петак, 17. септембар 2010.

Princes krofne u FBI rukavicama

Ovog meseca u blogerskoj igrici osmisljenoj za food blogere istrazujemo Nadin blog Just good food.


""FBI rukavice" su mesečna igra namenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. "FBI" je akronim od Food Blog Inspection, a "rukavice" anagram od "kuvarice". Ovu igru je osmislila i pokrenula food blogerka mamajac

Ideja je da učesnici zajednički odaberu i istraže, poput pravih inspektora :) jedan food blog. Svaki učesnik bira jedan ili više recepata sa bloga pod inspekcijom i pravi jelo prema njemu. Učesnik objavljuje rezultat istrage na svom blogu u vidu fotografija i komentara, kao i sva zapažanja u vezi sa blogom pod inspekcijom. Što je više učesnika igra je zanimljivija, jer se može dogoditi da više učesnika odabere isti recept. Autor food bloga pod inspekcijom bi na ovaj način imao šansu da svoje kreacije ustupi drugima na testiranje."

E sada, kada sam napravila uvod i ispostovala osnovna pravila igrice, mogu da prozborim koju o blogu. :)

Kada sam usle kod Nade na blog, prvo sto sam primetila je gomila prlepih fotografija, kao iz najboljih kulinarskih casopisa. Umesto da krenem redom, ja sam kliktala na slicice sa leve strane i uzivala u receptima i fotografijama. Tek posle par dana sam zaista pocela da istrazujem blog , i mada se njena kuhinja drasticno razlikuje od moje, nasla sam puno divnih recepata koje sam pozelela da isprobam. Medjuti, nedostatak vremena sa jedne, i nedostatak degustatora (moj Deki bas i ne voli eksperimente a ne mogu da kuvam mini mini porcije) sa druge strane, me je ogranicio na slatki deo bloga. Izabrala sam nekoliko recepata, ali sam za sada isprobala samo jedan, nadam se da cu stici i ostale.

Ulaznica za ovu igricu su divne Nadine Princes krofne ili kako ih ona zove Kremaste princes krafne

Obicno su recepti za ovu poslasticu, neke polu-instant varijante sa kremovima od pudinga, tako da sam se odusevila kada sam videla da Nada kuva kasicu od mleka i brasna za fil, po starinski. Bravo Nado!

Toplo preporucujem krofnice. Korpice su od preukusnog vazdusastog biskvita, a fil domaci, bez smeka vestackih aroma.
Moram da priznam da sam napravila jednu izmenu u receptu iako sam cvrsto resila da se drzim originala. Jednostavno, nije bilo sanse da ubacim 250g margarina u fil. Znam da je on imao najvise funkciju zgusnjavanja, pa sam se posluzila malim trikom. Ubacila sam kesicu dr Oetker-ovog zelatina. Pravila sam pola mere, tako za celu meru stavite dve kesice.

Napisacu vam kako sam ja pravila a original sam linkova iznad. Videcete da sam malo promenila i nacin kuvanja fila, posto nema margarina.

za punu meru

Za korpice vam je potrebno:

200ml vode
100ml ulja
100g brasna (ostrog)
4 jaja
1 kesica vanil secera

Za krem:
1l mleka
200g brasna (ostrog)
200g secera
4 jaja
2 kesice vanil secera
2 kesice zelatina

Prvo sam skuvala fil, da bi ga sto pre stavila da se ohladi.
Kesicu zelatina sam rastopila po uputstvu sa kesice. Zumanca sam dobro umutila sa secerom i vanil secerom, pa sam dodala pola kolicine mleka i jos izmesala. U drugoj polovini mleka sam rastvorila brasno, a zatim sjedinila sa zumancima, dobro izmesala i presula u serpu od rostfraja sa debelim dnom. Uz neprestano mesanje sam kuvala dok se fl nije zgusnuo, a onda sam sklonila sa ringle, stavila zelatin uz mesanje samo na kratko da se rastopi, i umesala ga u fil. Brzo sam umutila mikserom belanca pa sam ih sipala u vruc fil i vratila na ringlu na jos pola minuta. Dobro izmesala da se sve sjedini kako valja, a onda prerucila u drugu posudu da se hladi. Kada se dovoljno prohladilo, cusnula sam u zamrzivac na oko sat vremena. Povremeno sam vadila i mesala fil.

Korpice sam napravila kako je Nada napisala, bez izmena :)
Zavrila sam vodu i ulje sa vanil secerom, ubacila brasno i jos malo mesala na iskljucenoj ringli, pa u potpuno ohladjeno umutila mikserom jedno po jedno jaje. Stavila u spric i istiskivala korpice. Izaslo je 12 korpica (od pola mere). Pekla sam ih 10min na 200step, ali su uspele da mi se malo zacrne odozgo. Izgleda u mojoj rerni to mora na nizoj temperaturi.

Ne mogu da se bas pohvalim njihovim izgledom, ali bice bolje sledeci put :))



Korpice sam, kada su se ohladile, ostrim nozem presekla na pola. Dobro ohladjeni fil sam stavila u spric na kome sam namestila zvezdasti nastavak, pa sam filovala krofnice.




Bilo bi idealno da se krofne odmah poruckaju :)) jer sam ja deo mojih ostavila u frizideru zbog fila, pa su se korpice malo smeksale od vlaga, mada im nista to ne smeta.

Pre sluzenja princesice posuti prah secerom.



Nadam se da cu stici da isprobam jos koji recept dok traje igrica, ali ako ne uspem, ne mari. Blog je stavljen u omiljene pa ce biti dana za istrazivanje, a svima koji imate vremena preporucujem da svratite kod Nade. Prijatno cete se iznenaditi raznovrsnoscu recepata i uzivati u divnim fotografijama i komentarima ostalih blog-era.





9 коментара:

  1. Mmmm, jako fino izgleda. Taci, pravila sam kroasane, malo je reci da su fantasticni. Hvala ti punooo :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Taso :)
    Bas mi je drago da ti se testo dopalo. Rekla sam da je to najlepse lisnato koje postoji :) Moracu da ga pravim uskoro, nisam bas dugo.

    ОдговориИзбриши
  3. Princes krofnice si super napravila , ne znam zašto bi slijedeći put trebale biti bolje kada su i ovako odlične ! :) Meni se jako sviđaju !

    ОдговориИзбриши
  4. Draga Taci , krofnice izgledaju predobro,posebno sam se zagledala u ovu zadnju sličicu i baš bi mi pasala jutros jedna evo uz kavu..hvala ti puno što si iztraživala moj blog i radila ove moje princes krafne!

    ОдговориИзбриши
  5. Branka, ma pecnule su se malo vise pa su se zacrnele, i nesto im oblik nije kako treba, neke su se bil mnogo nakrivile :)) U sustini, nista to nije smetalo, sem meni "na oko" :))Toplo ih preporucujem, i neces pogresiti ako pravis krem kao Nada. Ja sam jednostavno morala da ustinem na kalorijama :( Margarin ih ima na 100g oko 750.

    Nado, dobrodosla na moj blog.
    Slobodno se posluzi jednom krofnicom :)
    Divna si domacica i tvoj blog sam istrazivala sa uzivanjem. Planiram i Macarons da isprobam, cim nabavim prehrambene boje u prahu. Nalazim samo tecne, a sa njima ne bih eksperimentisala :)

    ОдговориИзбриши
  6. Odlicno si se snasla sa fil, moracu jednom da isprobam tako sa zelatinom...ne sekiraj se zbog krofnica, bas su simpaticne i verujem da su vec sve nestale sa tanjira!;))

    ОдговориИзбриши
  7. hvala vam drage moje:)

    minjoncic, maltene identicno pravim fil za krempitu, samo sto tada malo duze ukuvavam zumanca da bi ostalo cvrsto, ali ipak na kraju curi krempita. kada munem zelatin, nema greske :))

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails