Странице

недеља, 23. октобар 2011.

Gust grašak (sa junetinom)

Jedno od mojih omiljenijih jela :)


  • 1 osrednja glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 3 kašike ulja
  • 350g junetine od buta
  • 400ml vode
  • 1 ravna kašičica začina C
  • 1/2 kašičice soli
  • malo aleve paprike
Iseckati luk i šargarepu na kockice pa propržiti kratko na ulju. Naliti vodom pa ubaciti junetinu iseckanu na kockice, posoliti, dodati suvi začin i alevu papriku. Pustiti da provri, pa smanjiti vatru. Kuvati oko 1sat u skroz poklopljenoj serpi na tihoj vatri. Da bi se meso lepo skuvalo, mora prvo da se kuva samo. Voda u posudi bi trebalo da ključa taman toliko da se to primećuje. Nakon sat vremena, u posudi će ostati oko trećina od prvobitne količine tečnosti. Sada je vreme da dodamo:
  • 450g smrznutog graška
  • 1 mali krompir isečen na kockice
  • 1 iseckani čen belog luka (može i na samom kraju sa "zaprškom" ako volite da se oseti njegova aroma
  • još 300ml vode i
  • 1/2 kašičice soli (malo manje ili ivše, zavisi od ukusa)
Sve dobro izmešati, pustiti da provri, poklopiti pa opet kuvati na tihoj vatri oko 45min. Na kraju napraviti zapršku. Ne pravim klasične zaprške već razmutim:
  • 1 vršnu kašičicu brašna
  • 1 ravnu kašičicu šećera
  • u 1dl vode
Smesu uliti u grašak pa uz neprestano mešenja kuvati još 3 minuta.

Omiljena "salata" uz grašak su mi sir, ajvar i crni luk. :)


Grašak na identičan način spremam sa svinjetinom, samo što tada ne kuvam posebno meso, već sve zajedno kuvam oko 1 sat ili ako pravim kao prilog, bez mesa, onda stavim takođe sve od sastojka i kuvam oko 1 sat. U oba slučaja se stavi samo 400-500ml vode na početku i ne dodaje se više tečnosti.

19 коментара:

  1. Obožavam grašak na gulaš, samo što kod mene ne bude tako gust. Kao prilog mi je obavezna palenta.

    ОдговориИзбриши
  2. Jao kakav naziv 'grasak na gulas' prvi put cujem, skroz dobro!
    Volim kada gust grasak mogu da jedem viljuskom :)) Nikada mi ne bi palo na pamet da jedem kacamak sa graskom, ali umesto hleba, zasto da ne.

    ОдговориИзбриши
  3. Uh, bas je dobro, nesto konkretno da nas greje u ove hladne dane... ne bih se isto setila da posluzim kao prilog palentu, eto nove ideje su uvek dobrodosle!;)))

    ОдговориИзбриши
  4. Svaka kuća ima svoj recept za grašak. Meni je neizostavna mirođija sa graškom i to am od supruga pokupila i od tada ne mogu da zamislim grašak bez mirođije. Sa mesom ili bez mesa volim ga, samo me nervira kada naletim na kesu koja se kuva kao da kuvam opanke, a to zna da se desi.

    ОдговориИзбриши
  5. Kako ja volim grašak sa junetinom! Vrlo često ga spremam, malo drugačije ali to je to, i uvek sve nestane!

    ОдговориИзбриши
  6. Odavno ga nijesam spremala, baš si me dobro podsjetila:) I ja ga spremam ovako gusto sa mesom.

    ОдговориИзбриши
  7. Kad vidim kuvani grasak uvek se setim, kad moja mama dodje sa pijace i donese grasak kako smo se otimali(sto inace nije bio slucaj sa ostalim kucnim poslovima)ko ce da ga ljusti.I kako su zrnca bila slatka.I ja ga kao Jelena volim sa mirodjijom(to je uticaj moje mirodjijasice bake)i volim d aje gust bas ovako:))

    ОдговориИзбриши
  8. Jako volim grašak s mesom, bilo gušći ili čorbastiji, dragi ga pravi najbolje na svetu, ja ne pamtim kad sam ga spremala, više se ne guram u jela koje pravi bolje od mene :)
    Lepo i jasno objašnjeno, volim kad vidim u receptu za kuvano jelo i koliko tečnosti se dodaje, kao i ove napomene za vrste mesa i dužinu kuvanja. Inače mi za grašak uvek uzimemo ribić, nekako je to meso uvek meko, a ako neka žilica zaostane, a uvek ima žila na ribiću, ona se uglavnom raskuva i ne oseti.

    Pozdrav,
    Maja

    p.s. naročito mi se dopada salata uz grašak :)))

    ОдговориИзбриши
  9. Što je dooobro, pravo domaće, baš sam ogladnela gledajući :D
    Nisam nikad spremala ovako i sa mesom, probaću !

    ОдговориИзбриши
  10. mignonne,
    meni je takav prilog skroz neobican ali dok ne probamo ne znamo sta propustamo :)) generalno ne pravim priloge uz ovakva jela, niti volim one varijante gulas + testenina ili gulas + pire krompir. Variva najcesce spremam ovako sa mesom, retko kao prilog, valjda je sve stvar navike a i brze je. :)

    Jelo,
    u pravu si za grasak. Stvarno nekad bude grozan. Obicno kupim frikomov ali nista nije garancija. Najvise volim kada sama kupim pa zaledim, ali kako nemam veliki zamrzivac, onda sam osudjena na ove kupovne kese. Mirodjiju nesto bas ne ljubim, mada moja svekrva pravi sa mirodjijom i belom zaprskom (ne stavlja alevu niti stavlja drugo povrce sem graska i belog luka). Nisam napisala, ali ko voli travke, moze pred kraj da doda persunov i/ili celerov list sitno naseckan, daje zaista lep ukus grasku. Onda moze da se izostavi zacin C u receptu koji je i tako losa industrijska brljoka.

    Sanja,
    Sto rece Jelena svako ima neki svoj receptic. Verujem da je i tvoj super. Grasak + junetina i nema greske :)

    Majo,
    Desi i meni tako da na neko jelo potpuno zaboravim da postoji pa ga dugo ne spremam, a vrtim jedno isto. E to mi se bas sa graskom desilo. Obicno kad "udjem" u onaj frizider sa smrznutim povrcem, izvucem kesu boranije. Grasak sam skoro ponovo uvela na repertoar, bio je skroz nepravedno zapostavljen. :)

    Dzoli,
    Mene je nana cuvala i kako je uvek imala posla po kuci (a kad ga nema?!), deca su bila zaduzena za ljuskanje graska i ciscenje spanaca, probiranje pirinca, cepkanje boranije i tako te stvarcice koje smo brat i ja mogli da obavimo. Njoj fino jer se ne gnjavi sa tim pipavim stvarima, a ne mora mnogo da pazi na decu lol. Na kraju je to proizvelo da mrzim te radnje da radim i sad kao matora. :))

    Mamajac,
    Pametno! Moj dragi se ne muva mnogo po kuhinji ali da hoce da sprema, takodje bih mu prepustila varjacu. :)
    Sto se recepta tice, ne vidim svrhu da postavim kuvano jelo i napisem "naliti vode da ogreznu zrna" jer ne znam ko ce u kakvoj serpi da kuva, pa je najsigurnije da lepo izmerim kolicinu vode. Vec je dovoljno nezgodno sto stoji objasnjenje da voda treba tek da vri i da se kuva 1 sat, ali racunam da ce serpa da se obilazi i da nece doci do nepredvidjenih situacija da sva voda nekom ispari. :) Sad si me setila da u tel imam fotke nalivenog graska, eto nisam ih prebacila.
    Volimo i mi ribic ali sam ovog puta nasla jako lep i mekan komad buta, meso je bilo super. Inace kad kuvam ribic, trazim da mi ga iseckaju na kockice ali on nije ociscen od tetiva. Onda se u toku kuvanja one lepo odvoje kao i te zilice, pa samo povadim viljuskom. Ribic mi je u stvari omiljeno meso za variva i za junecu corbu.

    littleBird,
    Meni su ova jela 2u1 jer, kao sto rekoh, vrlo retko kuvam varivo kao prilog uz meso. Ovako ustedis na vremenu jer nema posebne pripreme mesa a posebno povrca, a i treba ti manje mesa jer nema potrebe da se svakodnevno njime utrpavamo.

    Uvek mi je nezgodno da procenim za koliko je ovo osoba. Recimo da je ovo kolicina za troje gladnih odraslih ili Dvoje odraslih i dvoje dece. :)

    ОдговориИзбриши
  11. Obično ovako radim grašak bez mesa, tj. uz beke šnicle, ali ovo je odlična ideja, naročito za moje muške koji ne mogu bez mesa (meni je dovoljan samo grašak).

    ОдговориИзбриши
  12. Moram priznati da dugo nisam volela da jedem grasak,jer inace nisam ljubitelj povrca,ali skoro sam ga probala u maminom izdanju i odusevila sam se :) Od tada ga stalno trazim :) Junetina je jedno od mojim omiljenih mesnih proizvoda,tako da je cela ova kombinacija savrsena ;)

    ОдговориИзбриши
  13. Katarina, bas mi je drago sto si dobila ideju. Becka snicla + pire + grasak kao garnirung je za mene klasik, ali za pravljenje kod kuce lakse mi je ovakva kombinacija.

    Ana, dobrodosla u moj dzak! Ja sam za razliku od tebe veliki ljubitelj povrca. A svako povrce moze da se pojede u slast ako je dobro spremljeno.

    ОдговориИзбриши
  14. ja grašak obožavam i ovo ti je fenomenalno

    ОдговориИзбриши
  15. Obožavam grašak! Uvek ga spremam sa junećim mesom i sa mirođijom! Grašak i mirođija idu ruku pod ruku. Više volim gušći grašak, ovakav npr. Ali, rado klopnem i čorbasti, nemam protiv. Inače, recepte za domaća, svima poznata jela, obožavam da poredim, jer skoro da svaki daje drugačiju nijansu istom jelu.
    Moram ti reći da te za crni luk razumem, i ja ga tamanim uz grašak. Al, kako sir, sestro slatka, što bi rekli? Ima da probam sledeći put, pa da vidim šta je tu slatko:)))

    ОдговориИзбриши
  16. Nina, hvala!

    Nale, ja nikako ne mogu da sprijateljim mirodjiju sa graskom :)))Probaj sirac uz grasak pa se javi ;)

    ОдговориИзбриши
  17. Mogla bih svakog dana da jedem! Nikad nisam ni pomisljala da uz grašak probam sir, ali to što da ne. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni sir ide baš uz svašta, bolje da ne nabrajam da mi se ne čudite. :))

      Избриши
  18. Ja bih kuvala sa svinjskim mesom. Dakle, kada prodrzim luk i sargarepu, dodajem i meso i grasak i nalijem vodom? Necete mi zameriti sto pitam, mlada sam domacica nemam rutinu. Pozz

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails