субота, 04. септембар 2010.

Posne punjene paprike

Upravo sam smazala dve, a na leba sam mazala domaci krem sir. Uh, nije mi dobro. Ma mogu da ih jedem kad god, a za jelo najlepse su mi skoro hladne. Danima se spremam da ih napravim, ali stalno nesto iskrsne, pa ili nam se jede nesto drugo, ili pravim brzinski rucak. Dodjose i one na red :)

Potrebno vam je:

8 crvenih mesnatih paprika srednje velicine, zgodne za punjenje
3 vece glavice crnog luka
3 vece sargarepe
2 srednja krompira
malecna soljica pirinca - 50ml
so, crni biber, beli luk, aleva paprika
brasno na tacnici za zatvarnje paprike
1 krompir po potrebi da uglavite paprike
neka zgodna okrugla serpa koja moze u rernu ili zemljani sud

Postupak:

Oprati paprike, obrisati ih pa ocistiti. Nozem zasecati pazljivo oko peteljke, pritisnuti peteljku, malo zavrteti pa izvaditi napolje. Zilice i semenke prstima izvuci napolje koliko moze, a ostatak izbaciti tako sto cete da istresete iz paprike lupkajuci po njoj.
Ocistiti luk i sargarepu pa izrendati na krupno rende. U tiganj uliti oko 100ml ulja pa proprziti luk i sargarepu. Dodati so (u kolicini da fil bude malo slaniji nego sto vam je po ukusu), biber, beli luk i alevu papriku, i dok se to vec dinsta, oguliti krompir i takodje izrendati na krupno pa odmah ubaciti u tiganj. Malo samo dinstati pa skloniti sa vatre. Ja sam prerucila smesu u ciniju pa dodala sirov opran pirinac i dobro izmesala. Ne mogu iz tiganja da vadim metalnom kasikom, ostetice se. Posudu u kojoj ce se spremati paprike nema potrebe da nauljite, jer je onaj fil dovoljno mastan.
Punite kasicicom paprike, uredno sabijajuci fil na dole da ne ostanu vrhovi prazni, ali nemojte ni da ih prepunite jer ce fil da naraste tokom kuvanja. Odozgo po filu pospite brasno i redjajte paprike u sud sirom stranom okrenutom ka obodu suda. Moje sam redjala u zemljanu posudu ali su mi za nju falile 2 paprike. Nesto sam setila u poslednjem momentu da mogu u njoj da napravim. Zato sam uzela jednu papriku i u nju ugurala krompir, a naokolo dodala jos malo krompira. Izmadju paprika sam stavila jos po kolutic, taman toliko da se dobro uglave i da ne mogu da mrdnu tokom kuvanja.
Paprike sam nalila vodom otprilike do pola. Nema potrebe da ih udavite, posto ce se sve lepo kuvati kad voda pocne da kljuca, jer se sud pokriva. Kako ovaj moj sud nema poklopac, stavila sam alu-foliju preko, nista ne smeta. Onda je sve tako otislo u hladnu rernu, rernu sam podesila na 200C i zaboravila u narednih sat vremena, mozda i malo duze. Nakon toga, bile su spremne za zaprsku.

Zaprsku napravite tako sto na malo ulja proprzite kasiku brasna, tek toliko da malo pozuti.


Prelijte ravnomerno preko svih paprika, pa vratite u rernu da se lepo zapece. Ne pokrivajte posudu.



Meni ove paprike najlepse idu uz mladi sir i domaci hleb, u situaciji kada nisu pravljene za post nego ovako od zelje. Tanka opnica sa mesa paprike se veoma lako skida, pa nemojte da bacate papriku. Paprika je u ovom filmu glavna glumica :))

10 коментара:

  1. I ja valim posne paprike, a na ročito one suve zimi. Isto koristim krompir kao sredstvo za uglavljivanje, a i on popije viška soli ako je preslano!

    ОдговориИзбриши
  2. Na identican nacin pravim i ja ove paprike. Odlicne su.

    ОдговориИзбриши
  3. Jelo, meni su te suve omiljene, a specijalno ako su punjene prebrancem. Pravo kazes za kropir, upijac soli a i masnoce. Uvek ubacim jedan mali kada kuvam supe i variva. Ovog puta ga je kod mene bilo previse pa mi nisu bas paprike bile dovoljno slane.

    Zeljo, zovi me kada ih napravis da proverim jel to tacno mmmmmljac :))))))))))))))

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo savrseno izgleda, nisam ih nikada tako pravila ali ne sumnjam da su ukusne, slike sve govore :)

    ОдговориИзбриши
  5. Uf, odlicne su...znam isto za punjene suve paprike koje baka obicno napravi za Sv.nikolu, ali sa svezim nisam jos probala...nego kad ih sledeci put neka od vas dve, ti ili Zelja, bude ponovo pravila, neka odmah zapakuje par komada i paketic posalje brzom postom, na degustaciju, hihih...;D

    ОдговориИзбриши
  6. Tasko, meni su ovako "nasuvo" kao najbolja poslastica. Najukusnije su ustvari crvene mesnate silje. Meni su babure bljutave i nikada ih ne koristim, a zelene silje jako retko jer imaju slican bljutavi ukus kao babure i tanku kozicu koja ne moze lepo da se zguli sa pecene paprike.

    mignonne, ovaj isti fil koristim za posnu sarmu (od kiselog kupusa) i suve paprike. sveze sam davno punila sa sampinjonima i to je isto fantasticno. uprze se sa lukom pa se dodaju prezle i dal bese 1 jaje ... imam negde recept. to je isto mnogo ukusno.
    a za degustaciju .. moze al da pratis nazad neki minjon :))) uh, ja padam u nesvest od tvojih kolacica

    ОдговориИзбриши
  7. Ja i ovako ne jedem tu papriku, samo unutrasnjost, ali probacu jednom tako da napravim pa mi se mozda svidi i paprika :)
    Imas nagradicu kod mene na blogu http://moja-kuhinjaa.blogspot.com/2010/09/prix-darts-award.html

    ОдговориИзбриши
  8. jaooo zeno ovo je fenomenalno!!! ;) probacu prvom prilikom, jer trenutno nisam u svojoj kuhinji :D

    btw, hvala mnogo za nagradu!!! takodje, ovde nemam svoj komp, tako da ne mogu da uzvratim post, jer nemam svoje linkove pri ruci... :( za par nedelja napravicu i ja post sa nagradama! HVALA jos jednom od srca! :***

    ОдговориИзбриши
  9. Draga Taci sve pohvale za blog , odličan je ! A za paprike...mislim šta reći !!!! Suve su ubedljivo najbolje i kao što si rekla sa pasuljem , uh ...Pa kad zamirišu !! Inače posebno mi je drago da imamo ista interesovanja i kuvanje i fitness :-)))) ! Veliki pozdrav i još jednom sve pohvale!

    ОдговориИзбриши
  10. Draga Jovana, dobrodosla u moj dzak :)) i hvala Ti na lepim recima.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails