"Ajme, koliko nas je" ! Toliko nas je da je jako tesko na kraju meseca postaviti iole originalan recept kao ulaznicu za ovu igricu koju je osmislila Monsoon.
Domacica ovog meseca je Mihaela sa bloga La casa de vainilla, a dobile smo za domaci da pravimo nesto od kukuruza :)
Svasta mi je padalo na pamet, ali kako je vreme odmicalo, ponestajalo je ideja za pravljenje bilo cega sto bi bilo originalno :) U sustini, ne radi se o potrebi da se sada nesto specijalno izdvojim, vec o mom shvatanju igrice, da se napravi sto vise razlicitih recepata od iste namirnice. Tako su redom otpale, palacinke, piroske, razni 'lepcici i projice, pa mi je kao zadnja nada ostao recept za pohovani kacamak. Kad ne lezi vraze, Branka by B napravila nesto slicno, ali zapekla u rerni :))) Mozda ga i napravim, mada ga ne jedem, cisto iz fazona. Prijavicu i projice za igricu, kada su vec postavljene na blog, zasto da ne, a skuvacu i jednu krem supicu od ovog brasna i planiram da iskokam kokice za "zanimacije", sta fali ... Nego, evo moje prve ulaznice.
Recept za pispilitu (jel' gresite dok izgovarate? lol ) imam cini mi se oduvek. S obzirom na nacin pisanja recepta garantovano je iz nekog starog Bazar-a iz vremena kada su recepte pisali pa ih posle utamanili Mika Dajmak i Misa Lazic, od miloste zvani "dva debela novinara" a "uslikavao" Bata Patrnogic (nista mrsaviji fotograf) :)) Recept je toliko simpaticno napisan, da cu vam ga prepisati u originalu. Kaze ovako:
" Ovo je pita iz Metohije. Mozda neko tamo i zna kako je dobila ime iza kojeg se, provereno, krije neobicno ukusna projara.
Pregrst ociscenog i dobro opranog spanaca se isece na rezance, posoli, ostavi da odstoji petnaestak minuta, a onda dobro ocedi.
Onamo se umuti sne od tri belanaca pa mu se dodaju ona njihova zumancad. U to se doda navrh noza praska za pecivo, onaj ocedjeni spanac i saka sitno izmrvljenog jaceg sira. To je fil za pispilitu.
Testo se ne pravi, nego se - slaze! I to od kile zutog krupnog projinog brasna samlevenog na potocari. Ovako. Pleh se dobro zamasti, bolje mascu nego zejtinom, pa se po njemu zaprase dve sake onog projinog brasna. Kada je dno pleha pokriveno, poprska se slanom vodom. Onda se odozgo poprska zejtinom ili istopljenom mascu, pa ponovo projinim brasnom ... Tako cetiri puta.
Onda se stavi fil pa preko njega opet cetiri puta zaprasiti projino brasno, slanu vodu, zejtin ...
Pece se regularno, pola sata i jace."
Ja cu dodati, zaliva se ladnim jogurtom vruca pita :)
Skroz cudna projara, nisam imala predstavu kako to moze da ispadne da bude jestivo i dobro. Kako nisam imala ono gorepomenuto brasno sa potocare, kupila sam kukuruzni griz. U stvari to vam je krupno kukuruzno brasno, od koga se najcesce pravi kacamak. A u prodavnici, stoji kukuruzni griz (tako pise) od pola kile 47 dindzi, a pored njega "Palenta" (kukuruzni griz = krupno kukuruzno brasno) pola kile 97 dindzi. Da ne zamere oni koji kacamak zovu tradicionalano ili netradicionalno "palenta" ... mene muka uhvati kada cujem to "palenta". Sta?! Lepse zvuci, finije ili ...?! Kacamak se to zove u zemlji Srbiji, nismo u Lici! Samo se palenta placa 50 dinara vise, pa ko zeli neka se pravi fin :)
Dakle, kupila sam to krupno brasno, spanac, sir sam imala kao i mast, pa sam krenula u akciju. Pravila sam pola mere, tako da sam spanaca uzela onoliko koliko sam najvise mogla da zgrabim sakom, pa jos malo preko toga. Inace, ko ne zna sta je "pregrst" sada ce da nauci :)) To vam je kolicina kada zahvatite levom sakom s leva, desnom s desna, pa koliko vam se nakupi u sakama, to vam dodje pregrst :)
Pratila sam recept od pocetka do kraja. Jedino sto sam malo pogresila je bilo ovo posipanje. Posle svakog posipanja ja sam dodavala malkice vise brasna, jer mi se sve cinilo da nije lepo prekrilo. Ne treba tako, jer mi je nakon pecenja dosta brasna otpadalo odozgo i sa sa strane. Definitivno treba slediti recept. Prskala sam cetkicom slanu vodu i rastopljenu mast po "testu" . Pala mi je na pamet i fajtalica za ovu slanu vodu ali sam nesto odustala lol.
Pitu sam pekla pola sata na 200C. Kada je pecena, pocne da se odvaja od ivica kao i svaka druga, tako da nema nedoumice oko toga. Meni je ovo jelo skroz doslo cudno zbog teksture, ali je izuzetno ukusno. Jos uz jogurt, prava stvar! Unutra imate onaj super-spanac fil a ostatak je tako rastresit i krckav da prosto pomislite da ce se raspasti cim uzmete u ruku. Medjutim, parcici su bas kompaktni, jedino sto se meni osipalo zbog preteranog "slaganja" :))
Fotografije su mi ovog puta bas lose, pa sam jedva izvukla dve da vam predstavim ovu piticu. Nadam se da ce neko pozeleti da je isproba iako deluje skroz neobicno, a mozda ste je vec klopali negde pa sam samo ja neznalica. lol
Kako sam se slatko nasmejala uz ovaj post, nisi svesna, potpuno si osvezenje unela u celu igricu! :) Pozdravlja te jedna Licanka/Hercegovka koja i pored svog porekla kacamak zove kacamak, a ne palenta. Valjda sam tako naucena. No, da uozbiljim malo ovaj komentar, reci cu ti da pispilitu nikada nisam jela, bar ne da znam za to. Ali, deluje primamljivo, posebno na drugoj slicici. Svidja mi se. :)
ОдговориИзбришиSvetlo moje, ja sam se unapred izvinila za kacamak :))
ОдговориИзбришиTi si meni sada "zalepila" jedan siroki osmeh na lice.
zahvaljujem na komentaru :)
kiss
Draga Taci i mene si nasmejala sa ovim postom.
ОдговориИзбришиPrvo sto mi je palo na pamet su iseceni recepti od "dva debela novinara" koji su kod mene u tkz kupusari skroz isflekani (cesto su se ti recepti pravili). Bilo je odlicnih recepata u Bazaru.
Nisam ovo do sad nikad jela, deluje odlicno. Samo jedno pitanje sta moze da se stavi umesto spanaca? (ne volim ga :( ), ali zato md ga obozava.
Imam punu fackilu i jos jednu i registrator pun i kod mame ko zna koliko + njeno. Da ne pricam o casopisima koje kupujem. 10 zivota da zivim, ne bih sve isprobala ... Ali debeli novinari su legende. Ono sto su oni skuvali i pojeli, nisu laznjaci kakve obicno nalazimo po casopisima. Ukradeno ko zna odakle pa cesto uz pogresnu sliku (ili neku sto lici) postavljeno.
ОдговориИзбришиPa ne znam sta bi moglo drugo, nesto zeleno sigurno. Koprive najbolje, pa onda mozda blitva i zelje. Neverovatno je kako se sire neki super mirisi dok se ovo pece, a bas je fora u toj spanacno-sirno- kukuruznoj kombinaciji.
Znam da je fora u toj kombinaciji, ali ne vredi nikad u zivotu nisam volela da jedem spanac. Pokusavali su da mi ga podvale - ali nema sanse.
ОдговориИзбришиTaci, potpuno si upravu, pre su recepti bili isprobani pre stavljanja u stampu. NIje bilo copy/paste varijante.
Zeljic moja draga, probaj sa koprivom. Mislim da je ona najadekvatnija zamena, pa zelje, pa blitva. Ipak tim redom. Ako nesto ne volis, sta se tu moze :)
ОдговориИзбришиE za ovo još nisam nikada ni čula ali je vrlo zanimljivo. I vjerujem da je vrlo ukusno!
ОдговориИзбришиJa razlikujem brašno od griza (palente) to mi je nekako nuz proizvod od kukuruza kao i pšenični griz. Brašno je brašno. A već sam naučila šta je i kačamak. Treba vremena sve će to leći!
Prekrasan post! Osvježenje!
Hvala Snjeza na pohvalama za post :)
ОдговориИзбришиMoja mama pravi kacamak od belog kukuruznog brasna, nikada nije koristila kukuruzni griz. Tako napravljen je valjda najbolji da se zalije vrucim mlekom. :)U sustini nije bitno za kacamak sta ce se koristiti, cak je finiji od brasna nego od griza.
Vrlo interesantan recept i mislim da ću ga isprobati jer sam veliki ljubitelj i proje i spanaća.
ОдговориИзбришиPokušaću da objasnim u čemu je razlika između kukuruznog griza i palente i zašto je jedno jeftinije od drugog. Naime, kukuruzni griz je kukuruzni griz, a "palenta" je instant brašno za kačamak. U Crnoj Gori se pravi kačamak od kukuruznog griza i kuvanje traje pola sata uz stalno mešanje, što je veoma naporno s obzirom na konzistenciju mase - gusto je i lepljivo i sećam se da je varjaču preuzimao moj deda kad se baka umori. Palentu umešaš u vruću vodu tj. mleko, promešaš jednom i kačamak je gotov za dva minuta. Al je zato i skuplja.
Evo sada se stidim :) Mene u sustini najvise izbezumljuje sto ovde neki kacamak zovu palentom i sto taj instant zovu palentom. Sada sam pogledala na mrezi slike kesica da vidim kako tacno pise, i pise palenta pa ispod ekspres kacamak, a negde ima i kukuruzni griz :))Zasto nisu napisali samo ekspres kacamak, ili instant kacamak?! Ovako ispada da je palenta neko posebno jelo, a nije. Onaj koji je smisljao trgovacko ime, gadno je zeznuo stvar :) Plus sto je ovde nekima ispod casti da jedu kacamak, a palentu vec mogu, to nije problem :))
ОдговориИзбришиMalo sam konfuzna ali me valjda razumete
Post je genijalan, tako dobro napisano, baš si mi izmamila osmijeh na lice , osim što mi je žao što sam te stavila na muke na muke oko izbora jela za igricu. Evo pa nisam ja to namjerno, a sada ću ti odati tajnu da sam se pripremila i kokice napraviti ali odustajem, definitivno ! :))
ОдговориИзбришиOva pita meni neobičnog imena ti je odlična, ovo je pravi izbor, jako mi se sviđa i nju ću definitivno napraviti i to već ovih dana !!
Mislim da si uspela u nameri da napravis nesto totalno drugacije :) Nikad ni cula ni videla ovakvu varijantu proje, a i post je toliko originalan da, kao sto cujes, niko nije ostao bez osmeha na licu pa tako ni ja :)))
ОдговориИзбришиBrankahvala puno, Naljuticu se ako ne napravis kokice :) Vise je bilo smesno, kako sta zamislim, osvane sutradan, neko napravio :)))
ОдговориИзбришиMihaela, hvala i tebi, i vi ste meni izmamile puno osmeha sinoc. Nisam ni pretpostavljala da ce biti ovoliko pozitivnih komentara. Bas mi je drago sto sam vas zaintrigirala sa ovom cudnom pitom.
Taci, joj nemoj mi se ljutiti jer kako stvari stoje kokice neću napraviti ! :-), barem ne ovih dana dok traje igrica, tako da ih prepuštam tebi i ako ih imaš u planu slobodno napravi. Za mene sačuvaj koju zdjelicu ili vrećicu :)).
ОдговориИзбришиI mene uhvati smijeh kada nekada nešto odlučim napraviti a ono hop - netko objavi isto ili slično. Ma što ima veze......, pa učimo jedni od drugih, družimo se, i igramo :-)
Ovo mora da je ludo dobro! Bilježim i pravim. Garant će se svidjeti djeci :)
ОдговориИзбришиDa znas da je bas tako, ludo i dobro :)) Nadam se da ce se svideti decici :)
ОдговориИзбриши