Странице

недеља, 16. октобар 2011.

FBI rukavice - Kod Snjeze Vrtaljice u gostima

Ko ne zna sta su FBI rukavice, sada ce da nauci. :) To je igrica za food blogere u kojoj dvomesecno istrazujemo jedan izabrani blog, a koju je kreirala @mamajac. Proslog i ovog meseca se istrazuje blog Vrtaljica, nase drage Snjeze.
Ovaj blog pre svega ima dusu! Nemojte mi prebaciti da mislim kako su ostali bezdusni, ali ovaj ima duse malo vise :) Divan domacinski blog ... sa divnim pravim domacinskim receptima. Sve lepo slozeno, dobro izmereno i provereno pa prezentovano. Prava jela koja se cuvaju od zaborava, kolaci u kolicini da ima i za komsiluk, izdasni i mirisni. Nema kod Snjeze mnogo modernih kulinarskih kerefeka.
Bila sam na velikoj muci, sta izabrati od gomile recepata koji se upisuju vise od dve godine na stranice Vrtaljice.
Na kraju sam se odlucila samo za dve poslastice, ali sam sacuvala i odstampala dosta recepata. Bice dana ...

Roladice od oraha (mini baklave)

Nisam im odolela ...


Kopiracu originalni recept

Potrebno je:
  • 1 pakiranje kora za savijače (0.5 kg)
  • 300 g mljevenih oraha
  • 500 g + 5 žlica šećera
  • 1 limun
  • 150 g margarina
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice ulja
Izmiješati orahe, 5 žlica šećera i 1 vanilin šećer. Popariti to s vrelim mlijekom pa dodati margarin i izmiješati da dobijete smješu za premazivanje kora. Na radnu površinu staviti 1 koru, poprskati je uljem a zatim na nju staviti drugu koru (koju ne treba prskati uljem). Smjesom premazati kore do polovice! Kore zatim uviti u roladicu. Roladice rezati na komade i složiti u suh pleh.
Peći ih oko 15 minuta na 200°C.Pečene roladice izvaditi iz lima i preliti vrućim sirupom koji se priprema tako što se 500 g šećera prelije s 2 dcl vode i pusti ključati 10 min. Potom se dodaje limun isječen na kolute i sve kuha još 5 minuta.

Ove roladice su za svaku preporuku, divne su. Deki posebno voli kolace sa agdom pa su mu bas legle i ove roladice uvrstavam u svoj repertoar kolaca.  Jedan okrajak mi se nesto nije dopao pa sam ga pojela pre prelivanja i mogu reci da roladice bez problema mogu da se klopaju i tako, kao neka fina suva pita.
Nista nisam menjala u receptu, sem sto sam pre pecenja svaku roladicu premazala sa jos malo ulja odozgo ... vise po inerciji. Tek posle sam videla da nema napomene u receptu da se premaze odozgo ali nije nista smetalo, naprotiv. Evo jos malo slicica.



Slagani kolac

Kolac koji je najbolje praviti "danas za sutra" jer tek kada odstoji jedan dan i kad se prozmu svi ukusi, daje zaista jednu fantasticnu kombinaciju aroma i od prlicno krutog kolaca, kakav je u toplom stanju i odmah nakom hladjenja, postaje divno mekana poslastica. Mast u korama cini svoje. :)



Ovakav tip kolaca je pravila moja pokojna baba, tatina majka, prilicno ofrlje i neuspesno pa nisam dugo nesto posebno marila za takvim kolacima. Onda sam kod svekrve probala taj starinski, Lincer kolac, i mislim da je to skoro isti kolac kao Snjezin. Moracu da trazim recept pa da uporedim. Kada sam kod @mamajac videla da ga je napravila, posle malo premisljanja, odlucih se da ga napravim.

Inace izradu ovog kolaca je sponzorisala Natasa sa Coolinarije!
Od nje sam dobila teglicu divnog dzemica od malina, savrsenog za ovaj kolac. Ne previse sladak, fino kislekast i divno aromatican. Hvala Nale i izivni sto ti nisam sacuvala ni jedno parce kolaca.


Originalni recept mozete pogledati ovde
Citiram Snjezu:

Za kolač je potrebno:
  • 1/4 l mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 25 g svježeg kvasca ili vrećica suhog kvasca
  • 20 dag masti (25 dag masla za one koji ne vole mast)
  • 1 jaje
  • 60 dag brašna
  • 20 dag mljevenih oraha
  • 25 dag šećera
  • ribana korica 1 limuna
  • kiselija marmelada (ja sam stavila moju domaću od kajsija)
Postupak:
  1. Izmiješati mlijeko sa šećerom te malo ugrijati, razmrviti kvasac, izmiješati i ostaviti stajati
  2. Dobro umutiti mast, dodati jaje, nadošli kvasac i brašno. Raditi mikserom dok se može, poslije samo malo još umijesiti rukama.
  3. Podijeliti na 4 jednaka dijela i razviti u kore za tepsiju dimenzija cca. 23x38 cm (neka budu malo veće jer se kore "pokupe" kada ih se premjesti u tepsiju)
  4. Izmiješati mljevene orahe, šećer i ribanu koricu limuna
  5. Podmazati tepsiju i slagati kore jednu po jednu, svaku premazati tanko marmeladom (oko 3 žlice) pa posuti mješavinom oraha i šećera a zadnju tek kada se kolač ispeče ili po želji pečen kolač preliti glazurom od čokolade.
  6. Ostaviti pripremljen kolač nekih 15 minuta na sobnoj temperaturi te tek tada uključiti pećnicu. Peći ga u pećnici ugrijanoj na 200°C oko 15 minuta pa smanjiti pećnicu na 170°C i peći ga još 20 minuta.
  7. Tepsiju s kolačem izvaditi na rešetkastu podlogu, premazati ga marmeladom i posuti orasima ili preliti glazurom od čokolade
  8. Ohladiti i sjeći po želji:))

Silom prilika kolac sam napravila sa bademima. Da bi bademi dobili intenzivniju aromu, prvo sam i malo prepekla. Koricu limuna sam izostavila jer je limun koji sam kupila imao tako neki gadan miris na prskano i prosto nisam smela da se usudim i to cudo narendam u i izmesam sa bademima i secerom. Kolac sam premazala i posula dok je bio jos topao jer sam isla kod prijateljice pa sam joj ponela za probu, isekla tako toplo i prekrila folijom, tako da je to rezultovalo na kraju upijanjem smese sa samog vrha u dzem i po malo aljkavim izgledom kolaca. :(
Inace sam se koristila savetima koje je Maja dala i razvijala kore preko papira za pecenje. To je pesmica, zaista ide lako ... i razvijanje i prenosenje. Ispod donje kore sam ostavila papir, a ostavila sam i onaj preko gornje pa se korica nije skupila tokom pecenja. Uspelo mi je da kolac prepecem iako sam smanjila temperaturu u startu zbog moje lude rerne. Izgleda je trebalo smanjiti i minutazu.


Ako niste ubelezili, obavezno ubelezite ove dve fine starinske poslastice, necete pogresiti. Prave se relativno lako a veoma su izdasne i jako ukusne. Slagani kolac tempirajte za sutradan, zaista je neuporedivo lepsi kad odstoji, a roladicama je dovoljno par sati da se lepo ohlade i upiju agdu.

Snjezo, hvala na divnim receptima! Sad jos samo da nabavim tanku oklagiju pa da pokusam da razvijem kore na tvoj nacin.

20 коментара:

  1. Jao ja volim baklave, ove izgledaju bas lepo.

    ОдговориИзбриши
  2. Moze po dva parceta sa svakog tanjira nekom ekspres postom u moje krajeve ;) Kod mene renoviranje u toku pa se slabo mute kolaci a da znas da bi mi super legli u ove sitne sate :)

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam jedina koju je Snježa inspirirala za razvlačenje kora i stvarno bi šteta bilo ne napraviti ih kada je nakon što se pogleda filmić sve jasno.

    Super kolače si izabrala i izgledaju ukusno.

    ОдговориИзбриши
  4. Odlican izbor! Pazi, kad sam znala da ces da smuckas neke slatkise, a ovo sto mi nisi sacuvala ni parcence, ne znam kako cu da ti oprostim:))) Doduse, imas ti pravo, dokle da me 'ranis, covece? Prosli put pojedoh kiflice, sad i ovo, ma nisam rentabilna:)))
    Ja sponzorisala kolac, ma ti si blesava na kvadrat:)Drago mi je da si teglicu utrosila i da vam se dopalo... samo nek su stomaci zadovoljni:)
    Ma, sta jos da dodam, stvarno, Snjezin blog opisala si odlicno, recepti su joj pouzdani, to i ja potpisujem, naravno, svako moze uvek nesto modifikovati prema sopstvenim ukusima ili navikama, tebi su kolaci uspeli i meni se slagani kolac dopada i onako malo jace pecen, kad se ladne i odstoji 2-3 dana to je hit!
    Taci, lepo si upakoFala sve!

    ОдговориИзбриши
  5. Uf,sto dodoh ovdje ..moji vole baklavu a ja opet slaganu pitu,predobro je i jedno i drugo !!!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Bravo Tanja, ovaj izbor je kao da si mene pitala. Od svega što sam kod Snježe isprobala još obilazim oko ova dva recepta i mislim da si me upravo nagovorila na Slagani kolač.
    Odlično si napravila i jedno i drugo !

    ОдговориИзбриши
  7. Slagani kolac - njam. Volim takve kolace. Svaka cast na izboru recepata. A sledeci put da sacuvas i za mene neki kolacic ;)

    ОдговориИзбриши
  8. Kad vec tamo pakujes i saljes kolacice, molim jedan paketic i na ovu stranu... da stanem u red i da se upisem na vreme!;))) Bas si sve lepo napisala, Snjezin blog je upravo takav, pravi domacinski gde se fino papa... i kolacici koje si spremila su odlican izbor, bravo za majstoricu i naseg "sponzora"!;)))

    ОдговориИзбриши
  9. Samo cu i ja potvrditi da ti je super izbor.Bas mi se svidjaju baklavice.Moracu i ja da ih napravim:))

    ОдговориИзбриши
  10. Eh Taci, Taci.. da se trampimo? :)
    Ja ti dam salenjake, a ti meni ovaj slagani? Moram da ti priznam da je prvo taj bio na tapetu, ali kako mi je vikend bio poluradan, a htjela sam sve planirano isprobati za
    jedan vikend (sram me bilo, kampanjac jedan! :D), kolač mi se video kao prezahtjevan u smislu vremena. :(
    Al ne odustajem. Ima i on da se nađe na to-do listi.

    O baklavicama ne smijem ni da mislim, a ne pa da ih jedem. :((((

    I evo sad ću da iskoristim priliku i da ti kažem da sam se slatko nasmijala na tvoj komentar da treba da se stavi rajfešlus preko usta, da bi se onaj preko stomaka mogao zakopčati! :)))))) E stvarno si munuta :*****

    P.S.
    Nemoj odustajati od salenjake. Nemaš pojma šta propuštaš. :D

    ОдговориИзбриши
  11. ovaj slagani kolač sam i ja napravila i jako mi se dopao, vidim da je i tebi sjajno ispao

    ОдговориИзбриши
  12. Eh, draga moja!!!! Baš ti hvala na uvodnom slovu! Dobro si me prokužila kao i moj blog, naravno!
    Sve vi, moje drage blog prijateljice (a bome i prijatelji) me ovih dana ostavljate bez riječi. Ushićena sam, sretna i zadovoljna. Veeeeelika pusa!

    ОдговориИзбриши
  13. Antigona, lako se pravi a fantasticnog je ukusa. Ako volis, mozes dodati i malo suvog grozdja u smesu; ja sam zaboravila ali sledeci put ubacujem.

    Mihaela, stize draga za tebe, i golubom pismonosom ako treba (jedan po jedan) :))) Kad se iskobeljas iz radova, navila na slagani kolac, samo ostavi pek papir na gornjoj kori i nema sakupljanja.

    What's for dessert? Nisi, nisi ... Meni su kore bile nocna mora dok nisam shvatila da je krucijalno za uspevanje da muz nije u blizi i ne nabija mi pritisak hihihi. Moji imaju malu proizvodnju namestaja i teoretski ima ko da mi napravi oklagiju ali u praksi ima da ubijem noge dok ne nadjem da kupim ili da tatu molim jedno minimum godinu dana da napravi. Sta da ti kazem kad kupujem daske za seckanje, ludilo! lol

    Nale, znas me sestro slatka :)))) Pravila sam pola mere, delic odnela, deo Deki vecerao (neces verovati) a ostalo ja pozdrala. A jesi sponzorisala kolac a i salcice. Nije otisla cela teglica jer se premazuje tanko, a dzemic je bas bomba ukusa, pa je ostala trecina teglice za malo salcica. Ovaj slagai kolac me podsetio na onu tvoju pitu sa Majinim karamelom, slican fazon slaganja i kora.

    Mirjana, neces pogesiti ako isprobas oba, stvarno je super. Samo je po mom ukusu slagana pita tek za posle 24h. Pre toga "ne pipati".

    Brankic, jedva cekam tvoj post da cujem utiske o kolacu. Videces da je sjajan, a verujem da ce i tvoji degustatori da se obraduju :)))

    Zeljic hvala :* Sledeci put cu da sacuvam za sve po parce a ja da ne pojedem nista. Tovim se ko prase. :))

    Minjonic, stize i tebi sledeci put, pa nismo preko sveta jel tako? ;) Ja sam blog prvo citala i uzivala pa tek onda belezila recpete.
    Spoznzor mi je prva liga!

    Majo, hvala draga! Ako ih pravis i ako volite, dodaj koje suvo grozdjence, bice jos lepse mada je i ovako fantasticno ukusno. Moj suprug se ubio od baklavica.

    Vera, hvala! Ja sam i dalje misljenja da sam ga malkice prepekla, ali to je valjda i stvar navike i ukusa. Recimo, moja nana sve prepece, mama ispece a ja cesto nedopecem :))) Uglavnom, kada odstoji, to sto je po meni prepeceno ne igra vise nikakvu ulogu. Smeta mi samo kada se kolac reze i klopa vrlo brzo nakon sto je gotov.

    Natasa sa sta da se trampimo kad smo sve izeli? :)))) Da znas da si krivac sto sam pravila salcice i hvala na tome. Ubismo se a bilo je i za komsije. Gde su nestale komsijske tacne sa kolacima? Ja se cesto pitam, pa se trudim da ne padne u zaborav taj lepi obicaj. Danas odnela salcice a dobila teglu avjara jeeee! :)))
    Inace slagani se cini zahtevniji nego sto jeste, videces kad ti dodje na red.
    A komentar mi je ziva istina i tuzna prica mog zivota :)))

    Nina, nekako mi je promakao tvoj kolac, mislim da sam bila na putu u tom periodu. Evo sad ga gledam, odlican ti je i vidim da si ti uradila deo sa cokoladnim prelivom. Ne sumnjam da je dobro i sama sam razmisljala o cokladi ali sam onda odustala jer sam odlucila da kolacu ipak do kraja zadrzim starinski smek. Sledeci put mozda isprobam i cokoladni preliv.

    Snjezo, ono sto ja mislim i sto sam osetila citajuci tvoj blog, to nikada u potpunosti necu moci da iskazem, na zalost mi fali malo tog proznog talenta da se do kraja izrazim. Kao da sam bila u gostima kod nekih dragih prijatelja koje znam jako dugo. Kao veliki ljubitelj cokolade, prvo sam pregledala recepte pod tim tagom, i eto, na kraju zavrsila sa ovim divnim starinskim kolacima. Isprobala sam i salenjake, njih cu naknadno ubaciti u ovaj post ili napraviti poseban. I oni su odlicni iako nisu original zbog onog jogurta, ali odlican brzinski recpet. SVaka cast kad ste se odsetili da tsavite jogurt.
    Ljubim te puno, samo nastavi kao do sada na zadovoljstvo svih nas koji te citamo!

    ОдговориИзбриши
  14. Kako ste se vi lepo gostili ovih dana:)

    Izbor ti je odlican, ali ja moram favorizovati roladice od oraha. Radila sam ih pre nego sto je Snjezin blog izabran i na mene su bas ostavile jak utisak.

    I slagani kolac mi zvuci interesantno i verujem da je, kao sto kazes, posle par dana to prava stvar. Jos sa Naletovim dzemom od malina, ih... :)

    ОдговориИзбриши
  15. Ana da znas da jesmo, ja dodah kilo :))) Videla sam da si pravila lesnik kocke i da pominjes roladice ali nisam pogledala recept. Moj propust. :)

    Roladice su fantasticne. Danas cu ih opet praviti, Deki je trazio. Mnogo mu se svidjaju. Jedino sto moram da idem i trazim da kupim orahe. Ne znam zasto ih nema i zasto im jos uvek drze onoliku cenu kada je orah ove godine rodio, nema potrebe stvarno.

    ОдговориИзбриши
  16. "Slagani kolač" je zapravo re-make žarbo-ploški (budimpeštanska slastičarna Gerbeaud (žarbo)). Moja mama ih je upravo ovako radila samo što je koristila više oraha (na 1 kg brašna oko 1/2 kg oraha), te je kolač nakon pečenja prelila tamnom čokoladnom glazurom.
    Naglasak je svakako na ovom opisanom džemu od malina!

    ОдговориИзбриши
  17. Anonimno, slazem se. Snjeza je takodje to napisala na svom blogu. Kako god se zvao, kolac je za svaku pohvalu i preporuku! :)

    ОдговориИзбриши
  18. Mmmmmmm,ovi kolacici izgledaju savrseno :) :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails