четвртак, 29. септембар 2011.

Ajme šljiva!

Za ovomesečni krug igrice Ajme koliko nas je, naša domaćica Snježa sa bloga Vrtaljica je izabrala šljive. Divna sezonska tema! Hvatam zadnji voz za učešće u ovom krugu. :)

Spremila sam Sos od šljiva u slatkoj varijanti. Originalno, ovaj sos (možda je bolje reći preliv) se servira uz prženog oslića ali meni sa ribom nikako nije legao. Uz pileće belo meso ide odlično i tako sam ga htela predstaviti, međutim, u zadnjem momentu sam se odlučila za slatku varijantu. Uvek se pravi isto, moram da napomenem da vas ne bune biber i so u receptu.

Potrebno je:
  • 200-250g zrelih neočišćenih šljiva
  • 20g putera
  • 1 ravna kašika brašna
  • 200ml vode
  • 2 kašike Tomatina (gusti sok od paradajza za soseve)
  • malo bibera i soli po ukusu
  • 50g krupno seckanih pečenih badema
Šljive očistiti od koščica, iscepkati rukom pa propržiti kratko na puteru.  Dodati paradajz, brasno umućeno u vodi, so i biber pa kuvati na tihoj vatri desetak minuta da se lepo zgusne. U gotov sos umešati seckane bademe. Servirati toplo preko mesa, prženih fileta oslića ili uz neku testeninu kao što ćete videti na fotografiji ispod.

Skuvala sam Barilla Penne rigate, prelila sos i odozgo posula šećerom u prahu.
Ovo je jako ukusan slatki obrok.



Sutradan je sos završio na dobrom jutarnjem hlebu (ovo nije lchf obrok!) i jako se lepo uklopio sa ukusom hleba koji u sebi ima cimeta.


Pored ovog recepta, prilažem i knedle sa šljivama - Knedle i Knedle sa šljivama od instant pirea kao i kolač Medeno srce.




недеља, 25. септембар 2011.

Okupljanje na Adi - septembar 2011.


  Kada su se proletos devojke okupljale na Adi, na moju veliku zalost, nisam mogla da prisustvujem. Zato nije bilo ni govora o tome da propustim ovo. Srecom, nista mi neodlozno nije iskrslo, tako da sam u petak lagano krenula sa pripremama. Posto sam otprilike imala predstavu o tome sta ce koja bloger-ka da donese, resila sam da "zasladim" okupljanje, pa sam napravila nesto slatko, a opet u duhu naziva mog blog-a :)) Tog petka sam se jos jednom uverila kako je svet/grad mali, shvativsi da mi je Nale sa Coolinarije malo dalja komsinica i da namirnice za kolace kupujemo u istoj radnji. Taman sam imala i drustvo do Ade, pa je moje okupljanje u subotu pocelo pre zvanicnih 10h. Nale me je cekala na dogovorenom mestu sa punom torbom njenih djakonija, ukrcale smo se u mini busic i "avantura" je pocela ...
   Na dogovoreno mesto smo stigle negde oko 11h, i dok smo se priblizavale, pokusale smo da razaznamo ko je sve stigao. Mamajac + muz i klinci, Jelena, Ana i jaca polovina, Sanja i neke dve devojcice koje su sedele na klupi nama okrenute ledjima. Ijao iznenadjenja kada smo dosle blize i kada sam shvatila da je tu sa nama T&T tim. Tadeja i Timna su stigle iz Zagreba i bile sa na nama na Adi, ma neverovatno!
   ... a sve ostale devojke sa smeskom, jer otprilike gledaju sebe :))) Upoznavanje - prepoznavanje, osmesi i sasvim opusteno caskanje cim smo stigle, kao da se znamo 300 godina, a i znamo se, jel tako? ;) Vrlo brzo, stigla je Maja sa sestrom i sinom, pa Milica sa svojom jacom polovinom i na posletku stize nam i Marija :)

 Foto by Maja - Cooks and Bakes

stoje s leva na desno: Majini (Majina kuhinja) sestra i sin. Jelena, Tadeja i Timna, Natasa, Ana, Sanja, Milica
donji red: Maja (Majina kuhinja), Marija, Pavle, ja, Vuk, Maja (mamajac), Marko

   Zauzele smo cak tri stola, a jedan je posluzio za postavljanje hrane i za fotografisanje.
Prva dva sata je mahom proteklo u namestanju i fotografisanju klope, usputnom caskanju a bogme i usputnom grickanju i na kraju grupnom skljocanju. To poslednje je bas bio lepo ubaceni sport, nas nekoliko je cucnulo i ustalo nebrojeno puta :))) Taman pomislis da je gotovo, ali eto sledeceg da skljocne. Inace bilo mi je sjajno da gledam devojke koje sasvim profi pristupaju fotografisanju hrane. Mamajac je ponela stalak za aparat, a Ana zilbericu, pa smo jedna drugoj pravile senku, a ja sam zaista uzivala i krala zanat. Potpuno je fascinantno gledati kako se pravi aranzman od obicnog parceta papira ili kako jedna najobicnija kuhinjska krpa doprinosi lepoti fotografije.
... a kakav sam ja amater govori i to sto sam uspela da ponesem poluprazan aparat, pa sam na pola slikanja ostala bez baterije :)) Eh, sta se moze ... linkovacu ostale izvestaje pa cete steci kompletnu sliku o klopi. Za sada su postove postavile Jelena, Ana, Nale, Maja, Milica, Sanja i Tadeja pa cu dopuniti ovaj tekst linkovima kada Maja,Tadeja i Marija objave svoje. :)

Evo kako je izgledao sto sa klopom, i to je samo deo jer nije sve bilo postavljeno. :)


A ko je sta doneo ...


Mamajac je bila vredna, poranila je i ispekla puno prelepih mekanih Kiflica sa sirom, Starinsku pitu od praziluka, koju sam sa zadovoljstvom smazala, Reform kocke prelepo ukrasene i nevidjeno ukusne i svima po pokloncic ... preslatke teglice sa Karamelom a la McDonald's koji sam sama smazala, nije za pohvalu. Prvo sam htela da ga sacuvam za neki kolac, pa sam otvorila da fotografisem, pa sam probala i kasicica po kasicica, ode karamel, ali cu ga praviti sigurno. Majo, hvala!

Jelena je takodje uranila da ispece svoju Cesnicu-masnicu, predivnu pogacu tako jednostavnu a preukusnu, sa divnom krckavom koricom. Zatim nam je donela Trouglove od meda i oraha, koje nisam uopste videla jer su bili malkice zatrpani i to mi je jako krivo jer sam imala bas zelju da ih probam. Sto rece Jela, moracu sad za kaznu sama da ih pravim :)) U preslatkim kesicama, kao iz pekare, stigle su Bavarske perece po receptu od Dzoli ... Dzoli, mislili smo na tebe dok smo grickali. Uz perece je isao krem sir ali sam ih ja gricnula onako bez iceg, predivne su. I od jelene smo dobile poklon. Predivno upakovane Usecerene jabuke, hvala Jelo!

Nale je iz svoje torbe izvukla fantasticni Bake rolls koji sam rado gricnula pa jos i napakovala odozgo Namaz od cepkanih paprika, nesto fantasticno. Nale je inace ekspert za zimnicu, a ovaj namaz je u stvari prilagodjeni recept Cepkanih paprika, mnogo mi je drago sto ga je prilagodila :)) Nale nam je donela i Kroasane kao i Kokos kolac sa sljivama i vanilom koji sam ponela kao plen kuci, mnogo mi se dopao. :)

Ana nam je donela Strudlu sa orasima i dzemom koja je takodje bila moj plen i koja me je odusevila svojim ukusom. Cak i posle vise sati stajanja na otvorenom, strudla nije izgubila svoju socnost. Takodje je donela Kiflice od badema i Slane mafine sa maslinama i sušenim paradajzom. Kiflice su najvise isprobali Pavle i Vuk (mamajcevi klinci) koji su ih cak prekrstili u "bananice".

Maja je takodje donela bas dosta klope. Integralne krekere, tri vrste rolata Rolat sa sirom, Rolat sa pecurkama i Pizza rolat, zaista je sve bilo jako primamljivo, a tu se nasla i puna kutija ukusnih Sitnih kolaca. Majo cekamo recepte . :)

Marija je donela predivan Rolat od sapanaca i Rafaelo kuglice koje sam sasvim slucajno ugledala, probala i odusevila se. Zaista su predivne, mekane, sa finim kremom unutra. Mislim da cu lepo da zaboravim moj recept i da se prebacim na ovaj.

Sanja nam je stigla sa Diplomat sendvicima. Diplomat sendvic sa tunjevinom i Diplomat sendvic sa pecenicom i labnehom. Sama je pravila Majonez od maslinovog ulja za prvu vrstu sendvica, pa se nadam i tom receptu.

Milica je tog dana slavila svoj 24. rodjendan i stvarno joj skidam kapu za to sto je dosla da se vidi sa nama i jos donela klopu. Posto je bilo jako toplo, umesto torte nas je pocastila Cokoladnim hlebom sa Namazom od maskarponea i badema, Domacim vocnim likerom i Slanim mafinima sa gorgonzolom. U prvom momentu nisam imala zelju da probam hlebic, ali bih strasno pogresila jer je izuzetno dobar, pa jos onaj namaz preko ... zaista nesto sto vredi i probati i napraviti. Mafini su takodje odlicni, gorgonzola nije prenapadna iako bi ocekivali suprotno, a liker na zalost nisam smela da probam jer sam na okupljanje dosla sa veoma jakom glavoboljom, i popila sam tabletu protiv bolova neposredno po dolasku.

Tadeja i Timna su nam donele na konzumaciju cuveni i nagradjivani Paski sir, sir od ovcijeg mleka koji se pravi na ostrvu Pagu i pravi je delikates. Uz sir smo uzivale u Maslinovom ulju aromatizovanom belim tartufima. T&T tim se zaista potrudio da nam priredi nesvakidasnji dozviljaj za nepce. :) Hvala devojke sto ste nam dosle!

Ja napravila  Knedle sa sljivama od instant pirea i Urmasice. :)

Evo i mojih slicica, uslikano dok je bilo baterije :)




   Sta reci na kraju, sem da mi je bilo veliko zadovoljstvo i cast da upoznam sve ove divne i drage zene! Zavolela sam ih citajuci njihove blogove, sada su mi jos draze. Nadam se da cemo se uskoro ponovo okupiti, makar na nekoj kafici. Na kraju veliko hvala Mamajac i Mariji sto su nas organizovale i okupile.

петак, 16. септембар 2011.

"Beli medvedi" na beogradskoj zeleznickoj stanici... dok cekaju voz za Evropsku Uniju

Mesto dogadjaja Glavna Zeleznicka u Beogradu. Vreme, oko 20h pa na dalje.
Dok sam sa tetkom sedela na klupi i cekala da jave da se njen voz postavio, naisla je ova ekipa "belih medveda". Samouvereno, bez i malo straha su se razmileli izmedju nas ... prate belog, alfa muzjaka. "Vlast" se seta, onako nonsalantno, sta je copor od samo 8 pasa, plus podmladak?! Copor od petoro mladih se muva stidljivo ali im "veliki" vrlo brzo pokazuju ko je glavni.





Cika, cija se ruka nazire na srednjoj slici, jede burek. Ekipa pikira i ide za njim. Par koraka cika, par koraka ekipa. Ja ne budem lenja, isucem mobilni i ovekovecim. Kako je cika zguzvao papir, odose oni da zickaju kod sledeceg.
Nimalo prijatna situacija ... dzukci veliki, glad velika, pa cik jedi nesto ako smes. Tako se oni rastezu po onom platou, vrebaju hranu, malo se pobiju, malo laju cisto rekreativno, "valast" se sve vreme nonsalantno seta, radnici sa zeleznice isto ... jedino ih malo one higijenicarke pojure metlama, ali slaba vajda od toga.
... i negde mi je zao tih kucica, ali mi je zao i nas dvonoznih,  a evropska unija, namerno malim slovima, i njihovi zakoni, i ovi nasi resavci i bukvailisti i sto se tako nesto dozvoljava sve mi to ekstremno ide na nerve i na jos po nesto.
Terala me tetka da posaljem slike nekoj televiziji, ja joj obecala ali nisam poslala, rekoh da objavim makar na blogu. Zao mi i nje, otputova zena pomalo zaplasena, sa zapisanim koferom. Izgleda ga stavila "na teritoriju" Sreca te smo brzo reagovale pa je "samo malo", ako je za utehu.


среда, 14. септембар 2011.

Cokoladni LCHF mafin

Jedan tuzni, usamljeni mafin, camio je u frizideru cekajuci da ga gricnem. Pre nego sto sam ga grincula, resih da ga uslikam, jer ne znam kada cu opet praviti ovakve mafine, a lshf-ovcima koji nabasaju na blog, ima puno da koristi.





Potrebno je za 12 mafina

- 100g putera
- 100g crne cokolade
- 2 jaja
- 10 kapi ekstrakta po ukusu (stavila rum)
- 100g mlevenih badema
- opcionalno kesica vanila secera ko nije na strogoj dijeti

Na tihoj vatri istopiti puter i cokoladu. Povremeno sklanjati sa ringle, sve vreme mesajuci rastop. U rastopljeno ubaciti rum, dodati, jedno po jedno, jaja. Ubaci se jaje, dobro mesa kasikom dok se ne sjedini, pa ubaci drugo i dobro izmesa. Na kraju umesati kasikom mlevene bademe.

U pleh za projice poredjati korpice za pecenje i svaku napuniti smesom do polovine. Peci 12 min na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni.



Kineske fasirane i rezanci od tikvica

Nisam bas 100% sigurna kako se zovu ove mesne pljoskice :))) "Kineske fasirane", "Kineske cufte", "Kineski ustipci od mlevenog mesa" itd. Ima raznih naziva i verujem da ni jedan nije tacan, moramo da pitamo nekog Kineza :)) Kod mene se upotrebljava naziv iz naslova jer me podsecaju na nase fasirane snicle.
Spageti od tikvica su utrcali sasvim slucajno kao prilog. Draga ,maslinkica sa bloga ...Ja u kuhinji... je relativno skoro postavila recept sa rezancima od tikvica i podsetila me da tako mogu da spremim tikvice kao prilog. Tikvice obozavam i jedem ih na 100 nacina, a na dijeti su mi rezanci bili super da menjaju testeninu, pa uz neki sos, milina! Onda je pocelo "da me mrzi" i presla sam na najjednostavniju konzumaciju. Iseckati tikvice na kockice i isprziti sa jajima.



Rezanci od tikvica

Moja varijanta "rezanaca" je jako jednostavna. Za dve osobe je dovoljna jedna osrednja tikvica. Tikvicu oguliti (najbolje ljustilicom za povrce) pa iseci na deblje ili tanje rezance.Seckam deblje jer volim da su vrlo malo skuvani. Dok ljustim i seckam rezance, voda za kuvanje, koju sam posolila morskom solju, vec se polako piblizava vrenju, i kada provri, iskljucujem ringlu i ubacujem tikvice. Tikvice blago promesam i sacekam da se pojavi bela penica na vrhu, to je par minuta, i odmah vadim resetkastom kasikom. Fakticki nisam ih ni kuvala vec vise poparila. :) Ovako ostaju fino krckave.


Za preliv umutim kiselu pavlaku i dodam malo belog luka unutra. Moze i svez persun ili neka slicna travka.

Kineske fasirane snicle

Potrebno je za oko 25 komada:
  • 500g mlevenog mesa (ovog puta mesanog)
  • 4 jaja
  • 4 kasike brasna
  • 2 soljice vode (150ml)
  • 1 manja glavica rendanog crnog luka
  • dva cesnja rendanog belog luka
  • po ravna kasicica sode bikarbone (ili praska za pecivo) i zacinaC i pola kasicice soli ili vise zavisi od ukusa
  • malo bibera i aleve paprike po zelji i isto tako seckanog persuna (nisam imala)
Zamesiti mleveno meso sa svim sastojcima (brasno i sodu bikarbonu razmutiti u onih 150ml vode pa ubaciti u meso), prekriti folijom ili ubaciti u kesu, pa ostaviti u frizideru da odstoji dva sata. Nakon toga vaditi kasikom i prziti u zagrejanom ulju.
Kada zahvatim kasikom smesu, spustim je u ulje tako sto kasiku okrenem vertikalno da smesa sklizne preko vrha kasike. Tako dobijem lepu lopticu mesa koju viljuskom malo ispritiskam da bi se stanjila. Ako samo isipate iz kasike smesu na ulje, dobicete nepravilne oblike i cesto ce da se otkine po koje parcence smese pa to posle mora da se vadi da ne bi zagorevalo.

Snicle se prze prvo sa jedne strane, dok meso koje je van ulja ne promeni boju, posvetli ja bih rekla, posivi. Onda polako okrenemo na drugu stranu da se doprze. Przenje ove strane traje krace. :)
Imam neku cudnu naviku da fasirane odlazem u vatrostalnu ciniju. Tako rade mama i nana, pa je meni skroz cudno ako su servirane u nekoj drugoj posudi. Obicni ih ostavim na sporetu pored tople ringle da bi bile sto duze tople.


One rezance od tikvica mozete spremiti pre ili posle. Jednako su lepi i topli i hladni. Servirajte snicle i rezance sa prelivom, a salatu izaberite po zelji. Ja sam grickala svezu papriku.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails