Странице

уторак, 6. март 2012.

Prokulice sa slaninom i paprika lešnicima - recept Miroslava Uskokovića

Ne znam ima li nekog da ne voli poklone?! Još kada su oni sa pažnjom odabrani, prosto moraš da poželiš jedan takav. Iako vrlo retko učestvujem u raznim darivanjima na mreži, ovo mi je privuklo pažnju.

Miroslav je, kao nagradu za 100 000 poseta njegovom blogu ´´Iz Moje Kuhinjice´´ pripremio paketić divnih stvarčica koje bi svako, ko voli da kuva, poželeo. Paketić sadrži namirnice i začine koju sa na ovim prostorima teško dostupni, a koje, možete pročitati ovde.


Da biste mi pomogli da osvojim ove lepe poklone, dovoljno je da lajkujete fotografiju koju sam postavila kod Miroslava na fejsbuk stranici, naravno ako vam se dopada:  :)

 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=345661152139586&set=o.126215380722916&type=1&theater

Pored bloga, Miroslav svoje recept objavljuje i na Coolinarici a takođe ga možete citati i na njegovoj Face Book stranici. Na ovim stranicama se nalazi mnoštvo zanimljivih recepata, a ja sam za ovo malo slatko takmičenje od svega izabrala nešto fino, pikantno i za nas skroz neuobičajeno.

Prokulice sa slaninom i paprika lešnicima


Original recepta se nalazi ovde kod Miroslava kao i odličan tekst o prokelju, povrću koje mnogi baš ne mirišu, pa pročitajte. Recept citiram:

70 gr celih lešnika
10 gr šećera u prahu
5 gr ljute aleve paprike
5 gr putera
50 gr dimljene slanine
par grančica majčine dušice/timjana
500 gr blanširanih i prepolovljenih prokulica
sok i naribana korica jednog limuna
morska so, sveže mleveni crni biber
Priprema:
Pregrejati rernu na 180 stepeni C.
Tostirati lešnike oko 6 do 8 minuta, il’ dok blago ne porumene i tek zamirišu (tostiranje intezivira ukus oraha). Za to vreme prosejati sećer u prahu sa paprikom. Nakon što su lešnici tostirani i još dok su vrući postaviti u većoj činiji i dodati puter, pa mešati da se masnoća otopi i lepo glazira orahe. Zatim dodati mešavnu šećera i paprike sa malo soli i bibera, pa sve izmešati da začini lepo i jednako prionu za lešnike. Ostaviti sa strane.
Slaninu iseći na tanke trake, pa potom na štapiće koji se u stručnom kulinarskom izrazu nazivaju 'lardon'(ovaj postupak se lakše odradi ako pre sečenja slaninu delimično zamrznemo). U većem tiganju, na srednje slaboj temperaturi lagano pržiti slaninu da opusti svu masoću i postane hrskava, pa ukloniti i ostaviti sa strane. 
Na preostaloj masnoći, na jakoj temperaturi propržiti grančice timjana oko 30ak sekundi, pa dodati prokulice i pržiti nekoliko minuta da se lepo karameliziraju. Dodati sok i koricu limuna, posoliti i pobiberiti, pa kuvati oko 1 minut uz neprestano mešanje da se sok redukuje. Ukloniti sa vatre, pa dodati slaninu i paprika lešnike, izmešati i poslužiti toplo.

Moji utisci su više nego pozitivni. Prokelj spremam povremeno, blanširan pa sa nekim prelivom ili u čorbici, a ovaj recept mi je baš lepo legao. Da li je to zato što je pikantno, ne znam, znam samo da me je jelo osvojilo na prvi zalogaj. Malecna izmena recepta je u tome što sam dodala ljutu tucanu papriku. Bez semnki paprike i krupnih komada ono izgleda prefinjenije. Ako volite malo drugačije ukuse, obavezno isprobajte ovaj receptić.



18 коментара:

  1. Izgleda bas ukusno, nisam jos pravila na takav nacin ali eto jedne lepe ideje da se obogati meni... puno srece u igrici!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uopste nisam imala ideju kakvog je ukusa lesnik sa slaninom, ali kada uhvatis sve sastojke zajedno i krenes da klopas, shvatis kako je stvarno dobra kombinacija ukusa. Samo proveri koliko ti je slanina slana, mozda nece trebati soli uopste, ako si blansirala prokelj u slanoj vodi.

      Избриши
  2. Odlično, jako volimu prokulicu, ovo je još jedan divan način da se pripremi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala!
      Meni je za malo ovaj recept promakao. Nameracila sam se na Borsc, jer sam uvek imala neku odbojnost prema nazivu i izgledu te corbe. Kisele corbe me asociraju na treznjenje posle pijanke (odlicne protivu mamurluka) pa sam uz borsc vizuelizovala stalno neke pijane Ruse kako se trezne uz ovu corbu hihihi ... predrasude, sta cu. Kod Miroslava u curbu idu sitake pecurke, sto je meni bilo komplikacija jer kod mene u kraju ne mogu da ih kupim. Tako da sam ponovo gledala blog i otkrila ovaj recept.

      Избриши
  3. Анониман7. март 2012. 11:02

    ne volim prokulice, ali trudim se da ih na bilo koji način uvedem u kuhinju, najčešće ih skrivam :)
    sviđa mi se ovaj recept jer je dosta začinjen i mogao bi mi se barem malo dopasti ukusom, ovako na slici lijepo izgleda

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala!
      Ja volim sve te kupusare, samo sto prokulice najslabije spremam jer nekada znaju da budugorke, cak i kada ih oslobodima spoljnjih listova. Onda mi jelo presedne.
      Ovde se osecaju onako blago kupusasto, nije njihov ukus dominantan. Isprobaj od male kolicine pa ces videti. Sprema se za 15min. :)

      Избриши
  4. Imam ih trenutno u kući i baš nešto ne znam šta bih sa njima! Ovo deluje super!

    ОдговориИзбриши
  5. I meni se dopao ovaj recept! :) Htela sam da ucestvujem u darivanju, ali nikako nisam stigla. :( Drzim ti palceve!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isprobaj ga.
      Vera nas je oduvala na darivanju, ali meni je bilo zadovoljstvo da se igram i isprobam recept. :)

      Избриши
  6. Bravo, odlučila si se isprobati super Miroslavov recept, zanimljivo i ukusno. A sada si me podsjetila da odavno nisam kupila prokulice koje su jako zdrave ali sam ih zanemarila. Odlično si ih pripremila i super izgledaju !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj Branka, da nije bilo ove igrice verovatno bi mi promaklo nesto ovako fino.

      Избриши
  7. Volim porkelj i cesto ga ovako spremam sa slaninicom. Doduse do sada nisam nikada dodavala lesnike, i bas cu da probam prvom prilikom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni nije palo na pamet da mu dodajem bilo sta, a kamoli lesnike. :)) Ispostavilo se da se ukusi savrseno slazu.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails