Странице

субота, 11. јануар 2014.

Slatka zimska peciva

Ni "z" od zime, a mene ubi migrena od ovog toplog vremena, grejanja i lude promene atmosferskog pritiska. Blesava sam bar zadnje dve nedelje, a glava boli neprestano.
Nije da volim zimu, ali ako već treba da imamo 4 godišnja doba, onda neka se smenjuju po redu, a ne ovako. Možemo samo da zamišljamo kako sedimo u toplim stanovima, dok je napolju negde oko nule, a sneg lagano pada. Grickamo ukusna peciva uz toplo mleko ili čaj.


Nekada nam je mama tokom zime pekla milhbrote, upakovane kao male hlepčiće. Plela je pletenice od testa, pa ih uvezivala u slatke male oblike. Ovih dana, stalno mi padaju na pamet, ali dok ne uzmeme recept, mogu da prođu i ova moja.


Pravila sam klasično dizano testo sa uljem, malo duže mesila, dodala suvo grožđe i rendanu koricu narandže, pa pečeno premazala medom. Tako mi došlo. :D Rezultat ovog mog eksperimenta su mirsni, slatki, preukusni hlepčići. Mana im je da nisu tako mekani sutradan, jer zbog pravljenja ovakvog oblika mora malo više brašna da se upotrebi, ali ako ih mlake ubacimo u vatostralnu činiju ili prekrijemo plastičnom folijom, zadržaće poprilično svežinu.


Potrebno je (za 16 komada):
  • 450g mekog brašna TIP400 + 50g
  • 250ml toplog mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 vršna kašika šećera + 1 kašičica za kvasac
  • 1 kašičica soli
  • 100ml ulja
  • 1 jaje + 1 žumance za premazivanje
  • šaka suvog grožđa
  • narendana korica 1-2 pomorandže
  • 3 pune kašike meda za premazivanje

Priprema:

Izmešati suvi kvasac sa šećerom, naliti baš toplim mlekom (od onih 250ml), pa ostaviti pored tople ringle da zapeni.
Suvo grožđe oprati pod mlazom vode, pa naliti vodom i ostaviti da nabubri. 
Prosejati brašno, dodati šećer i so, napraviti udubljenje, razbiti jaje, dodati ulje pa razmutiti jaje sa uljem. Uliti ostatak mleka, pa malo izmešati po sredini. Dodati kvasac pa zamesiti glatko testo. Mesiti malo duže, jer za sva hlebna testa treba duže da se mesi da bi ubacili što više vazduha. Po potrebi dodavati po malo brašna od onih 50g, ne treba sve da se utroši. Pobrašniti malo odozgo, pokriti krpom i ostaviti da se udvostruči.

Naraslo testo rukama razvući u četvrtasti oblik, pa posuti ravnomerno dobro oceđenim i u salveti prosušenim suvim grožđem i rendanom koricom pomorandže. Testo dobro izmesiti da se grožđe lepo rasporedi u testu, pa podeliti na 4 dela. Svaki deo kratko premeseti, napraviti jufkicu i ostaviti desetak minuta prekriveno krpom da odstoji. Jufkice podeliti na četvrtine, pa svaki komad testa dobro izmesiti između dlanova i napraviti kuglicu. Dobićemo 16 loptica i polazimo od prve napravljenje loptice.


Nadam se da ću uspeti da vam objasnim kako da dobijete ovakav oblik. Ja sam gledala mamu, nije ništa komplikovano, ali ne nađoh na mreži nigde uputstvo da vam linkujem. Pomagača za fotografije nemam, a nemoguće je raditi i fotografisati istovremeno.

Pa da probam ...
Kuglicu testa prvo  izvaljati između dlanova u valjak. Zatim taj mali valjak prebaciti na radnu površinu i od sredine dlanovima valjati istovremeno ka krajevima, da se dobije traka oko 35cm dužine.
Zatim se traka uhvati za krajeve obema šakama, da su vrhovi malčice vire iz šaka, tamo kod malog prsta.
Sledeći korak je vezivanje trake u čvor. Ja sam dešnjak. :)) Dakle, krenemo da vezujemo čvor, tako što desnom rukom prebacimo testo koje visi preko ispruženih prstiju leve ruke, samo malim prstom pridržavamo levi kraj. Desni kraj smo prebacili pa ga provučemo kroz nastalu rupu od testa (testo će se tu odmah zalepiti), pa ga još jednom provučemo, znači prebacimo odozgo preko testa i ubacimo u rupu.  Kraj iz leve ruke je ostao kraći i njega odozdo na gore prebacimo preko testa i ubacimo u rupu, spojimo sa vrhom desnog dela. Onda samo okrenemo na drugu stranu i stavimo u pleh postavljen papirom za pečenje. Možda deluje komplikovano, ali dok radite, nekako vam prirodno dođe koji kraj kako ide.

Kada smo završili sa svim lopticama, uključimo rernu da se greje, a hlepčiće prekrijemo krpom da još malo rastu. Pre pečenja, premazati ih razmućenim žumancem sa malo vode. Nemojte pregrejati rernu, da se ne bi spržili kada ih ubacite, već da mogu lepo da još malo narastu dok se peku.


Pred kraj pečenja, rastopiti med. Gotova peciva odmah, tako još vrela, premazati obilno rastopljenim medom sa svih strana i ostaviti da se malo ohlade.


Prijatno!

P.S. Na prvim fotgrafijama su peciva koja su ostala za sutradan. Ona su preko noći poprilično upila med, a na ovim poslednjim, vidi se sveže premazano pecivo.

Dodatak:

Našla sam na mreži jedan video, na kome se lepo vidi kako se pecivo uvrće. Ova "teta" razvija kraće trake i malo drugačije barata testom od mene, ali je bitno da se lepo vidi kako idu ovi krajevi. Ono moje odozgo i odozdo, pa kroz rupu. Nadam se da će vam koristiti ako želite ovakve oblike, nevezano s tim, koje testo koristite.

http://www.youtube.com/watch?v=tU9I1nYS60E

Evo ga jos jedan, bolji video prikaz.

http://www.youtube.com/watch?v=KHEd_uK7e-0

24 коментара:

  1. Kad sam bila mala, ovo mi je bio omiljen doručak. Divno, hvala za recept i za podsećanje na detinjstvo.

    ОдговориИзбриши
  2. Fantastične slike, probaj nekada da praviš testo sa jogurtom, ona su mnogo duže meka od testa sa mlekom ( bar meni ). Prijatno i uživajte u takvoj zimi, kod nas je do skoro bilo -26*C..danas malo toplije i pada kiša,bar da odledi sav ovaj led po ulicama i trotoarima.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoki! Pravila sam neka testa i sa jogurtom, jeste bolje, ali jogurt malo menja strukturu testa, pa mi onda to nije više taj recept. :)
      Jogurt sam čak koristila i za lenju pitu i super bude testo.

      "Vaša" zima je ovde poslednjih dana bila glavna vest. Drago mi je da je malo otoplilo.

      Puno te pozdravljam!

      Избриши
  3. Sve tako fino izgleda, samo sto ne zamirise sa ekrana... drzim ti fige i da glavobolja sto pre popusti, cmook.:))

    ОдговориИзбриши
  4. Jao, sto je dobro! Na slici se bas vidi kako je divno meko i ukusno! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Одговори
    1. Hvala Suzi! Jedva sam našla na na mreži jedan klip, koji prikazuje postupak. Ažuriraću objavu kasnije.

      Избриши
  6. i ja sam obožavala ova peciva kao mala . Baš si ih lepo napravila. Kako se presijavaju... baš su meka i vazdušasta. Ja volim zimu , ali kod nas ne čiste sneg i ne bacaju so, tako da se svaka zima pretvori u opsadno stanje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mekana su, mirisna i toliko ukusna da je opasno da se napravi puna količina. :)
      U pravu si za zimu. Sve bi bilo dobro da se putari ne iznenade svake godine i da nema lapavice. :)

      Избриши
  7. Fenomenalno si ih napravila, bas mi se dopadaju :) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  8. Uf, uf... kako sam slaba na ove stvari i moja omiljena peciva iz detinjstva. Hvala. ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh ... :)
      Baš mi je drago što vas vraćam u detinjstvo sa ovim pecivima.

      Избриши
  9. Joooj sto mirisu, cak dovde :)
    Volim takva testa, ali im je jedina mana kao sto kazes, moraju da se smazu odmah. Najlepsa su onako topla i mirisna :)
    Neka glava popusti, a i ta zima neka dodje konacno. Pih, zima nam je stvarno ove godine nikakva.
    Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. mogu i ova da se zamese mekano, ali onda ne može ovakav oblik, nego jedino kao obične jufkice. :) ja se igram sa merama, pa nekada pravim samo od 250g brašna. imam i dragu komšinicu koja retko mesi, pa ih obradujem. ma skoro uvek se pojedu još topla. samo štrpkamo jedno po jedno.
      zima, kažu ove vračare iz rhm-zavoda, u februaru. :D

      Избриши
    2. Da to sa kombinovanjem mi je poznato :)
      Desilo mi se da od ludog testa napravim ludilo, od kiflica, pogaca, testa za picu. Ludilo :)
      Znaci po cikama i tetama, zima u februaru? Pa bas i nije morala ni da dolazi :)

      Избриши
    3. Očigledno imamo različiti recept za ludo testo, jer je ovo moje jako mekano i lepljivo, pa mogu samo hlepčići da ispadnu ili podloga za picu.
      Zima neka dođe što pre, da pobije viruse i bolje sada negu u aprilu :D

      Избриши
  10. Ovaj blog je blagoslov, toliko precizno objasnjenih recepata na jednom mjestu. Svaka cast. Ja sam se, sto bi rekli nasi mladi "totalno navukla". Sinoc sam pravila peciva, nista nije ostalo za jutros. Kcerka narucila novu turu za danas. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na ovako lepim recima, postidela si me. :)
      Hvala i na isprobavanju peciva. Puno te pozdravljam!

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails