, i da ostane glatka, a da pocnu po povrsini da se naduvavaju mehurici dok se pece. To je pokazatelj da je testo dobro i da je dobra temperatura pecenja.


U racunaru imam gomilu, rastrkanih po raznim fasciklama, fotografija palacinki. Palacinke sa prve fotke nisu ove iste sa druge :D Ove druge su mnogo bolje ispale. Razlika je u tome sto je prvo testo bilo hladno pa su se pojavljivale rupice na testu, inace sastav je isti.

Palacinke mozete da napravite na 101 nacin ... bez jaja, bez kisele vode, ma i bez mleka ... razne mikseve mozete da upotrebite i da dobijete palacinku, ali samo je jedan recept za najlepse i najukuznije palacinke na svetu, a to je ovaj moj! hihihi. "Skromnost" mi je srednje ime ;)
U svakom slucaju nista vas ne kosta da isprobate, ako vec nemate neki svoj provereni, nego ih pravite odokativnom metodom.

Nadam se da sam ovom pricicom o testu za palacinke nekom pomogla, mada mislim da sam ja jedan od retkih slucajeva lol. Meni obicno najprostije stvari ne uspevaju.

Do citanja i novih slicica i recepata ...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails