Странице

уторак, 31. август 2010.

Pekarske kifle

   Recept sam pronasla kod Fify na blogu i vracala sam se na stranicu ne znam ni ja koliko puta. Toliko su mi bile divne u svojoj jednostavnosti da sam morala da ih napravim, a jos ih vise volim zato sto ce mi resiti problem kupovine kifli za "dorucak za poneti". Obicno kupujem gotove u Maksiju, i stalno kukam tamo "molim vas samo ako su mekane, trebaju mi za sutradan" Vise mi se smucilo, a pecivo im je lepo samo ako je sveze i ako ga blagovremeno zamotas u foliju ili kesu. U suprotnom se skamenose, moze samo u prezle.
   E, sad cu ja da pravim lepo kifle, pa cu ih zamrzavati i samo ih tamo oko 17h izvadim da se odlede i resena stvar. Danas sam napravila od pola mere 8 komada, ali su ispale bas malene, tako da sledeci put pravim 12 vecih. Malo sam se igrala sa reckanjem testa, da ih ulepsam, ali u sustini nema potrebe za dodatnom komplikacijom kod spremanja.

Sastojci:

800g brasna
500ml mleka
1 kasika secera
1 kasika soli
minjon kvasca (40-50g)
150ml ulja

  Pre svega, moram da patentiram "narastanje kvasca i testa na pari" :)) Jesam lenja al' sam snalazljiva :P
Obicno na precac odlucim nesto da napravim, pa su mi svi sastojci hladni (svi sem brasna). Kako me redovno mrzi da grejem mleko smislila sam sledece:
Imam neku prastaru minijaturnu emajliranu vanglicu, pa u nju sipam vodu za dva prsta. Stavim na ringlu pa je ukljucim na najjace u prvom cugu na minut i iskljucim. Voda je tek pocela da se greje. U jednoj ciniji, koja lepo moze da se ugnezdi u vanglicu, razmutim kvasac u celoj kolicini mleka, dodam secer i kasicicu brasna, pa stavim na vanglicu da se greje na pari i da naraste. Kada to naraste, zamesim testo regularno. Onda posudu sa testom vratim na vanglicu, pre toga proverim toplotu one vode, pa ukljucim ringlu na 30s jer ako zaista pustite da pocne da kuva voda i da vri, ukuvace se testo sa donje strane. Znaci zagrejati tek toliko da se siri prijatna toplota.
  Idemo dalje sa ovim kiflicama.


Zamesiti testo i mesiti sve dok ne dobijete cistu posudu a testo ne prestane da se lepi za ruke, pa mesiti jos malo preko. Testo se mesi malo duze, kao kada mesite hleb, da bi bilo lepo vazdusasto. Ostavite ga da naraste 1 sat. Premesite, pa ostavite na pola sata. Premesite pa vadite vece loptice od testa. Prvo ih razvaljate, pa uvijete u kiflu. Ako vam je bas mnogo dosadno, kao meni danas, onda ga malo secnete da bi dobilo lepu saru odozgo. Redjate kiflice na podmazan pleh (stavila sam pek papir) i vodite racuna da ste lepo podvili na dole onaj vrhic od kifle, da vam se ne podigne prilikom pecenja.
 Kifle ostavite jos petnaestak minuta da rastu, ili dok vam se ne zagreje rerna. Premazite ih lepo sa svih strana sa uljem i vodom ili mlekom i vodom, pa ispecite dok ne dobiju braonkastu boju.

Rernu zagrejte na najjace pa smanjite temperaturu kada ubacite kiflice. Po potrebi na pola pecenja prekrijte kiflice alu folijom da ne izgore odozgo. Gotove kiflice prekrijte krpom koju ste pokvasili u vrucoj vodi. Jedite ih vruce ili 'ladne, a sa cim .. pa smislite sami :))


10 коментара:

  1. Sta reci, sem da prelepo izgledaju! Ne smem vise da gledam, moracu da ih pravim.
    Kad ih zamrzavas, na koji nacin to radis?

    ОдговориИзбриши
  2. Taci, baš si domišljata! Takve valja da budeš u kuhinji. Kifle su ti super ispale! I ja volim da napravim uvek više peciva pa samo stavim u kesu sve i u zamrzivač i na sobnoj se to odledi, budu ko sveže ili u mikrotalasnoj!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala devojke :)
    Zeljic, zamrzla sam ih pecene, cim su se ohladile. Evo rekla je Jelena, samo ih ostavis na sobnoj temperaturi (ili u mikrotalasnu) da se odmrznu i budu kao da su ispecene tog dana ... bar su mi tako kroasani i druge kiflice bile, valjda ce i ove.

    ОдговориИзбриши
  4. Taci kifle su ti prva liga :) Drago mi je sto ih vidim u tvojoj izvedbi

    ОдговориИзбриши
  5. super kiflice ! odličan si recept izabrala i super sve to posložila , i mene je namamilo da ih ubrzo isprobam :)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala Branka.
    Danas cu ih mesiti ponovo. Fantasticne su.

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala :)

    Mesim ih bar jednom nedeljno, a bukvalno je posao koji se odradi usput.

    ОдговориИзбриши
  8. Kifle su odlične,a ja sam ih pravila dva puta u roku od tri dana.Super je i to što uopšte ne dave nakon što prenoće.Extra su,a ja sam jedino izmjenila to što sam dio bijelog brašna zamjenila integralnim.

    ОдговориИзбриши
  9. Alisa, drago mi je sto ti se dopadaju. Ja ih napravim i tek ohladjene zamrznem pa vadim po potrebi par sati pre upotrebe, tako da mozes da mesis vecu kolicinu od jednom. Kifle iz zamrzivaca su fantasticne, ne primecuje se razlika.
    Verujem da su sa integralnim brasnom bile jednako dobre.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails