Domaći burek sam prvi put napravila pre tri godine i od tada sam ga pravila nebrojeno puta. Međutim, uvek sam imala negde 'u glavi' Natašin brzi burek i svaki put bih rekla: ˝Sledećeg puta pravim brzu varijantu˝ i to se tako prolongiralo ...
Početkom ove godine sam ga napokon napravila i prenela recept mami, kojoj je ovo mnogo lakša varijanta, a rezultat je maltene isti kao da ste sami razvukli kore ili kupili burek u pekari.
U receptu sam napravila malu izmenu. Smanjila sam količinu vode, a povećala količinu ulja. Primetila sam da puno vode hoće da zgnjeca burek, dok sa drugačijim odnosom količina vode i ulja, dobijemo bolji rezultat.
Ovaj burek najčešće pravim u četvrtastoj tepsijici, nekako mi je tako zgodnije, mada može i ona okrugla, prečnika 26 cm. Koristim tanke kore za pite, mada mislim da bi i malo deblje mogle da dođu u obzir.
Jednom sam probala da iscepkane kore umačem u mešavinu ulja i vode i nisam dobila dobar burek, previše je bilo na nekim mestima nakvašeno, pa ako želite da krenete tom prečicom, bolje nemojte.
Potrebno je:
Zagrejati vodu, dodati so i ulje, pa malo promešati četkicom, kojom ćemo da premazujemo.
Podmazati lepo tepsiju po dnu i sa svih strana. Uzeti 3-4 kore (zavisi od njihove veličine), pa poređati na dno tepsije i svaku premazati sa malo mešavine ulja i vode, kako ih stavljamo jednu po jednu. Krajeve koji vire skupiti uz tepsiju, jer ako su kore tanke, brzo će početi da se suše na vazduhu, pa raširene i postaju krte.
Ostatak kora prebrojimo i podelimo u četiri grupice. Sada cepkamo jednu po jednu koru, ne mora previše, pa gužvamo i ređamo u tepsiju. Kako koji red poređamo, tako detaljno treba premazati mešavinom ulja, soli i vode. Ne sme se previše natopiti, ali ne smeju ni da ostanu suvi delovi.
Kako poređamo jedan red, tako nabacamo trećinu mrvljenog sira. Tako radimo tri puta, a četvrto ređanje gužvanih, cepkani kora, ostaje nenafilovano. Poprskamo i taj poslednji red mešavinom, pa prebacimo one krajeve kora, jedan po jedan, uz premazivanje svakog i na kraju, sve lepo premažemo odozgo ostatkom tečne mešavine.
Burek pečemo u unapred zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumeni sa svih strana i odvoji se od ivica tepsije. Pečeni burek izvrnemo naopačke, pa vratimo u tepsiju da se malo prohladi pre sečenja.
Prijatno!
Početkom ove godine sam ga napokon napravila i prenela recept mami, kojoj je ovo mnogo lakša varijanta, a rezultat je maltene isti kao da ste sami razvukli kore ili kupili burek u pekari.
U receptu sam napravila malu izmenu. Smanjila sam količinu vode, a povećala količinu ulja. Primetila sam da puno vode hoće da zgnjeca burek, dok sa drugačijim odnosom količina vode i ulja, dobijemo bolji rezultat.
Ovaj burek najčešće pravim u četvrtastoj tepsijici, nekako mi je tako zgodnije, mada može i ona okrugla, prečnika 26 cm. Koristim tanke kore za pite, mada mislim da bi i malo deblje mogle da dođu u obzir.
Jednom sam probala da iscepkane kore umačem u mešavinu ulja i vode i nisam dobila dobar burek, previše je bilo na nekim mestima nakvašeno, pa ako želite da krenete tom prečicom, bolje nemojte.
Potrebno je:
- 500g kora za pitu
- 150ml tople vode
- 150ml ulja
- ravna kašicica soli
- 300g sira ( možete staviti i drugi fil ili praviti prazan burek)
Zagrejati vodu, dodati so i ulje, pa malo promešati četkicom, kojom ćemo da premazujemo.
Podmazati lepo tepsiju po dnu i sa svih strana. Uzeti 3-4 kore (zavisi od njihove veličine), pa poređati na dno tepsije i svaku premazati sa malo mešavine ulja i vode, kako ih stavljamo jednu po jednu. Krajeve koji vire skupiti uz tepsiju, jer ako su kore tanke, brzo će početi da se suše na vazduhu, pa raširene i postaju krte.
Ostatak kora prebrojimo i podelimo u četiri grupice. Sada cepkamo jednu po jednu koru, ne mora previše, pa gužvamo i ređamo u tepsiju. Kako koji red poređamo, tako detaljno treba premazati mešavinom ulja, soli i vode. Ne sme se previše natopiti, ali ne smeju ni da ostanu suvi delovi.
Kako poređamo jedan red, tako nabacamo trećinu mrvljenog sira. Tako radimo tri puta, a četvrto ređanje gužvanih, cepkani kora, ostaje nenafilovano. Poprskamo i taj poslednji red mešavinom, pa prebacimo one krajeve kora, jedan po jedan, uz premazivanje svakog i na kraju, sve lepo premažemo odozgo ostatkom tečne mešavine.
Burek pečemo u unapred zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumeni sa svih strana i odvoji se od ivica tepsije. Pečeni burek izvrnemo naopačke, pa vratimo u tepsiju da se malo prohladi pre sečenja.
Prijatno!

Kupila sam neke debele kore, pojavile se skoro- kao, domaće, pečene na potni itd, i sada ću od njih da probam ovaj recept. Zvuči tako primamljivo.
ОдговориИзбришиMeni je promaklo da takvih kora ima u prodaji. Ne znam kakve su i kako će se ponašati kod ovog recepta, pretpostavljam da su deblje i čvršće od standardnih kupovnih. Baš me zanima kako će sa njima ispasti i jedva čekam da javiš rezultat.
ИзбришиOdlican receptic, mi volimo burek na taj nacin, doduse ne setim se da izmerim sastojke, vec to bude vise "odokativno", ali stavim obavezno jedno jaje u fil i na vrh noza praska za pecivo...svidja mi se rumena korica i sto si ga ispekla u cetvrtastoj tepsiji.:)
ОдговориИзбришиOvaj recept je sjajan! Stedi vreme, a burek bude odlicnog ukusa :)
ОдговориИзбришиOdličan burek, često ga pravim samo što ja umesto obične vode, ulje promešam sa kiselom i dodam malo pr.za pecivo. Probaću i ovako...
ОдговориИзбришиLana, može i otprilike, ali mi je nekako samo bitno da ide jednaka količina ulja i vode. Ako ostane, ostalo je. Ako zafali, pripraviš još malo. :)
ОдговориИзбришиZorice, nisam probala sa kiselom. Ne treba ni prašak za pecivo, ja sam ga davno izbacila kad pravim pite. Totalno je bespotreban, jer ako ima dovoljno masnoće, sve se lepo lista i bez njega. On samo podigne kore, pa to posle padne pita.
Serlemice, jesi li isprobala?
Pozdrav prijatelju, moje ime je Isabel Ethan, liječnica sam i imam 43 godine. Molim vas pročitajte moje istinito životno svjedočanstvo, imam pozitivnu namjeru da će ove informacije pomoći nekome tko čita ovaj članak da u roku od dva dana obnovi narušeni brak i povrati izgubljenu ljubavnu vezu. Nakon godina veze s Ethanom, on je prekinuo sa mnom, učinila sam sve što sam mogla da ga vratim da me voli, ali sve što sam učinila bilo je uzalud, toliko sam ga željela zbog ljubavi koju imam prema njemu, tražila sam od njega obećanja, obećavala sam mu sve što sam imala, ali on je odbio. Objasnila sam problem kolegici na poslu i ona mi je predložila da se radije obratim ljubavnom čarobnjaku koji bi mi mogao pomoći uzvratiti njegovu ljubav, ali ja sam tip osobe koja nikada nije mislila da ljubavne čarolije postoje ili djeluju, nisam imala drugog izbora nego isprobati. Poslala sam e-mail na kanal čarobnjaka i on mi je prije tri dana rekao da nema problema, sve će biti u redu, da će se moj bivši vratiti prije tri dana, bacio je dio ljubavne čarolije u zrak i iznenađujuće, drugi dan je bio oko 3:00 ujutro. Bivši ljubavnik me nazvao na mobitel, bila sam toliko iznenađena da sam se javila na telefonski poziv i sve što je rekao bilo je da mu je jako žao zbog svega što se dogodilo i da želi da mu se vratim jer me toliko voli. Bila sam toliko sretna i tako smo počeli sretno živjeti zajedno. Na ovaj način ga možete kontaktirati ako vam je potrebna pomoć, možete ga kontaktirati na ovu adresu e-pošte: drapata4@gmail.com ili ga kontaktirati na WhatsAppu / Viberu s ovim brojem: (+447307347648).
ОдговориИзбриши