субота, 28. август 2010.

Projice (mamina proja)

Sve proje lice jedna na drugi, ali je vecina napravljena na pogresan nacin :))

   Zato imate one proje-daviteljke; one ciji zalogaj zastaje u grlu pa moraju obavezno da se zalivaju jogurtom ili mlekom. Spremanje proje mnoge domacice ne uzimaju za ozbiljno. Smuti - prospi, odokativnom i sac - metodom ... potrefi gustinu od prilike ma stavi sira po zelji, nije bitno. E pa bitno je ...
   Mamina proja je najdivnija na svetu. Taman suva, taman socna, taman sira ... potaman u kompletu :) ... i najbitnije, ne davi. Izvol'te receptic za proju koju cete ispeci u srednjoj cetvrtastoj tepsiji i kolicine za 12 projica.

sastojci za 12 projica:

2 jaja
160ml ulja
240ml kisele vode
400ml projinog (kukuruznog) brasna
80ml belog psenicnog brasna
1/2 kesice praska za pecivo
soli po potrebi u zavisnosti od slanoce sira
200g izmrvljenog sira

   Izmesati zicom jaja, tek toliko da se malo izmute, pa dodati ulje, kiselu vodu i brasno (prethodno izmesati brasno, so i prasak za pecivo), i na kraju izmrvljeni sir. Sipati u margarinom podmazane kalupe, pa peci na 200step oko 20min.
   Gotove projice trebaju da imaju lepu, cvrstu a glatku koricu, pa kada prodrmate kalup trebaju lako da se odvoje i lupkaju. Iz kalupa ih vadim najcesce tako sto samo okrenem kalup iznad par papirnih ubrusa poredjanih jedan do drugog. Projice same ispadnu. Jedino sto moram brzo da ih izokrecem da im se vrhovi ne spljeskaju :)

Po ovoj meri pecem proju i u cetvrtastoj tepsiji 28x24cm.



sastojci za malo vecu cetvrtastu tepsiju:

3 jaja
5 soljica projinog brasna
1 soljica obicnog brasna
3 soljice kisele vode
2 soljice ulja
1 prasak za pecivo, mada moze i manje
soli po potrebi
350g izmrvljenog sira

Umutiti proju, pa peci u cetvrtastom plehu prethodno podmazanom margarinom. Proja je gotova kada se odvoji korica od zidova tepsije




   E, sad koja o kukuruznom brasnu.
   Moji su uvek kupovali belo kukuruzno brasno i nekako samo to priznajem kao pravo. :) Ja pazarim najcesce ono zuto u kesama, posto ne volim da kupujem na slepo po pijaci. Kada se setim, maznem mami kilo jer ga uvek ima u zamrzivacu. Tamo ga i sama odlozim, pa ga vadim po potrebi i ostavljam da "odlezi" do upotrebe.
   Proja od zutog kukuruznog brasna je "ruznija sestra" proji od belog. Nemojte da mi verujete na rec, isprobajte sami. Jedino sto cete morati malo duze da pecete proju, posto belom kukuruznom brasnu treba malkice duze vremena da se ispece.

5 коментара:

  1. Obozavam projice, pogotovo kada su iz tog kalupa za mafine :)

    ОдговориИзбриши
  2. Nikada mi nisu jasne te odokativne mere.
    Kolika je ta šoljica? Otkako pijemo velike kafe ja u kuči imam samo šolje od 2 dl i ništa manje.Da li je šoljica 1 dl?

    ОдговориИзбриши
  3. Soljica je od 1dl. Tacnije 1.2dl ali nikada ne punim do vrha :)
    Soljica = 100ml
    Solja = 200ml
    pozdrav

    ОдговориИзбриши
  4. Lepi recepti, mada je pravo ime projara a ne proja. U proju ne ide sir, a ni jaja. Sve u svemu omiljeno i obozavano od mnogih, naravno i mene :) Veliki pozdrav iz Centralne Srbije!

    ОдговориИзбриши
  5. Anoniman,
    Potpuno ste u pravu za naziv. Nego nama se odomacio ovaj, pa eto ...
    Proju je moja baba pravila od masti, vode i belog projinog brasna.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails