Странице

уторак, 28. септембар 2010.

"Ludo" testo sa kukuruznim brasnom

Ispalo je neplanirano u verziji sa kukuruznim brasnom. Tacnije, nisam ga nikada ovako pravila, ali kada se vec "desilo" da ga zapisem i uhvatim zadnji voz za "Ajme koliko nas je" igricu za food blogere cija je ovomesecna domacica Mihaela sa bloga La Casa de vainilla. Tema je kukuruz :)
Potrebno je:

500b belog i 600g kukuruznog brasna
3jaja
1/2 l mleka
200ml jogurta
1 minjon kvasca
1 prasak za pecivo
kasika secera
kasicica soli
4-5 kasika ulja

Priprema:

Staviti kvasac sa pola kolicine mleka i kasicicom secera (ovo je ekstra secera) da nadodje. Izmesati brasno, prasak za pecivo, so i secer. Posebno smuckati jaja, ulje, jogurt i ostatak mleka. U brasno ubaciti nadosao kvasac i tecne sastojke i dobro umesiti varjacom. Dobija se veoma zitko testo, da vas to ne brine. Neki recepti za ovo testo su takvi da testo moze da se regularno mesi. Ovo moje ne moze.

Naulji se veca plasticna kesa i stavi u neku vanglu ili sta slicno. Izaberite vecu posudu. Kesa se stavi u vanglu, pa se u nju sipa testo. Ako imate silikonsku spatulu (varjacu) najbolje je raditi sa njom, jer se lako skida testo sa ivice posude u kojoj ste ga mesili. Onda vezite kesu pri vrhu i stavite u frizider na najmanje dva sata. Ja ga ostavim preko noci. Testo u frizideru solidno poludi :)) Mislim da se minimum utrostruci. Dobili ste jednu zvakastu smesu, punu nekih rupica.
Testo vadite iz kese dobro nauljenim rukama i pokusajte da ga oblikujete.Ja ga samo istresem iz ruke na pek papir pa malo zamuljam prstom u neki oblik. Ili razvlacim po tepsiji kada pravim picu.
Ovo je univerzalno testo, ali nije pogodno za oblikovanje. Maksimum koji mozete da dobijete je kao neka rolada, uz malo muke, rolanjem pomocu pek papira i silikonske spatule - ne preporucujem sem ako imate konjske zivce i dosta vremena :))
Meni je ovo testo idealno za lepinjice, pogacu i kao podloga za picu. Takodje je dobro za przenje, za ustipke.

Evo sada slicica. Pica i hlepcici :)



Juce sam napravila regularnu verziju. Ide 1kg belog brasna tip 400 umesto ove kombinacije belo-kukuruzno. Pravila sam hlepcice, deo zamrzla, napravila sendvice za ujutru i imam jos dva komada koja me zovu lol  Za sada im se uspesno opirem :))


5 коментара:

  1. Hvala :)
    I jako je ukusno, mada priznajem da sam se malo plasila da li ce dovoljno da "poludi"
    Preporuka

    ОдговориИзбриши
  2. Pica izgleda bolje nego u vecini pizzerija u koje odlazim, a Hvala Bogu ima ih, jer nikako da ubodem pravu u poslednje vreme, uvek im nesto fali. Pretpostavljam da je i ukus fenomenalan, u stvari ne sumnjam u to, i sledeci put ocekujem poziv :lol:

    ОдговориИзбриши
  3. Mmmmm, pica izgleda fenomenalno :) A i ovi hlebcici su primamljivi.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala :) Da budem iskrena, meni je za picu adekvatnija obicna varijanta testa, mada ni ovoj nista ne fali, tacnije super je. lol
    Hlepcici su bezborazno dobri u obe varijante :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails