Странице

субота, 28. август 2010.

Spageti na moj nacin

   Naslov je nesretan, sta cu. Nije nikakav specijalan nacin pripreme, nego je sos kompletno po mom ukusu. Sama smislila, sama odmerila. Mozda nije bas originalan, a mozda i jeste :))

Za 4 osobe vam je potrebno:

500g spageta
400g sampinjona
200g mlevene junetine
1 crvena mesnata paprika isecena na sitne kockice
so, beli luk (1 cen ili na vrh noza onog u prahu), na vrh noza usitnjenog bosiljka
250ml tomatina (ili sta god slicnog), ravna kasicica secera

Sos:

   Stavite sampinjone u tiganj, i sacekajte da puste malo vode, pa dodajte mleveno meso i papriku, posolite i nalijte sa malkice vode po potrebi. Kada skoro sva voda ispari, zalijte sokom od paradajza, pa dodajte beli luk bosiljak i secer. Ukrckajte dok ne dobijete srednje gusti sos. Nestrpljivi mogu da umesaju kasicicu gustina, sto ja nikada ne radim. U gotov sos sipajte kasiku maslinovog ulja i dobro izmesajte. Prelijte sos preko spageta i pospite parmezanom ako volite, obilno ili samo malo kako ja radim.

Kuvanje spageta:

   To valjda znate?! A mozda i ne znate ...
   Da bi spageti bili spremni za moja srbijanska nepca, moraju da se kuvaju bar 10min preko onog sto pise na kutiji. Obicno kupujem Barilla peticu - to su spageti. Imate tanje - spagetine i deblje - spagetone :)))))
   Petica bi trebala da se kuva 8 minuta. Kod mene to bude 15-20 i taman su. Kazu poznavaoci paste da je to greska i da je bas fazon u tome da testo ne bude dokuvano. Kao, lakse se vari, tako nesto. Ako sam lupila glupost, neka me ko ispravi posto sam davno to cula. Posle 8 min testo nece biti zivo, ali nece biti za mene jestivo, jok! Ulje ne dodajem u vodu za kuvanje, mada znam neke koji to rade. Dovoljno je da imate solidno veliku serpu, da spageti mogu lepo da se brckaju, da im ne bude odvise guzva.
   Gotove spagete isperite vrelom vodom, dobro ocedite pa sipajte u tople tanjire ili neke cinije zgodne za serviranje paste.


2 коментара:

  1. Divno, meso, sampinjoni, testo i malo povrca i ne mozes pogresiti :D Ja koristim Barilla no.3 i kuvam ih i manje nego sto pise na kutiji, odnosno ne volim kada se prekuvaju :) I ja sam cula da ukoliko se testo prekuva da se teze vari, ali dobro, meni testenina nikada nije bila nesto tesko za svariti, jela sam je i na jedan i na drugi nacin, i ne primetim neku razliku, osim u ukusu :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ti znaci trosis spagetine :) Ma nekako mi je ta trojka previse tanka. Jedino sto se brze kuva. U stvari, ona je jos i OK, ne volim debele spagete

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails