Странице

понедељак, 31. октобар 2011.

Zagorski štrukli

 Za ovomesečni krug Kuvarijacija izglasani su Nadini slatki Zagorski štrukli. Pošto su na glasanju bila dva recepta za štruklice, Nadin i Tadejin - slatke i slane, rešila sam da isprobam oba i da ih predstavim zajedno.

Tadejini Zagorski štrukli

Pravila sam ih tri puta i svaki put su bili drugačiji. :) Originalni recept možete pogledati kod Tadeje. Ja sam pravila prvi put tacno po receptu sa stastojcima i na način koju si meni odgovarali jer je u receptu ponudjeno opciono kuvanje i/ili pečenje; sledeca dva puta sam smanjila količinu sira sa 500g na 350g.

Za 12 štruklica potrebno je:
  • 125g mekog TIP 400 i 125g oštrog TIP 400 brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 1 kašika ulja - 15ml
  • 100ml mlake vode
za fil:
  • 500g kravljeg sira
  • 1 jaje
  • 100ml kisele pavlake
  • soli po potrebi
  • ulje za prskanje kore
za pečenje:
  • 1 pakovanje Imlekove slatke pavlake - 250ml
  • putera za podmazivanje posude

Prvo pravljenje:

Od sastojaka za koru sam zamesila jufku. Jufku sam mesila desetak minuta, jer iz nekog prethodnog iskustva znam  da sto se duže mesi, to će kora lepše da se razvuče. Jufku sam podelila na pola iz predostrožnosti (ako ne uspem sa prvom, imam drugu jufku), premazala kašikom ulja, prekrila providnom folijom i ostavila da odstoji 30 minuta.
Neki stari nadstolnjak sam ovlaš posula oštrim brašnom pa malo rukom poravnala. Ne valja da je puno brašna niti da ga je malo jer se kora posle lepi. Koru sam razvukla samo oklagijom. Nešto sam bila ubedjena da kora treba biti deblja, tako da po nekoj mojoj proceni nije bilo potrebe da je vučem još i rukama.
Stavila sam pola fila, ostatak kore premayala zejtinom, zamotala, isekla tacnicom na 6 delova i sve od jednom spustila u lonac sa posoljenom kljucalom vodom.


Vodu sam stavila da provri malo pre nego što sam krenula sa razvlačenjem. Štruklice su se kuvale nekih par minuta, pa sam ih vadila rešetkastom kašikom i ubacila u keramičku posudicu, pre toga bogato naputerisanu, u koju taman tih 6 lepo stane. Imam dve iste posude, a kako se uvek plašim da mi ne iskliznu dok ih vadim iz rerne, ja to lepo upakujem u četvrtasti dublju tepsiju. Preko se nalije pavlakom i ubaci da se peče.


 Bili smo jako zadovoljni dobijenim testom. Štrukle su nam baš fino legle. Ukus je jako fin, jer jedete testo skuvano pa zapečeno u puteru i pavlaci. 

Drugo pravljenje

... onda sam krenula da malo istražujem po mreži i na dosta mesta pročitala da se testo razvije što je moguće tanje. Nije mi bilo druge nego da radim popravni. Da li meni razvlačenje testa ide od ruke ili se zaista misli na skroz tanku koru ne znam, sve u svemu preterala sam. Možda to tako treba ali nam se sada ova tura nije ni malo dopala. Skuvane štrukle su se razmljeckavile jer su korice bile pretanke, a dodatno kuvanje u rerni im nije mnogo pomoglo. U nekom trenutku sam ih pošećereila setivši se da za kuvarijacije pravimo slatke, i tek onda su bile prihvatljivije za jelo. Evo sličica pripreme. Da napomenem da sam one debele krajeve kore odsekla pa zarolala pomoću stolnjaka.




Treće pravljenje

I dalje sam bila ubedjena da su mi prvi put kore ispale previše debele iako je ukus bio izuzetn dobar, pa sam rešila da napravim ponovo, ovog puta sa srednje debelim korama, malo tanje nego prvi put. Na žalost nemam sličice izrade pa ćete morati da mi verujete na reč. :)
Sve je opet isto samo što su sada kore srednje debljine. Na kraju je rezultat takav da je bolje nego prethonog puta ali i dalje one prve štrukle vode i zaključujemo da su one bile najbolje i da, ako ih prethodno kuvam, da bi nama bilo po ukusu kora mora biti debela.

Nadini Zagorski štrukli

Naoružana iskustvom u pravljenju slanih štruklica, bezbrižno sam se upustila u pravljenje slatkih. Moram da napomenem da se slatko dobija tako što se posipa prah šećerom kada su ispečene, ili ako ih samo kuvamo, možemo ih valjati u prezle kao knedle. U suštini možete slatki sastojak izostaviti ako volite slane, pa sam tako pravila pola - pola. Originalni recept možete da pogledate kod Nade.
Ja ću citirati njen recept jer nisam ništa menjala sem količine sira koju sam smanjila.

Potrebno za tijesto :

300 g glatkog brašna
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje

Za nadjev:

1/2 kg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli

Za prelijevanje :

3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli

Šećer u prahu za posipavanje (po želji)

Postupak :

1 . Od brašna, jaja, ulja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite s dvije žlice ulja, pa ga ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi.
2 . Na stol stavite stolnjak na kojem čete razvlačiti tijesto, pospite ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite koliko ide s valjkom, zatim rukama razvucite da tijesto bude što tanje i prekrije veći dio stolnjaka.
3 . Za nadjev  izmješajte sir s vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo.Središnji dio tijesta nakapajte i razmažite uljem. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.
4 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-tak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.
5 . Za one koji vole kuhanu varijantu štrukli, umjesto slaganja u kalup zakuhajte ih kratko u kipućoj posoljenoj vodi i prepržite s krušnim mrvicama na malo maslaca.

Razvila sam srednje tanko testo ovog puta jer nisam kuvala štrukle. Nakon što su se ispekle i ohladile, deo sam, nepošećerene, spakovala suprugu za doručak. Pitala sam kakve su bile i rekao je da je testo i dalje bilo fino i ukusno. Ono što se pojelo u slatkoj varijanti bilo je "oplemenjeno" Linoladom :))) Mogu reći da su jako fine i kao slatke.
Ipak su nam i dalje "naj" bile one prve debele štrukle.
Kod Sanele sam našla uputstvo za seckanje  testa, pa pogledajte i njen recept i način na koji ih ona pravi. Iako se u raynim krajevima Hrvatske štrukli drugačije prave, ona kaže da su za nju original samo oni koji se kuvaju. Mislim da mi kod Nadinog recepta  fali to kuvanje u vodi pre pečenja, jer ono ipak daje neku specifičnost štruklima. Bez toga mi štrukli više liče na neku masniju pitu sa sirom, iako moram opet da podvučem da su bili jako ukusni i fini i sutradan.



Kratak rezime:

- ako se rešite da ih kuvate pre pečenja, prepručujem da razvučete debelu koru
- ako se rešite da ih ne kuvate, onda neka kora bude srednje debljine
- ako ste previše tanko razvukli, nemojte da ih kuvate, odmah složite i pecite u rerni. tanko razvlačenje ne preporučujem, napomena je za slučaj da ste se zaneli. :)))

Ko nije probao, neka ih obavezno proba, a koju varijantu, to već ostaje na vama.

16 коментара:

  1. Bravo, Taci, jako detaljan post si uradila i svaka varijanta ti izgleda jako ukusno!

    Izgleda da su strukle svima legle, meni slana varijanta posebno. Nisam radila slatke, nekako mi suvise vuku na pitu savijacu, a to mi se posebno dopada kod njih pa nisam htela da narusim tu asocijaciju.

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo, bravo, bravo Tanja. Detaljna studija štruklica je svakako od koristi. Nadam se da će svi koji posećuju blogove a nisu blogeri dobiti inspiraciju da ih naprave jer ja lično ne znam nikoga osim vas blogera ko ih je pravio a ne znam nikoga ni ko ih je jeo.

    ОдговориИзбриши
  3. Eh olaksala si meni jer sve kazem sad cu sad cu pa nikako

    Samo dok napravim Jeleninu Banicu eto mene:)

    ОдговориИзбриши
  4. Odlično Tanja ! Baš si bila vrijedna i isprobala obje varijante štrukli, lijepo ih prezentirala sa svojim detaljnim zapažanjima. Moja kora je također ispala malo deblja iako sam se trudila rastanjiti je. meni kod tebe sve varijante odlično izgledaju, ali ovo sa linoladom....., mmmmm :)

    ОдговориИзбриши
  5. Početak tvoje priče isti kao i moj. Odlučila sam da isprobam i slane i slatke.

    Što se tiče debljine kore, moja zapažanja su drugačija. Na blogu se na kolažu lijepo vidi koliko mi je tanka kora bila (najtanje što sam mogla napraviti), štrukle sam kratko prokuhala pa zapekla i bilo je jako ukusno.

    ОдговориИзбриши
  6. Woow, ti si bas ozbilno prionula na posao tj, na isprobavanje... ali mogu ti reci da svaka od ovih verzija izgleda fantasticno, mi smo ih isto imali danas za rucak, a ostalo je nesto i za veceru, ali mogla bih probati makar krajicak od ovih tvojih.;))Tadejinu verziju sam vec ranije pravila kada smo istrazivali njen blog i znam da su odlicne, pravila sam ih isto par puta po receptima sa coolke i bile su fine... za Nadin recept nemam nikakvih zamerki,svidele su nam se i na ovaj nacin, pa nekako ispada da bas jako volimo strukle, hihih...!;)))

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Tači, ti si se zaista toliko trudila, i veruj mi da su sve tri varijante za mene uspešne. Ne znam kako bih ja uspela u pravljenju štrukli, ali posle svega, moraću da probam, pa šta bude. Odlučiću se za srednje debele kore...

    ОдговориИзбриши
  8. Ti si bas bila vredna i sve si detaljno proanalizirala! :) Svaka cast! :)

    ОдговориИзбриши
  9. Svaka čast na trudu i popravnim, vrijedno svake pohvale :) Divno izgledaju :)

    ОдговориИзбриши
  10. Svaka čast, ti si baš ozbiljno shvatila ovaj zadatak! Ja sam tokom meseca pravila Tadejine štrukle (nisam objavila) ali se i meni činilo da je mnogo sira, no sam mislila "ko sam ja da dovodim u pitanje Esplanadu i Tadeju", te ostavih tako. Sledeći put ću i ja da probam sa manje.

    ОдговориИзбриши
  11. Ohoho, znam za tvoj rad sa štruklicama, pričale smo:) Ovo je zaslužilo mesto u nekoj gastronomskoj enciklopediji, od reči do reči, kako si napisala:) Svaka čast, Taci. Odličnooooo!

    ОдговориИзбриши
  12. Uspelo mi je samoobljavlljivanje, ura! :))
    Pisala sam post na brzinu pred put i dobro je sto je tako inace bih vas ugnjavila velicinom teksta. Nesto se mislim kod ovog seckanja tacnicom, da se tacnica malo skvasi ili naulji, pa kad se secne tako, mozda ce se bolje slepiti testo.

    Devojke hvala pre svega na komentarima! Cim pre cu pogledati kako je vama ispalo, bas sam radoznala.

    Ana,
    ja sam u poslednja dva pravljenja stavila rikotu koja je idealna za slatku varijantu mada i mi vise volimo slano. Jednostavno se nije kod nas pelcovao "slatki sir". Secam se da je pre desetak godina moja tetka, koja inace zivi u Sloveniji, dovukla skutu - svezi neslani nemasni sir, i pravila neki kolac. Nama je to bilo ... onako. Posto slatke strukle dobijas tako sto samo pospes malo secera, nista te ne kosta da probas zalogaj sa secerom. :)

    Jelo,
    i mene ovde svi belo gledaju kad pomenem da sam pravila strukle, a sto se pravljenja tice kod ovih sto znaju, valjda ljude odbija to vucenje testa. U sustini ovde to nije bas ni toliko bitno, eto nama najdeblje testo ispalo najukusnije.

    Dzoli,
    tebi ce to biti decija pesmica. :) Cekamo Banicu i Struklice.

    maslinka,
    najtezi deo price mi je da sve spakujem u post :( nekada sam lenja neopisivo. zato imam pune foldere fotografija.

    Brankic, pogledala sam na brzinu kod tebe samo slicice, vidim kako si interesantno nafilovala kore kruzno kao za savijacu. Inace sam kod mame u kuvaru nasla dva recepta za strukle i u jednom se napominje da se kore razvlace duplo deblje nego za savijacu, mislim da i u drugom stoji slicna napomena ... sve u svemu trebaju deblje kore. A linolada je zakon! :)))

    Tamara,
    evo gledam i tvoje slicice. Ti si bas tanko razvukla kao kod mene u drugom pravljenju. Eto kako se ukusi razlikuju. :) Ja sam strukle kratko kuvala u vodi, dobro ocedila pa slozila nalila i pekla bas kao i ti ali nama tu nesto nije stimalo. :)

    Minjoncic,
    i mi ih volimo, volimo pite od sorte i sve varijacije na temu, tako da su struklice uvrsteen u repertoar i jako mi je drago sto su izglasane, verovatno ih nikad ne bih pravila.

    Zoro,
    meni je nepriajtno da ispravljam, ali moj nik je "Taci" :) Pomesaju ljudi nisi prva. Mislim da ces strukle napraviti bez problema, samo budi strpljiva i sacekaj da testo odstoji minimum 20 minuta ... i pre toga mesi malo duze da se testo "uzvakavi".

    Miki,
    kao sto rekoh, bilo bi to detaljnije ispisano da sam imala vremena. :)) Evo brzinski gledam vase blogove, vidim da si ih i ti pravila i da ti odlicno izgledaju,

    Majo,
    hvala na poseti i komentaru. Volim da izvucem od recepta/jela maksimum pa sam zato isporbala vise varijanti.

    Vera,
    tebi zelim da zahvalim sto si predlozila recept za kuvarijacije kao i mamajac koja se nadovezala sa Tadejinim receptom.

    Opasna,
    mi inace ne volimo puno sira u testima i ne volimo jake sireve, pa sam na kraju smanjila kolicinu i cak zamenila rikotom klasican sir. Prejako nam je to tako jer se na sve to dodaje i kisela pavlaka. Inace vazi neko pravilo da je vecina pita bolja sa vise sira, ali na kraju dodje valjda sve na "stvar ukusa".

    Nalence,
    ja ti se izvinjavam sto sam te prvo udavila struklima usmeno pa pismeno :)))) Ali na kraju mi je drago da si ih i ti isprobala ;)

    ОдговориИзбриши
  13. Ana, mnogo je dobro i vredi isprobati.
    Skoro sam ih opet pravila po Tadejinom receptu, a testo sam razvukla deblje. Definitivno nam je tako najdraze i kada koristim mesavinu ostrog i mekog brasna. Uz to smanjena kolicina sira i to nekog blazeg.
    Ali svako neka napravi po svom ukusu. U svakom slucaju izuzetne su.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails