Странице

четвртак, 25. новембар 2010.

Komisbrot

Pravila sam kroasane po Laninom receptu - o tome cu kasnije - pa mi je ostalo viska 3 belanca. Obicno ih skladistim i na kraju bacim, jer iako znam sta sa njima, nekako ih redovno zaboravim u vratima frizidera. Ovog puta sam resila da ih odmah iskoristim i napravila sam ovaj hleb - kolac.



Komisbrot me vraca u detinjstvo ali u onaj magloviti deo, kada se secamo necega ali bez detalja. Ne secam se ko ga je pravio, mama ili nana ... toliko ga dugo nisam jela da sam zaista zaboravila. Samo se secam te lepe, mirisne sundjeraste mase sa orasima i suvim grozdjem.
Malo sam potrazila po mrezi, i nisam se odlucila ni za jedan recept. Jedino sto sam usvojila je mera za brasno i secer. Mada, opet kroz tu neku izmaglicu, kao da se prisecam pravljenja ...
Elem, najjednostavnija varijanta komisbrota, bez nekih kerefeka i komplikacija koje mi se zaista cine nepotrebnim jer je lepota ovog kolaca bas u njegovoj jednostavnosti, bi glasila ovako:
Potrebno je:
Koliko belanaca, toliko brasna i toliko secera.
Belanci se mere u ml u solji ili merici. Nikako ne merite na vagici.
Takodje idu 2 kasike ulje na priblizno 100ml belanaca, saka oraha (koje cete da prepeceta pa iseckate) i malo suvog grozdja (koje operete pa potopite ili ne poptopite u rum - zavisi od ukusa)

Komisbrot sam ispekla u serpici precnika 16cm.



Primprema:
Umutite belanca u sneg, pa dodajte kasiku po kasiku secera uz konstantno mucenje. Dodajte ulje i kratko umutite. Od ukupne kolicine brasna odvadite malo da uvaljate suvo grozdje jer ce tako da se ravnomerno rasporedi po smesi. Zatim umesajte kasikom lagano brasno, pa seckane orahe, pa suvo grozdje. Smesu prerucite u posudu odgovarajuce velicine koju ste oblozili pek papirom, ili podmazali pa posuli brasnom. Preporucujem prvo.
Pecite pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 150C.

8 коментара:

  1. Obožavam ga. Doduše, nisam ga odavno pripremala. Uvek ga spremam u hladne dane, ne znam zašto. Jako lepo izgleda i već mogu da zamislim kako fino mirišeeee;)

    ОдговориИзбриши
  2. mmm. mogu samo zamisliti taj prekrasan miris u kuhinji :)

    ОдговориИзбриши
  3. Bas sam se neki dan prisecala sa tatom, kako je moja baka radila odlican komisbrot, a ja jednog Bozica dobila dooobre batine, jer sam pojela celu tepsiju koju je baka ispekla za sve nas... :))) Ovaj recept je bas jednostavan i sigurno je fin!

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicna ideja za "visak belanca". I ja sam od onih sto belanca ostavi u frizider i naravno zaboravi da postoje. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Ja baš nisam od tih suhih kolača, ali imam jednog koji jest, a često se dogodi da ne znam što bih s bjelanjcima, tako da ćemo ovo svakako probati! :)

    ОдговориИзбриши
  6. ovo mi je jedan od najdražih načina kako iskoristiti bjelanjce. Odličan kolačić !! ja obično dodam i kandirane korice naranče i limuna i sitno sjeckanu čokoladu. Kod tebe mi super izgleda !!

    ОдговориИзбриши
  7. ovo mene ne podsjeća na djetinjstvo, ali mi se dopada i odlično što imam još jedan recept za bjelance
    inače, ja bljelance stavljam na led pa dok ih skupim dovoljno za neki recept ih potrošim, bitno je samo da se odmrznu na sobnoj temperaturi i dalje funkcioniraju kao svježi

    ОдговориИзбриши
  8. joj Nina, meni bi i u zamrzivacu "istrulela" belanca LOL. Ako ne potrosim "odmah i sada", pisi propalo :D

    Bas mi je drago da sam neke podsetila, a drugima dala ideju.

    Tadeja, takodje ne volim suve stvari, ali je ovo tako fina sundjerasta poslastica, a jos kada se doda (kao Brankic sto pravi) cokolada, malo neceg kandiranog, jos nekih suvih vockica od sorte, ma postane prava socna poslastica od tih silnih dodataka koje mu daju dodatnu vlagu. To sam naucila od Male kuharice - sto vise zrnevlja, orasastih i suvih vockica, to je socnije testo.

    Nailazila sam na razne recpete, pa i na one sa celim jajima ali ti mi podsecaju na patispanj.

    Nale, razumem te sto ga pravis sezonski. Ovaj kolac zaista odise nekom toplinom.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails