Странице

среда, 8. јануар 2014.

Punjene suve paprike - posne

Moja ljubav prema suvim paprikama je počela odavno, dok sam bila klinka. Iako nisam baš volela tešku hranu "za velike", suve paprike su mi bile pravi specijalitet, zajedno sa bobovim pihtijama. :)

Suve punjene paprike su zaista jedan specijalitet, koji moramo sačuvati od zaborava. Mogu se puniti klasičnim filom sa mlevenim mesom, krompirom i orasima ili prebrancem. To je ono osnovno.



Nikada ih nemojte kuvati na ringli u mnogo vode. One uvek idu u rernu, gusto sabijene, malo ogrezle u tečnosti (nikakvo nalivanje paradajzom ne dolazi u obzir) i uvek zapečene da se osuše. Samo tako dobijate to jelo koje sme da nosi naziv "suva punjena paprika". Ako na fotografijama deluju malo "vlažno", to je od ulja, nije od vode. Na dnu tepsije je ostalo ulja i malo gustiša od brašna.



Fil koji korstim za punjenje "na posno" sadrži krompir, luk, šargarepu, pirinač i orahe. Najčešće ništa ne merim, nego već odokativno znam koliko čega da stavim, ali ovog puta sam sve stavila na vagicu, da biste imali precizne mere.

Potrebno je:
  • 10 - 15 suvih paprika zavisi koliko su velike; višak se uvek da iskoristiti
  • 80 - 100ml ulja za dinstanje fila + 1 kašika za podmazivanje posude
  • 400g krompira (neoljušten)
  • 150g šargarepe(neoljuštene)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • malo belog luka po ukusu 1 - 3 češnjeva
  • 80g sitnije iseckanih oraha
  • 3 kašičice pirinča (18-20g)
  • 5g soli ili malo više, po ukusu (to je pola kašicice)
  • mlevenog crnog bibera po ukusu
  • malo brašna za "zatvaranje" paprika



Priprema:

Moja tepsija je bila veličine 12x21x6cm.

Kupite bar dve veze paprika. One nisu uvek iste veličine, pa ne znate koliko ćete napuniti. Ako su veće, potpite 10-12 komada. Ako su manje, potopite 15 komada. Kod mene su bile baš raznih veličina, od onih velikih do minijaturnih (ove male znaju biti baš ljute).
Višak tih suvih se lepo iskoristi za pasulj ili se nabuta par komada između sarmi. Daju super šmek jelu.

Suve paprike oprati malo pod mlazom vode, ubaciti u činiju, naliti vrućom vodom, pa staviti neku tacnu preko, da bi paprike bile potopljene, suve su pa isplivaju.

Orahe iseckati sitnije. Ja sam ih prvo stavila u kesu pa zdrobila oklagijom. Onda prebacila na veću dasku za seckanje i dugačkim nožem seckala sve od jednom da se još usitni.

U vanglicu usuti vodu, pa oljuštiti krompir, šargarepu i luk, crni i beli. Stavljati u vodu, pa isprati. Crni i beli luk naseckati sitno, pa propržiti kratko na ulju (dublji tiganj ili šerpa prečnika 26cm). Skloniti sa vatre.


Na krupno rende narendati krompir i šargarepu. Držati povrće poprečno, da se ne dobiju dugački komadi tokom rendanja. Vratiti tiganj na ringlu, dodati rendani krompir i šargarepu, posoliti, pobiberiti, pa dinstati sve zajedno par minuta. U dinstano dodati seckane orahe i probran, opran pirinač, pa sve dobro izmešati da svi satojci budu ravnomerno raspoređeni.

Izvaditi paprike iz vode, vodu sačuvati. Paprike blago pritisnuti da se ocede. Ako je neka pukla dole ili sa strane, nije strašno, sve se to da napuniti.
Na jednu tacnicu sipati vršnu kašiku brašna.
Svaku papriku po potrebi malo razdvojiti rukom, pa kašičicom puniti skoro do vrha. Ako ne možete lepo kašičicom da punite, pomozite se prstima. Pogurajte fil do šiljka papirke, blagim pritiskom. Napunjenu papriku posuti odozgo po filu sa malo brašna ili je jednostavno okrenuti i umočiti u brašno, pa otresti višak.



Napunjene paprike ređati gusto u nauljenu posudu.
Ja sam se na kraju pomagala ravnom varjačom. Pomerim lagano paprike, da napravim mesta za sledeću. Kod mene su toliko gusto zbijene, da na nekim fotgrafijama ni ne primeti da su to paprike u tepsijici.
Ako je neka malo pukla tokom punjenja, ni to ne smeta, jer kada su gusto sabijene, nema mrdanja dok se kuvaju, niti curenja fila. 

Kada se sve utroši, naliti paprike onom sačuvanom vodom, ali ne da prelije, nego da ostane vrlo malo mesta do vrha. Posudu prekriti alu-folijom, pa staviti u unapred zagrejanu rernu da se kuvaju, pola sata do 45min, dok skoro sva voda ne ispari. Nakon toga skinuti foliju, pa ostaviti da se paprike zapeku, da ispari sva tečnost.
Služiti tople ili čak potpuno ohlađene. Dobre su u obe varijante.
Posebno je lepo kada se zajedno spremaju posne sarme i ove paprike. naravno, tada treba povećati količinu fila za broj sarmica koje ćemo zaviti.



Prijatno!

Za tepsijicu u kojoj sam spremala paprike, posebno sam vezana. Ona je već generacijama u mojoj porodici. Nana ju je dobila od svoje bake, nanina baka od svoje svekrve, a ja od nane. Nekada je imala neku plavo-zelenu boju, a sada je skoro potpuno crna, od korišćenja. Svaki put kada je koristim, izmami mi malo suza i osetim neku čudnu povezanost sa svim tim ženama koje su je pre mene u njoj spremale hranu za svoje najmilije.

Ove posne paprike su spremljene za Badnje veče, kao dodatak prebrancu. Najviše za moju dušu. :)



18 коментара:

  1. Prelepe su ti ove "sentimentalne" paprike:) I ja volim suve punjene i nikada mi ih nije dosta:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Pone punjene paprike su i meni slaba tačka. Vidiš ima tu caka koje se rzalikuju od onoga kako ih ja pravim. Praziluk je nešto što volim u njima pa njega često ubacim umesto crnog luka. Nisam nikad čula da se umaču u brašno, prabaću. Ja ih zatvorim ploškom krompira, a uvak rendam baš na dugačko ne na kratko. Sitne razlike ali ne prave neku razliku. Ovakve zapečene iz rerne su baš kako treba. A tepsija, e to je divno što imaš i sigurna sam da je jelo spremljeno u njoj sasvim posebno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, da ... pralizuk je odlicna stvar. Kod mene obicno zavrsi u prebrancu ili u pitama, pa onako fino sladi jelo od njega. Nisam ga nikada za paprike koristila, moracu da probam.
      Krompirom zatvaram sveze paprike kada punim na posno. Ovde ne, jer i tako ima dosta krompira u filu, a i ne bih da mi previse povuce so i masnocu iz jela. To zatvaranje brasnom sam davno videla kod jedne prijateljice, cija je mama iz Pirota i ona tako zatvara. Nema mrdanja jer se brasno zgusne, a taman posle nema potrebe da se prelivaju zaprskom pre zapecanja. :)

      Избриши
    2. Te iz Pirota su zakon. Moj V. i dalje priča o posnim paprikama koje stidljivo tražio kao repete na svadbi u Pirotu kad je bio kum da mu donesu umesto pečenja. Dobio je pun oval...za kuma!

      Избриши
    3. Super anegdota! Gde da se brukaju pred kumom. :)) Mogu da zamislim kako su te bile dobre, original pirotske.

      Избриши
  3. Ako je sta ostalo, dolazim na rucak!

    Puno pozdrava

    Zoran

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Oooo Zoki, od kada se nismo videli! :)
      Ma gde je nesto ostalo, pojelo se brzinom svetlosti. :))) Cak sam jednu nagurala u malu lepinju pa je ispalo kao neki sendvic. :D Nista, pravicemo novu turu, a ti se najavi na vreme. :)
      Puno te pozdravljam!

      Избриши
  4. Mnogo volim ovakve paprike! Jela sam ih kod drugih, divnog su ukusa. Inače, ja posne spremam drugačije, ali ću i ovakve svakako probati! A pleKčić... <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, dobrodosla u nasu blogersku zajednicu i u moj dzak. :)
      Svako ima neki svoj fazon za punjenje. Mogu se koristiti i mleveni orasi, vise pirinca, moze i bez oraha. Kako god, budu dobre, jer ta suva paprika da jelu fantastican ukus.
      PleKce je stvarno cista ljubav. :)

      Избриши
  5. Obožavam suve paprike, nije važno čime su punjene! Jednostavno obožavam! Ove tvoje su predivne! <3

    ОдговориИзбриши
  6. Mnogo lepo izgledaju!
    I ja imam jednu tepsiju koju je koristila moja baka, i natera mi suze na oci...

    ОдговориИзбриши
  7. Ovakve ih nikada nisam jela...moja mama ih je uvek pravila punjene prazilukom i pirincem, ali i ove tvoje divno deluju ! Cuvaj taj pleh kao oci...bas te smesne stvari, bez preterane vrednosti su ono najvrednije sto nam ostaje...ja nikada necu prezaliti sto se izgubio gvozdeni tiganj moje nake za palacinke...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobra stvar kod ovih paprika - cime god da napusin, ne mozes mnogo da pogresis.
      Ja sam od mame preuzela to, da u posni fil obavezno stavimo orahe. Orasi mogu da se samelju, mada je meni draze ovako. Oni daju jelu posebnu slast.
      Plehic cuvam, stoji zavijen u krpi. Cak ga i ne koristim mnogo jer ima na dva mesta mala ostecenja. Nana me stalno pita da li ga koristim, jer je njoj bas lepo sluzio, a meni je sve nesto zao. Inace nisam rob stvarima, ali kada je ovako nesto u pitanju, to je druga stvar.

      Избриши
  8. Divno. Njam, njam, dugoo ih nisam jela. isuviše dugo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. :)
      Ja se "otimam" da ih ne napravim opet. Moramo pauzu da napravimo, da ih se malo uželimo.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails