субота, 04. септембар 2010.

Jogurt i krem sir

Kao sto vec rekoh tamo kod tulumbi, citam Binnur sa zadovoljstvom. Svasta nesto je ta zena spremala pa i ovo mnogima omiljeno pice, a pravila je i ajran, napitak od jogurta i soli. Njega nisam muckala, ali cu i to da isprobam jednom kada budem pravila burek.Da uzivam kako spada ... :))

Jogurt se pravi lako, a krem sir jos lakse. Mozda ce neko reci da mu ne treba tolika petljancija, ali verujte da je domaci jogurt nesto bozanstveno, a domaci krem sir jednako dobar kao kupovni, a vise nego duplo jeftiniji. Na ovu skupocu se isplati da ga napravite, sto za mazanje sto za pravljanje kojecega, na primer raznih sirastih kolaca, slatkih i slanih.

Jogurt

Potrebno je 1l mleka koje se kuva i 30ml (2 supene kasike) nekog jogurta.
Mleko sam skuvala pa stavila sa strane da se prohladi. Ne sme da se ohladi skroz, nego taman toliko da kad umocite prst u njega, mozete da drzite prst dok ne izbrojite do deset. Tu oko osam ce biti vruce vruce, ali izdrzavanjem do deset znaci da mlekce ima dovoljnu temperaturu da u njega sjurite gotov jogurt.
Mleko prerucite u posudu koja ima poklopac i sipajte jogurt. Izmesajte sve lepo kasikom, poklopite pa uvijte u neki frotir ili sta vec slicno. Treba da stoji 6 sati leti i 8 sati zimi da bi bio gotov. Najlakse je u stvari da ostavite preko noci, pa cete ujutru imati jogurt. Jogurt lepo izmesajte, pa pijte u slast. Moze da vam stoji 1 dan u frizideru.


Ja sam otisla korak dalje :)) pa sam napravila krem sir.

 Krem sir

 Uzela sam jednu vanglicu, bas malu, pa sam na nju stavila cediljku. Preko cediljke sam stavila gazu presavijenu u nekoliko slojeva. Na slici iznad imate malo izmesanog joguta u casi, cisto da vidite kako izgleda, ali sam ga izvadila kasikom. Ostatak nisam mesala, nego sam samo presula u gazu.


Po receptu ovaj sir treba da odstoji oko 8 sati, ali ja sam ostavila 24 sata i dobila 350g preukusnog blagog neslanog krem sira. Surutku koja se cedila sam povremeno presipala u casu (pa popila) jer mi je vanglica plitka. Sledeci put cu da stavim u neku dublju serpicu da se ne petlajm sa proveravanjem oko toga da li se nakupilo previse surutke.

  Eto, mozda ovo nekom koristi. Na slikama ispod je sir nako nekih desetak sati i gotov, pa presut u plasticnu kutiju.

13 коментара:

  1. Mmmmmm, njam, njam :) Prelepo izgleda jogurt, a sir neverovatno :) Mora da je mnoooogo ukusan.

    ОдговориИзбриши
  2. Jao malopre sam klopala sir na leba. Mnooogo je dobar. Prosto mi je dodje krivo sto ga ranije nisam pravila, jer sam postupak odavno nasla. Obavezno da napravis, vrlo je jednostavno. U stvari, maltene nemas sta da radis sem da cekas :)

    ОдговориИзбриши
  3. Odavno pravim domaće kiselo mleko,ali sir nisam dosad.hvala za lep receptić,probaću:))

    ОдговориИзбриши
  4. Jogurt često sama pravim a na to me naučio moj tata koji nam je uvijek pravio domaći jogurt ili kako je on govorio kiselo mlijeko.
    Sir sam nekoliko puta pokušala sama napraviti i nekako nikada nije u potpunosti uspjelo. Uvijek mi je ostajao na razini jogurta i nikako da se usiri. Isprobati ću i ovaj recept, jako mi dobro ovo kod tebe izgleda !

    ОдговориИзбриши
  5. Nama je mama pravila kiselo mleko kada smo bili klinci, ali je u mleko dodavala malo kupovnog kiselog mleka a ja sam dodala kupovni jogurt. Ovo moje samo lici na kiselo mleko, jer je dovoljno samo par poteza kasikom da se dobije tecna glatka smesa. Kada bih probala kiselo mleko da umutim, sa tih par poteza bih ipak dobila gromuljice.

    Nalazila sam recepte gde se u neki cvrsti jogurt (mi to u Srbiji mislim da nemamo u prodavnicama) ubacuje so pa mesa. Isto ide u gazu pa na cedjenje. Ovaj moj jogurt je ipak bio nekako nezan za buckanje, pa sam ga samo lagano prerucila u cediljku. Prvo kasikom, pa ostalo lagano presula. Rezultat vidis, divan krem ser. Prosto sam i sama iznenadjena da je ovako fino ispalo i na izgled, a tek na ukus ...
    Bas se radujem sto ces isprobati. :)

    ОдговориИзбриши
  6. stočiću postavi se,
    hvala, cekam i tvoje utiske. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ostavila sam jednu kasiku sa strane da vidim koliko dugo ce da opstane svez. odoleva vec cetvrti dan

    ОдговориИзбриши
  8. Divno oboje i jorgurt i sir. Sir sam skoro pravila, a svidja mi se ovaj tvoj recept. Odlican post.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Goco! Secam se onog tvog recepta za sir, ti si pravila onaj sitni zrnastu. Probaj ovaj jer je ovo baš divan krem sir koji može fino da se upotrebi i za kolače i kao namaz.

      Избриши
  9. Domaći jogurt i sir smo radili sa kozjim mlijekom. Da barem sad imam domaćeg mlijeka, sigurno bih ga opet radila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde je naći kozje mleko misaona imenica. :(
      Pokojni deda ga je pio kao lek.

      Sir se još i može kupiti ali najslađe mi je kada sama napravim. :) Za sada imam dobavljače za domaće kravlje mleko.

      Избриши
  10. Super!!
    Obožavam sve iz domaće radinosti!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails