Странице

уторак, 25. октобар 2011.

Đuveč sa mlevenim mesom i majčinom dušicom - "ajme!"

Kada je Katarina sa bloga Laka kuharica zadala timijan kao namirnicu za ovomesečni krug igrice Ajme koliko nas je, našla sam se u problemu. Majčinu dušicu ne trošim ni kao čaj, a tek ne u ishrani. Inače sam u zadnje vreme postala malo "tvrda" za travke što i nije pohvalno. Koristim u kuvanju najviše peršunov i celerov list, omaknu se bosiljak i origano a na polici sa začinima stoji koješta kupljeno da se ima. Istražujući ovu biljku, videh da joj je primena u kulinarstvu veoma velika i da se može bukvalno svuda koristiti. Kao sušena, duplo je jače arome, pa to uvek treba imati u vidu kada se koristi.


Prvo  sam imala problem da nadjem svežu biljku, pa onda da uopšte nadjem bilo kakvu varijantu. Razume se da sam tražila "ispred kuće", ali čekanje se isplatilo! Dobiše u Maksiju napokon i majčinu dušicu pored ostalog začinskog bilja koje se od skoro pojavilo tamo u malim saksijama.
Kada sam problem nabavke rešila, trebalo je da smislim šta ću da napravim. Neću gnjaviti idejama, možda nešto i napravim do kraja kruga, sve u svemu, danas sam neplanirano spremila đuveč sa baš dosta majčine dušice.


Đuveč nije moje omiljeno jelo, čak mogu reći da mi je mrsko. Nekako mi aroma krompira i paprike zajedno ne odgovara, a pirinač u celoj toj kombinaciji isto ne volim. Jedem ga kad moram. Dejan ni tada, on će radije da trpi gladan. Pa zašto sam ga spremila? Zato što sam imala u frižideru neko povrće koje je propadalo i 200g mešanog mlevenog koje je pod hitno moralo da se upotrebi. Tako mi je palo na pamet da to spakujem u đuveč i da natrpam timijanom pa da vidim može li se to tako pojesti. Mogu vam reći da i te kako može! Travka je tako lepo aromatizovala đuveč, da bih uvek mogla ovako da ga jedem.


Za dve obilne porcije potrebno je:
  • 1 baš veliki krompir ili dva manja
  • 1 velika glavica crvenog luka
  • 1 velika šargarepa
  • 1 veći paradajz 
  • 1 - 2 crvene mesnate paprike
  • 1  supena kašika pirinča
  • puna šaka sveže majčine dušice
  • so
  • 50ml vode
Pre svega sam ošišala biljku. Biljka se seče makazama (nađoh uputstvo) na polovini. Obrstila sam je malo više, šta da radim. :( Oprala sam listiće pa ih osušila u salveti. Đuveč sam ređala u šerpicu, mada možete i u đuvecaru - dublju tepsiju najčešće četvrtastog oblika. Ovo jelo nema tendenciju rasta već opadanja, pa slobodno natrapjte povrćem i mesom đuvečaru skoro do vrha.
Mleveno meso sam kratko prodinstala na ulju da bi se formirali komadići jer mi je tako lakše da ga posle rasporedim.
Prvo sam oljustila i na tanje komade isekla krompir. Kako sam koji sloj redjala, tako sam po malo solila. Dakle, isao je red krompira, posoljeno, stavljeno malo timijana. Zatim sam isekla luk na rebarca. Onda sam stavila mleveno meso pa posula listićima timijana. Skidala sam listice sa drškica svuda gde je moglo. Preko sam nasekla šargarepu na kolutove, onda dodala ravnomerno kašiku pirinča. Paradajz sam ogulila i isekla na komadice i na kraju odozgo dodala papriku iseckanu na kockice. Sve sam zalila samo sa 50ml vode, malo kašikom ispomerala povrće, da ne poremetim mnogo redosled ređanja, prekrila folijom pa stavila u rernu. Rernu tek tada uključila na 200°C i od tog momenta do prve provere prošlo je oko sat vremena.
Nakon otprilike 1 sata, otklopila sam serpicu i malo sabila povrce na dole da ispliva voda i masnoća. Masnoća je ona ista u kojoj se prvobitno prodinstalo mleveno meso. Tako otklopljeno sam vratila u rernu pa ostavila još jedno pola sata da sva voda ispari i da se lepo zapeče.
Đuveč je sasvim prihvatljivog, za mene, ukusa. Ko ga voli, sigurna sam da bi mu se još više dopao ovakav sa jakom aromom majčine dušice.
Može se napraviti i sa nekim šniclama ili piletinom. U tom slučaju meso naredjajte na vrhu.
Ako vam se količina pirinča čini malom, uzmite u obzir da moja mama, na šerpu toliko veliku da taman stane u njenu veliku rernu, stavi jedva 100g pirinča. Pirinač ne bi smeo po mom mišljenju da dominira, nego da više ima ulogu skupljača vode i masnoće.


13 коментара:

  1. Da znaš da mi se sviđa ideja za majčinu dušicu kao dodatak :)
    Rekoh ti da ja volim đuveč samo od pirinča, šargarepe i bibera :D tako da bi ovo došlo kao lepa varijacija :))

    ОдговориИзбриши
  2. Oldicna ideja a u djuvecu ce majcina dusica sigurno doprineti svoj deo za poseban ukus;:)

    ОдговориИзбриши
  3. Malo sam guglala i nisam nasla na bas ovakav djuvec, tako da je ovo nova varijacija na temu djuveca :))

    Da bi djuvec bio djuvec, mora da ima pirinac, a originalno se sprema bez mesa. Samo gomila povrca sa pirincem.
    Skoro je moja mama spremala djuvec sa piletinom. Ona dodaje i plavi paradajz i tikvice uz ovo povrce koje se i kod mene naslo.

    Dzoli hvala! Bas sam stavila dosta majcine dusice, dala je jako fini smek. Izuzetna je kao zacin i drago mi je sto je Katarina nju izabrala.

    ОдговориИзбриши
  4. ja oako ti je lijepa majčina dušica, ja imam mnogo začina na prozorskoj dasci i svi uspješno rastu osim majčine dušice, svaka se posuši u roku od tjedan-dva i ne znam što krivo činim, probala presaditi u veću teglu, zaljevati više, zaljevati manje... više ne znam, evo i ova koju sad imam samo toliko da se ne osuši :(
    đuveđ na ovaj način nisam isprobala, ali divna ti je ideja s dodatkom ovog začina

    ОдговориИзбриши
  5. Uvek sam se pitala zasto ne volim djuvec, a volim pilav... a onda si ti napisala: "Đuveč nije moje omiljeno jelo, čak mogu reći da mi je mrsko. Nekako mi aroma krompira i paprike zajedno ne odgovara, a pirinač u celoj toj kombinaciji isto ne volim." i to je upravo to! Hvala na definiciji :D
    I moram da priznam da nisam imala pojma da je timijan isto sto i majcina dusica o_O mozda su neke podvrste u pitanju??

    ОдговориИзбриши
  6. What's for dessert? i Dilajla - Hvala devojke! :)

    Nina, majcina dusica je takva stigla iz prodavnice, vec je lepo izrasla. Kod mene, na zalost, nista zivo ne uspeva. :( Pitanje je koliko ce ona da izdrzi, ali pokusacu da je odgajim. Nalivam je odozdo. Sipam u tacnicu svakog dana vodu i pustim da ona to popije, pa dolijem jos malo.

    Be Jay, nema na cemu hihihi.
    Sto se tice timijana i majcine dusice, isto ime koristim za razlicite biljkice. Problem je sto se timijan naziva i majcinom dusicom, a majcina dusica se ne naziva timijanom. Valjda je tako, ne drzi me za rec. U svako slucaju su obe Thymus.
    Timijan je Thymus vulgaris i paradoks je sto se on vecinom odgaja (samonikla biljka se nalazi redje)i koristi se kao zacin najcesce.
    Majcina dusica je Thymus serpyllum i nju ces pre pronaci samoniklu.
    To sam ja iskopala po mrezi a ko ce ga tacno znati sem botanicara. Uglavnom postoji valjda 350 vrsta iz te familije i ciji nazivi pocinju sa Thymus.

    Ovo moje u saksiji je Thymus vulgaris, dakle ona biljkica bas za zacin.

    ОдговориИзбриши
  7. Dugo, predugo nisam radila đuveč, ali sam ga zadnjih nekoliko tjedana opet radila i podsjetila se koliko mi je dobar. Kako nikada ne koristim rižu i krumpir zajedno, moj je bez krumpira, a dala si mi dobru ideju za stavljanje timijana - nisam ga koristila u đuveču, ali sada hoću. Znaš kako kažu, malo začina čini ogromnu razliku da li je nešto samo dobro ili je izuzetno.

    ОдговориИзбриши
  8. Djuvec nije ni moje omiljeno jelo i to bas iz razloga sto mi se ukusi raznog povrca ne poklapaju, bez obzira kakav majstor spremao djuvec:)
    Lepo si se snasla i od mene dobijas velike pohvale zeMska jer hranu ne bacas! Bravo, sve se moze iskoristi. Neka od najlepsih jela za mene bila su upravo ona od ostataka iz frizidera. Secam se jednom prilikom da sam tako pojela dva prepuna tanjira prodinstanog povrca sa ind. zacinima zalivenim sa rastopljenog gustina u jogurtu... o, i sada ogladneh:)
    Pozdrav, draga

    ОдговориИзбриши
  9. Katarina, timijan je zaista odlican u ovoj kombinaciji. Inace ne vlim ni ja mesanje skrobmih namirnica, ali ovde pirinca ide toliko malo da mi se cinilo da nema stete. :)

    Nale, nema bacanja.
    Inace uspelo mi je da obrisem fotografije corbe koja je isto nastala reciklazom, a spremila sam je sad za ajme. :( Mnogo fina corbica kad ti ostane pire krompira sa kojim ne znas sta da radis.

    ОдговориИзбриши
  10. Odlican djuvec. Ja dosta koristim zacinsko bilje, timijan posebno koristim kad pecem povrce u rerni, krompir, mrkvu, papriku i sve dobro zacinjeno timijanom, odlicno ide uz to.

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala Gordana!
    Ja ga dodajem i na meso. Samo so i timijan i fantasticno zacini. Svidja mi se i na krompiru. Probacu i na grilovanom povrcu. Bice sigurno odlicno.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails