Странице

субота, 25. септембар 2010.

Pucke

Neko koka kokice ali ja vise volim da puckam pucke :))

Mada ih javno zovem "kokice", nekako interno su to uvek za mene pucke, naziv za ovu meni omiljenu i nezamenjivu grickalicu, koji mi je ostao iz detinjstva. Kao i jos par jednostavnih stvari (kuvanje pasulja i pecenje palacinki), tako mi ni puskanje pucki nikako nije islo. Pasulj sam naucila, a za palacinke sam, posle nebrojeno isprobanih recepata nasla svoj "koji radi" i ukapirala da lose podesim jacinu ringle, tako da sam i to usavrsila.

Pucke sam obicno jela kod kume, tacnije nju maltretirala da mi pravi kada mi se jedu, ali kada je kuma ostala trudna, bilo mi je zao da je mucim i onda sam morala sama da pocnem lol ... a od kume sam dobila uputstvo.

Pre nego sto ga izlozim, samo da napomenem da je ovo takodje moja ulaznica za igricu "Ajme koliko nas je" a domacica ovog meseca je Mihaela sa bloga La casa de vainilla. Tema je kukuruz.

Ova cinijica puckica je za Branku sa bloga Home-made by B uz zelju da nam sto pre ozdravi i ispucka svoje puckice.








E ovako...
Najbolje je da se uzme serpa od rostfraja. Sipaju se zrna taman da prekriju dno, nikako da bude guzva. Naspe se zejtina da zrna plivaju i obilno posole. 



Poklopi se serpa i stavi na hladnu ringlu. Ringla se ukljuci (ne mora na najjaci stepen) i ceka se dok zrna ne pocnu da pucaju intenzivno. Prodrmati malo serpu da se neispucana zrna spuste do dna i kada prestane da pucka pa puckaju tek po jedno dva zrna, skloniti sa ringle i sacekati jos najvise minut jer je serpa i dalje vruca i ispuckace ono sto je ostalo. Presuti odmah da ne pogore one na dnu od vrele serpe.



 Ova tehnika ne gresi nikada












Kumo, hvala ti 'de cula i 'de ne cula!!! :))






5 коментара:

  1. Draga moja Taci da znaš samo kako si me razveselila ovim tvojim Puckama i jako mi je drago što si ih napravila ! Odlične su ti i dobro si ih naučila puckati :-). A ja moju zdjelicu preuzimam sa osobitim zadovoljstvom i puno ti hvala ! kao i na dobrim željama za ozdravljenjem koje je i stiglo, još malo i super sam ! :-)

    ОдговориИзбриши
  2. I ja sam se slatko nasmejala. Da znas d ai ja pucam pucke, a ne kokam kokice :)))))

    ОдговориИзбриши
  3. Brankic, eto, toliko sam mogla da ucinim. Mnogo mi je drago sto te je ova virtuelna cinijica razveselila :)

    Fifika, pa ti bi me razocarala da ih kokas hihihi :-*

    ОдговориИзбриши
  4. Znam da "južna pruga" pucka pucke, pa se pitam dal odatle naziv pucke:)I meni su pucke činile detinjstvo lepšim, naročito zimski raspust koji sam provodila na selu! A, selo na jugu:)

    ОдговориИзбриши
  5. Nale, jeste juzno od BG-a ali nisam bas "sa juzne pruge", mada mi je rodni grad pod Palmom :lol:
    Ravnopravno se koriste izrazi; kokice i pucke ili puckice.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails