Странице

четвртак, 11. новембар 2010.

Kraljice (Zuto - belo)

Evo malo prepisivanja  :))
Recept sam postovala na ana-forumu proletos. Obozavam ove kolacice.

Ovo su bozanstvene starinske stanglice. Nana ih pravi od kako znam za sebe, pa sam ja nastavila. Prvi put sam ih posula sa rendanom cokoladom, da isprobam jer i ta opcija stoji u receptu. Inace se pospu sa mlevenim orasima. Odlicne su obe varijante.



Kora: 

Dobro umutiti 150g margarina, 150g secera, 150g mlevenih oraha i 75g brasna i na kraju dodati sneg od 4 belanca. To sve polako i dobro izmesati i pazljivo presuti u cetvrtasti pleh pa na pola ispeci. Umutiti 4 zumanca sa 125g prah secera pa preliti preko prvog dela i dopeci na tihoj vatri. 

Fil: 

150g mlevenih oraha i 250g secera popariti sa jednom soljom mleka (2dl), i dodati 1 kesicu vanil secera. Kada se ohladi, umesati 60g margarina i mesati da se dobro sjedini. Na ohladjenu koru premazati ovaj fil pa obilno posuti mlevenim orasima ili rendanom cokoladom.
 

neke moje napomene ...

Umutite sastojke za donji deo kore navedenim redom, a belanca dodati na kraju i polako kasikom sjediniti.
Ne pecite prvi deo kore na jakoj vatri, neka bude 180step. Pecenje do "na pola" je da se ispece toliko da se odozgo uhvati relativno cvrsta korica ali da se kora ne odvaja od ivica pleha u kome se pece. Kada nalijete zumanca, nemojte previse da pritiskate dok premazujete. Najbolje je da pokusate da razlijete preko prvog dela. Onda se bukvalno susi u rerni na 100 step ili malo jace, zavisi od vase rerne. Kada se zumanca dobro osuse, izvadite. Donji deo takodje mora da bude suv i tvrdji, ali ako i ne bude, ne mari. Drugi put cete vec znati. Korica treba na ivicama da se odvoji od pleha, a pleh sam tanko podmazala margarinom.
Kada parite orahe, nemojte odmah da sjurite celu kolicinu mleka, jer se nekada desi da treba malcice manje.
Za posipanje treba otprilike oko 150g oraha ili 100g cokolade. Kada sledeci put budem posipala cokoladom, smanjicu kolicinu secera u filu na 200g. Kada posipam orasima onda nemam utisak da je preslatko, mada se mm ne zali. Ko ne voli previse slatko, neka smanjuje secer. 





5 коментара:

  1. Mmmmm, kraljica stangli. Moj prvi kolac koji sam pravila, jos u osnovnoj skoli. Obozavam ga, stvarno je jedinstven.

    Bas je super ispao :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Taso :) Kolac je ni za sta manje, nego za obozavanje!

    ОдговориИзбриши
  3. Kolac je prva liga, znale su nase bake da prave fine kolace...lepo je kad se napravi i sa lesnicima, ili pola orasi a pola lesnici.;)) Taci, u fil obicno stavim isto 150 g oraha/lesnika, 150 g secera i 1 dl mleka, a nekada dodam i 50 g cokolade, da malkice promenim, pa onda casom vadim polumesece.;))

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan kolač ! Baš onako kako su pravile bake, najbolje ! Super si ga napravila, jako mi se sviđa kako izgleda, a okusu vjerujem da ste jako uživali :)

    ОдговориИзбриши
  5. Branka, najtoplije ga preporucujem, i ako ga nisi do sada probala, probaj obavezno ... makar pola mere napravi.

    Mignonne, moracu da probam takav fil.
    Nije losa ideja sa polumesecima. One viskove lepo smazes :))))

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails