Странице

понедељак, 23. август 2010.

Svinjski file u limun sosu

    
... stoji u mojoj svescici sa receptima za naziv jela koje cesto napravim. Znam da sam recept nasla na mrezi, ali gde?! Evo, upravo sam ga pronasla na Coolinarici ali pod nazivom Medaljoni s limunom. Nije cudo sto pretraga nije odradila "iz prve" kada sam receptu promenila naziv. Pravim ga bas ovako kako su postavili, bez i jedne izmene. Savrsen je! Specijalno za ove tople dane.
    Pravila sam ga skoro kod mame, a asistirale su mi bratanice. Mladja je u jednom trenutku prokomentarisala: "Jao Tanja sto je ovo lepo, kako bih ja to sada sve poruckala". Eto, kada su se trogodisnjem detetu dopali mirisi i polupripremljeno jelo na izgled, sta drugo reci u korist ovog savrsenog jela. Fotografija koju cu priloziti je odavno uradjena, a tog dana sam, kao prilog, pravila pire krompir.

Sastojci:

600g svinjskog filea
50ml ulja
so, beli biber
10g brasna (ja sipam malo na tacnicu od kafene soljice, ne merim)
100ml belog vina
150ml slatke pavlake (pavlake, ne bezvezne biljne zamene)
20g putera, 1 kasika biljnog zacina koji volite, malo seckanog persuna

  Meso ocistite od zilica po potrebi pa isecite na 12 manjih komadica-medaljona. Malo ih pesnicom izlupajte jer je to meko meso, ne treba vam tucak. Istrljajte ih sa obe strane zacinom, pa prelijte sokom od pola limuna i ostavite da malo odstoji. Nakon toga umacite medaljone samo jednom stranom u brasno i spustajte ih pobrasnjenom stranom u zagrejano ulje. Proprzite ih i sa druge strane do svetlo smedje boje, pa sipajte vino i ostavite da se malo ukrcka. Pred kraj dodajte slatku pavlaku, ostatak limunovog soka ili manje, beli biber i jos malo zacina. Jos malo kuvajte i na samom kraju dodajte komadic putera. Ako zelite vise sosa, dodajte vodu i malo gustina.
   Medaljone stavite na tople tanjire, prelijte sosom i posluzite uz pire ili krokete od krompira.


2 коментара:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails