Странице

уторак, 14. јануар 2014.

Širli Templ torta, sa bloga "Mamina jela"

FBI rukavice su dvomesečna igrica za blogere koji pišu o hrani. Nju je osmislila Maja sa bloga Provereni recept. Cooks and Bakes Igramo se tako, što se na kraju svakog dvomesečja izabere jedan blog, po čijim receptima ostale blogerke kuvaju naredna dva meseca i u međuvremenu, objavljuju isprobano na svojim blogovima, uz utiske o receptima.

Prva dva meseca ove godine, rezervisana su za fenomenalan blog koji piše Aliki - Mamina jela. Iako je možda rano za objave, jer smo tek na sredini prvog meseca trajanja igrice, moram da objavim recept za fantastičnu tortu iz naslova iz dva razloga. Prvi, da vam skrenem pažnju na nju, jer smo zaista oduševljeni receptom. Drugi, da mi se ne desi da, kao za prošle krugove, spremam pa na kraju ne objavim, a velike su šanse za tako nešto, jer će mi naredni period biti poprilično, najbolje je reći, težak.


Blog Mamina jela sam, u odnosu na vreme postojanja, otkrila kasno, ali sam se zaljubila u predivne recepte koje sadrži. Možda najviše u kolače i torte, čiji su postupci pripreme jasno objašnjeni i ispraćeni fotografijama. A onda fotografije gotovih jela - tako lepo, jednostavno i pedantno odrađeno.
Ovu torticu odavno merkam, pa kada je blog izglasan, nije više bilo razloga da je ne napravim. Imala sam mali strah od kuvanja fila, pošto se kuvaju cela jaja na pari. Ne sećam se da sam ikada skuvala takav fil. Međutim, uz precizna uputstva, sve je išlo lagano.
Izmenu recepta sam napravila samo u smislu da sam smanjila veličinu kore, odnos sastojaka je ostao isti, pa sam samim tim dobila i 3 dela za slaganje, umesto 4. Razlog za manju koru je moj matori, izvitopereni veliki pleh od rerne. Drugi nemam, a trebala mi je pravilna četvrtasta kora, kako bih podelila lepo na šnite. Koristila sam dublju četvrtastu tepsiju, veličine 23x33cm.
Količinu fila nisam smanjivala, pa mi je ostalo malo viška, ali ne mari, pojelo se. 

Originalni recept možete pogledati ovde a ovako sam je ja napravila:

Potrebno je (za 11 parčića veličine 10x2cm)

Kora:
  • 5 jaja
  • 100g šećera
  • 100g pečenih lešnika + još malo po želji za dekorisanje
  • 70g čokolade 

Priprema kore:

Lešnike sam samlela u multipratiktu, malo krupnije, koristeći pulsnu opciju.
Žumanca penasto umutiti sa šećerom, pa dodati otopljenu čokoladu. Čokoladu otopiti na pari ili na manjoj jačini ringle, ali povremeno sklanjajući, mešati da se rastapa, vratiti kratko na ringlu i tako nekoliko puta.

Zatim dodati mlevene lešnike, pa na kraju deo po deo belanaca, koji su prethodno umućena u čvrst sneg.
Iseći papir za pečenje (ili podmazati pleh puterom), na veličinu dna pleha. Staviti u pleh, pa podmazati puterom papir, kao i ivice pleha. Ivice ne moraju cele, tek koji centimetar. Smesu za koru izliti ravnomerno u pleh, pa malo par puta lupiti po stolu da se smesa slegne.

Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C (ili nižoj temperaturi ako je rerna jača) 15 minuta. rerna treba biti već zagrejana, kada smesa za koru bude gotova.
Pečenu koru ostaviti kratko u plehu da se prohladi, po potrebi pre toga pažljivo preći okolo ivica oštrim nožem da se odvoje, pa prebaciti na plato na koji je stavljena kuhinjska krpa, tako da papir bude odgore. Ako nema krpe, kora će se zalepiti za plato. Papir se lako skida sa kore jer je bio podmazan.

Ja sam prilikom ove akcije uspela da pocepam koru na jednom delu, jer sam totalno nepromišljeno htela da izručim koru iz dubokog pleha, iz vazduha, na krpu, umesto da prekrijem preko pleha i samo okrenem. Vratila sam ipak nekako sve na svoje mesto, pa podelila koru na tri šnite, svaku širine 10cm, pošto se kora skupila pa je njena dimenzija nakon pečenja bila lepih, okruglih 30x22cm. S obzirom na to da mi je pleh savršeno četvrtast, dobila sam tri jednaka dela, tako da nije bilo nikakve potrebe za opkrajanjem kora nakon filovanja, a pre mazanja poslednjeg sloja fila.



Fil:
  • 4 jaja
  • 160g šećera
  • 150g čokolade za kuvanje
  • 200g putera 
Priprema:

Cela jaja umutiti mikserom sa šećerom na pari. Mutila sam dok nisam osetila da se sav šećer otopio(trajalo je kratko) , pa sam zatim dodala odjednom kockice čokolade i nastavila sa mućenjem mikserom narednih 10 minuta. Dobila sam glatku lepljivu smesu, ne previše gustu kao kada se kuva fil samo od žumanaca. 10 minuta je dobro vreme. Koristila sam najmanju šerpu, iz kompleta od rostfraja koje mahom svi imamo, za fil, onu sledeću po veličini za vodu.

Nakon što se fil prohladio na sobnoj temperaturi, prebacila sam ga u frižider da se potpuno ohladi, na jedno dva sata. Ohlađen fil je i dalje mekan i to ne treba da vas buni. Nekih 15 minuta pre sjedinjavanja kuvanog dela sa maslacem, izvadila sam maslac iz frižidera, da se malo zagreje. Maslac ne treba da bude previše mekan, nego tek toliko da može da se umuti.

Maslac penasto umutiti mikserom, pa mu dodavati postepeno čokoladni fil. Ne treba puno mutiti da fil ne posvetli puno, nego samo toliko da se sve lepo sjedini. Po potrebi, ako je maslac bio mekši, vratiti gotov fil na kratko u frižider.

Fil podeliti na tri dela, pa namazati prvu koru, staviti drugu, nafilovati. Ako vam se učini da će fil možda da curi, stavite na kratko u zamrzivač na brzo stezanje, kao što sam ja uradila, više preventivno nego što je tu zaista nešto curelo.

Na kraju premazati ostatkom fila celu tortu sa svih strana i ukrasiti po želji.
Pošto je meni ostalo malo fila, jer torta jednostavno nije htela da prihvati taj višak, odvojila sam jednu kašiku, umutila oko 30g putera sa punom kašikom prah šećera, dodala tu kašiku fila i napravla ukrase na torti, odgore. Stavila cela zrna lešnika i to je bilo to. Torta je otišla na hlađenje.
Ali, đavo mi nije dao mira, pa sam napravila i ogradicu od čokolade. Htela sam da našaram rupičastu, ali nije išlo, pa sam samo špatulom razmazala po papiru za ovu punu.

Ogradica od čokolade:

Iseći dva komada papira za pečenje, u visini torte, a dužinski koliko je pola obima torte, plus po 2cm koji će ostati nepremazani. Označiti taj višak olovkom, pa okrenuti papir na drugu stranu.

Rastopiti (za ovu veličinu) 50g čokolade za kuvanje, pa poslastičarskom špatulom ili ravnim nožem naneti, u ne previše debelom sloju, duž svake trake, do označenog dela za višak. Taj višak nam treba da bi lako naneli papir i posle ga skinuli.
Papir se može i lepo našarati pomoću tankog nastavka za dekor-špric ili pomoću kese za zamrzivač kojoj je odsečen jedan ćošak. Ko je vešt. Meni još uvek to nešto ne ide, mora da se vežba.

Na bočne strane rashlađene torte, naneti papire sa čokoladom, koja se malo stegla na sobnoj temperaturi. Prvo jednu polovinu, papir podignemo za onaj deo bez čokolade, pa u nastavku drugu polovinu. Vratimo u frižider da se ogradica stegne.Njoj nije potrebno puno vremena, sat, dva najviše. Papir se lako skine jednim potezom.

Pre služenja, dobro je da torta odleži nekoliko sati u frižideru. Možete je seći odmah, tada dominira bogati ukus čokolade, ili, ostaviti je kratko van frižidera, tada ima ukus koji podeseća na "jaču" reform tortu sa onim kuvanim filom sa puterom i tada isplivava i aroma lešnika. Kako god uradili, nećete pogrešiti.

Meni ostaje samo da se zahvalim Aliki na ovom receptu i svim ostalim receptima koje nesebično deli sa nama. Nadam se da ću do kraja februara još nešto spremiti, a vama toplo preporučujem da posetite njen blog, ako do sada već niste. ... i da isprobate ovu torticu.


Prijatno!

P.S. Uh, tek sada vidim koliko ima teksta. :))
Nešto razmišljam, tortica se može pripremiti i u varijanti x3 za mere, za neka veća slavlja.

20 коментара:

  1. ne mogu da verujem !!! ovo je godinama bila moja rodjendanska torta - "Sirli torta"...nisam je jela godinama i evo je sada. tacno je takva bila samo sto ju je mama pravila okruglu. neverovatno je koliko smo vezani za ovakve stvari...obozavala sam je !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. joj što je meni sada drago zbog ovog što si napisala. ja sam tako vezana za Vasinu torticu, a odavno je nisam pravila. meni je ova torta nova i potpuno smo oduševljeni. jaka čokolodna sa diskretnim šmekom pečenih lešnika, pa još dva lešnika gratis uz svako parče.

      Избриши
    2. Meni je vasina torta asocijacija za nasu slavu, nikada nisam mogla da je asociram na nesto drugo! to ne znaci da je ne volim...stavise ! Ali ova mi je nekako bas za svecice...moracu da je uvedem za moju cerku.

      Избриши
    3. To je super! da nastavite tradiciju. :)

      Избриши
  2. Nemam reči da ti se zahvalim za sve prelepe stvari koje si napisala za moj blog. Tortica ti je fantastična!! Veliki pozdrav, hvala ti mnoogo!
    <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga, evo jos jednom, hvala tebi na ovako divnom blogu koji radis. Ja sam dosta recepata izdvojila, neke jos i dok blog nije stavljen u igricu. Nadam se da cu jos nesto pripremiti.
      Isprobala sam i kinder bajaderu, ukus je odlican, samo sto sam imala peh sa mlekom u prahu koje nije htelo da se stegne u dovoljnoj meri. Dva puta sam pravila, oba puta isto. :( nalazim po prodavnicama samo zamenu za mleko u prahu, jedino ovo je bilo pravo i ocigledno lose za kolace.
      Hvala na komplimentima za torticu i budi puno pozdravljena!

      Избриши
  3. Izgleda divno, bas divno
    Svaka cast za strpljenje i preciznost, divan post :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Rekoh bas kod Aliki na FB stranici, dobijala sam negativne kritike za opsirnost i detaljisanje, ali ako nema slika postupka, onda nekako osecam obavezu da isitnim sve u sitna crevca, jer ce mozda nekom manje iskusnom znaciti.
      meni je recimo puno znacilo sto sam kod originala imala slike pripreme i videla kako izgleda gotov fil od jaja i cokolade. :)

      Избриши
    2. Ja to bas npr volim kod ljudi :)
      I sama sam takva, a racunam da ako vec imas priliku da nekome objasnis, zasto to i ne uraditi.
      Samo napred ;)

      Избриши
  4. Tortica je prelepa i divno ukrasena, nisam je pravila ranije i mislim da sam se zaljubila od prve... bas ti hvala sto si nam "otkrila"ovaj recptic, zabelezicu odmah za probu.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Lanči. u jednom momentu sam shvatila da su ove zvezdice uz ogradicu i linija na dnu ipak višak. :)) Nekada je manje, u stvari više i ne treba preterivati, nego ja zaludna sa viškom smese pa špricaj lol

      Ako se uklopiš za ovaj krug, obavezno je isprobaj. Ako ne, opet obavezno isprobaj. :))

      Избриши
  5. Jao kako super izgleda! Čokoladna bomba!!! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. vala baš to i jeste. pojedeš jedno parče i vuče te na još, ali nema šanse. odličan ukus, kore su predivno sočne, a fil jak, najčokoladniji.

      Избриши
  6. Prava cokoladna bomba! Posebno mi se dopada na koji nacin je dekorisana! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sećerko, dekoracija se pravi veoma lako. Ja sam se malo pomogla lenjirom, kako bih rasporedila prvo ove zvezdice što su ispod lešnika na jednaku razdaljinu. Onda ide deo po sredini i na kraju ogradica.
      Lešnici su tako postavljeni, da, kao što vidiš, svako parče ima dva komada i onda se lako seče, između tih lešnika.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails