четвртак, 19. август 2010.

Lisnato testo (za dansko pecivo)

 Lisnato testo nam je uvek dostupno u zamrznutoj varijanti. Sidjes u prodavnicu i pazaris, nista lakse. Mada je moja mama non-stop govorila kako je napraviti lisnato testo decija igra, nisam bila nesto specijalno zainteresovana za njegovu izradu, sve dok moja draga virutelna prijateljica @Blis nije postavila receptic koji se malo razlikovao od svih ostalih koje sam imala. Lenstina JA, isprobah ga tek posle godinu i po. Odgovorno tvrdim, ovo je najlepse i najukusnije lisnato koje sam pojela igde ikada :))  Nisam ga filovala nicim, mada mozete da napravite i slatku i slanu varijantu od njega ... kiflice, puzice, kroasane, trouglice, pastetice, ma sta god zamislite.
Originalni recept mozete da pogledate na ovoj stranici.

Potrebni sastojci:

20g kvasca
625g brasna
1 i 1/2 kasicica soli
75g secera
vode po potrebi - meni je sve ukupno otislo oko 400ml vode
500g putera ili margarina za fina peciva

Izrada testa:

 Izmesati u vanglici brasno, secer i so, napraviti malo udubljenje u smesi, pa u to dodati kvasac prethodno razmucen u malo vode, recimo u nekih 100ml. Blago varijacom umesati razmucen kvasac, a zatim zamesiti glatko testo dodajuci jos 250-300ml vode. Prebaciti na radnu podlogu pa mesiti dok ne postane fino elasticno. Dodati po potrebi jos malo brasna, ali vodite racuna da ne preterate jer ne sme biti tvrdo na kraju.
  Zatim se testo razvije na dimenzije 60x30 cm i po njemu se poredja puter isecen na kriske debljine oko 1cm. Puterom se prekrije 2/3 testa (u cugu se potrosi sav puter, da neko ne pomisli da treba da ga redja svaki put). Nakon toga onu 1/3 testa bez putera prebacite na sledecu sa puterom, pa preklopite i preko one trece. Dobije se testo u tri nivoa.



  Preneti testo na neki posluzavnik ili sta god slicno, prekriti pvc folijom pa staviti u frizider na 1 sat. Nakon toga, testo razviti opet na iste dimenzije, preklopiti kao i prvi put, pa vratiti u frizider na 1 sat. Razvijanje i preklapanje ponoviti jos jednom ili dva puta (ja sam tri puta razvijala) i onda ostaviti da prenoci u frizideru. Ovo ne morate da prihvatite bukvalno. Kada se nesto ostavi da prenoci, znaci da treba da odstoji 8-10 casova, pa mozete po tome da se vodite i tempirate izradu peciva. Kada odstoji dobicete jedan fini jastucic od testa od koga mozete da pravite ono sto ste zamislili. Testo razvijte na debljinu 3-5 mm pa ostavite da raste jos dva sata, a zatim premazite zumancem razmucenim sa malo mleka ili ulja, pospite susamom ili kimom po zelji ako pravite slano i pecite 15-20min.



A sad odoh da przim ustipke. :)

Mala dopuna recpeta ...

Ovo je recept za lisnato testo za danska peciva iako ga ja koristim za razne druge oblike. 

12 коментара:

  1. Prvo knedle, sad lisnato testo i jos preko svega ides da przis ustipke!!! Posalji neki ;)

    Odlican recept. Citala ga jesam, ali nisam nikad pravila. Moracu da pokusam.

    ОдговориИзбриши
  2. Sad bih te oterala sa bloga za tvoje dobro, ali si jedina koja cita, pa necu :lol:
    Jedino komplikovano kod recepta je to sto traje, ali se na kraju isplati.

    ОдговориИзбриши
  3. Probacu sigurno ovaj recept. Planiram da napravim kroasane i zamrznem ih pa kada mi se jede, samo posetim zamrzivac :)

    ОдговориИзбриши
  4. Zamrzavala sam, pa ti savetujem da ih izvadis jedno sat pre pecenja da se odlede i malo izfermentisu. Nesto mi nije testo sjajno kada se odledjuje "na misice".

    ОдговориИзбриши
  5. Zvuci odlicno, moracu jednom da isprobam pa javljam kako je uspelo!;))) pozzz

    ОдговориИзбриши
  6. Sutra se bacam na pravljenje (ako ne budem previse umorna) tako da ce prekosutra biti slatki kroasancici :) Ne mogu da docekam.

    ОдговориИзбриши
  7. Opet ja :D
    Sta mislis da li ce testo valjati ako odstoji dva dana u frizideru? Znaci da sutra napravim testo i ostavim ga da odstoji do petka?

    ОдговориИзбриши
  8. Ne bi trebalo nista da mu fali, samo ga lepo zamotaj providnom folijom da se ne susi. Ako se plasis kako ce da bude, zamrzni celu tablu pa je odledi pre pravljenja.

    ОдговориИзбриши
  9. Izgledaju ka0 f0rnetiji :D
    Izgledaju ukusno :D
    I neznam sta dalje da kazem :D

    ОдговориИзбриши
  10. drago mi je sto ovo testo ostavlja citaoca bez teksta :lol:
    hvala na komentaru Jakove!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails