Mesec novembar se blizi kraju, pa je zaista bilo krajnje vreme da se oglasim sa necim napravljenim za ovomesecni krug igrice za food blog-ere "Ajme koliko nas je", koju je osmislila Snjezana sa bloga Dalmacija Down Under. Tema ovog meseca su gljive/pecurke, a ovomesecna domacica je Lusitania sa divnog bloga Na putovanju ...
Ovo mi nije prva ulaznica, posto sam nasoj dragoj domacici vec poslala link za musaku sa sampinjonima i za spagete sa prelivom od sampinjona, koje sam vec pravila. Ipak, bio je red da napravim nesto novo, ali mi se nikako nije dalo. kao da ovog meseca, za inat, nisam bila raspolozena za pecurke koje inace veoma volim. Danas sam zasukala rukave pa ispekla pitu. :)
Posto je danas za pravoslavne vernike poceo Bozicni post, evo jedne fantasticne posne pite. Pita nije isposnicka nego gurmanska, pa ko posti na vodi neka je zaobidje. Pravila sam pola mere. Drugu polovinu kora sam iskoristila za pitu sa sirom, posto Deki ne jede ovu sa sampinjonima i prazilukom. Ostavicu mere za regularnu kolicinu.
Sastojci:
500g kora
6 kasika ulja za przenje
400g sampinjona iseckanih na listice
300g na kolutice naseckanog praziluka
300ml tomatina ili nesto manje paradajz pirea razredjenog sa malkice vode do zapremine od 300ml
so, biber, origano, bosiljak - kolicine po ukusu
1 prasak za pecivo, 100ml kisele vode, 100ml ulja za rastvor za premazivanje kora
Proprziti praziluk na 6 kasika ulja, pa dodati sampinjone. Oni ce pustiti svoj sok, pa dinstati u njemu dok skoro ne ispari. Zatim dodati paradajz i ostale zacine, pa jos malo ukrckati da se dobije gusta smesa.
Umutiti 1 prasak sa pecivo sa kiselom vodom i uljem. Obicno uzmem vecu solju zapremine 300ml, pa sipam prasak za pecivo, dodam vodu uz brzo mesanje pa ulje. Ovim rastvorom premazujem cetkicom svaku koru i kolicina je dovoljna za pola kg kora. eventualno treba dodati jos malo ulja. Pre svakog poteza cetkicom (ili kasikom), malo promesajte rastvor.
Redjate tri kore a na cetvrtu dodajte 4 kasike fila i lepo ga rasporedite po celoj kori. Takodje, mozete da tu kolicinu stavite uz duzu ivicu kore, pa tako zamotate.
"Rolat" prebacite u pleh i spremni ste za drugu turu :)
Na pleh sam stavila papir za pecenje. Posto sam pekla dve razlicite pite, papir sam isekla po sredini pa umetnula parce alu folije da dobijem podignute stranice papira. Ovde nije bilo opasnosti od curenja fila i mesanja ukusa, ali sam ovako napravila da pokazem kako najprostije fizicki mogu da se odvoje dva jela, a peku zajedno
Zamotane rolate premazite dobro sa svih strana rastvorom kojim ste premazivali kore pa stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na 200C. Peci 15 - 20min.
Prijatno!
Ovo mi nije prva ulaznica, posto sam nasoj dragoj domacici vec poslala link za musaku sa sampinjonima i za spagete sa prelivom od sampinjona, koje sam vec pravila. Ipak, bio je red da napravim nesto novo, ali mi se nikako nije dalo. kao da ovog meseca, za inat, nisam bila raspolozena za pecurke koje inace veoma volim. Danas sam zasukala rukave pa ispekla pitu. :)
Posto je danas za pravoslavne vernike poceo Bozicni post, evo jedne fantasticne posne pite. Pita nije isposnicka nego gurmanska, pa ko posti na vodi neka je zaobidje. Pravila sam pola mere. Drugu polovinu kora sam iskoristila za pitu sa sirom, posto Deki ne jede ovu sa sampinjonima i prazilukom. Ostavicu mere za regularnu kolicinu.
Pita sa sampinjonima i prazilukom
500g kora
6 kasika ulja za przenje
400g sampinjona iseckanih na listice
300g na kolutice naseckanog praziluka
300ml tomatina ili nesto manje paradajz pirea razredjenog sa malkice vode do zapremine od 300ml
so, biber, origano, bosiljak - kolicine po ukusu
1 prasak za pecivo, 100ml kisele vode, 100ml ulja za rastvor za premazivanje kora
Proprziti praziluk na 6 kasika ulja, pa dodati sampinjone. Oni ce pustiti svoj sok, pa dinstati u njemu dok skoro ne ispari. Zatim dodati paradajz i ostale zacine, pa jos malo ukrckati da se dobije gusta smesa.
Umutiti 1 prasak sa pecivo sa kiselom vodom i uljem. Obicno uzmem vecu solju zapremine 300ml, pa sipam prasak za pecivo, dodam vodu uz brzo mesanje pa ulje. Ovim rastvorom premazujem cetkicom svaku koru i kolicina je dovoljna za pola kg kora. eventualno treba dodati jos malo ulja. Pre svakog poteza cetkicom (ili kasikom), malo promesajte rastvor.
Redjate tri kore a na cetvrtu dodajte 4 kasike fila i lepo ga rasporedite po celoj kori. Takodje, mozete da tu kolicinu stavite uz duzu ivicu kore, pa tako zamotate.
"Rolat" prebacite u pleh i spremni ste za drugu turu :)
Na pleh sam stavila papir za pecenje. Posto sam pekla dve razlicite pite, papir sam isekla po sredini pa umetnula parce alu folije da dobijem podignute stranice papira. Ovde nije bilo opasnosti od curenja fila i mesanja ukusa, ali sam ovako napravila da pokazem kako najprostije fizicki mogu da se odvoje dva jela, a peku zajedno
Zamotane rolate premazite dobro sa svih strana rastvorom kojim ste premazivali kore pa stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na 200C. Peci 15 - 20min.
Prijatno!
Sviđa mi se, sviđa mi se :))
ОдговориИзбришиDjasvi mi se djasvi i meni mnogo ... pojela sam ceo rolat :)))
ОдговориИзбришиNe krivim te :))
ОдговориИзбришиJa sam slaba na pečurke totalno :) pored ajvara & sira, one su odma' na sledećem mestu :)
Ovo moram, ali moram da isprobam vrlo brzo :)))
Probaj, pa javi koliko si pojela :))))
ОдговориИзбришиPsssst, to se ne pominje :) :D
ОдговориИзбришиMa nema veze, ovde smo svi nasi hihihi
ОдговориИзбриши:))
ОдговориИзбришиSuper ti je recept. Ja to jelo toliko volim, da sam vlasniku jednog od nasih lokalnih restorana dala slican recept, da bi uzivala u njemu i van kuce; ja ga zovem Burek sa pecurkama.
ОдговориИзбришиSlično pripremam, osim što ne koristim paradajz i ne stavljam prašak za pecivo u kiselu vodu. Kaži mi, molim te, u čemu je caka? Ja, kada nešto treba da naraste, pomešam ulje i kiselu pa premazujem. Ima li vidljive razlike sa praškom za pecivo?
ОдговориИзбришиVrlo ukusno izgleda i znaj da se ja ne bih zaustavila samo na jednom rolatu, hihihi, psssst!
Sandra, ne bih ja to zvala burekom, jer burek mora da bude ekstremno mastan :))) Dobar ti je fazon sa restoranom ;)
ОдговориИзбришиNale, pravo da ti kazem, toliko dugo koristim prasak za pecivo kada pravim ovakve pite, da se vise ne secam kako je kada se pece pita bez njega :)) Prasak bi trebao da potpomogne da naraste i da posle ne padne pita kada su u pitanju ovako tezi filovi. Mozda on meni vise uliva sigurnost da ce pita uspeti, nego sto obavi posao lol. Mogu da napravim eksperiment sledeci put, pa cu videti.
Inace kada pravim pitu sa sirom pravim drugacije, evo pogledaj ovde
http://udzakubrasna.blogspot.com/2010/08/pita-sa-sirom.html
Sada sam promenila zbog toga sto sam pravila pol/pola pa sam filovala svaku drugu sa sirom i jajima a premazivila koru sa rastvorom.
Ovo sa premazivanjem mi je metod za pite sa teskim filovima. Kada pravim vocne pite, ne stavljam prasak, ali tada obavezno posipam grizom fil koji pokupi visak vlage i fino nabubri i podigne pitu. Uvek redjam fil preko cele kore bez obzira koja pita je u pitanju.
Odlicna ti je ova pitica, sa paradajzom nisam probala, obicno u nadev od pecuraka stavim malo kuvanog pirinca da dobije na volumenu, ali svidja mi se na ovaj nacin...nesto novo!;)))p.s. jel treba posle da javljam koliko sam parcica poruckala...?;)))
ОдговориИзбришиMinjoncic, obavezna je prijava! Stepen svidjanja je proporcionalan broju pojedenih parcica lol
ОдговориИзбришиInace ovaj fil moze da se upotrebi tako sto cete ga upakovati izmedju dve table lisnatog testa (posnog - sa margarinom), kao fil za posno testo od piva bilo da pravite kiflice ili veknice ... dakle, za bilo koju varijantu ako vam zatreba posno punjenje.
Ti si pravila one divne nadevene pastetice. Sada zamisli da seces one krugove od lisnatog i filujes ovim filom. Eto fantasticnih posnih, dekorativnih zalogajcica.
Taci, sta mi uradi! Obozavam ovakve pite! Odlicna je.
ОдговориИзбришиobožavam pitu sa gljivama a obožavam i onu sa sirom :). Sviđa mi se kombinacija gljiva i poriluka i kako si ovo sve napravila. Sada bih rado komad, a možda i dva :) . Super !
ОдговориИзбришиPa pravite je zene, nemojte da se patite gledajuci sliku :)))
ОдговориИзбришиPravila sam je sad, pa ko zna kad ... Jako je teska, a ja ne umem da stanem na dva parceta :(
baš divna pita, a i ovo je odlični način za odvajanje različitih jela u protvanu :)
ОдговориИзбришиAs promised... :)))
ОдговориИзбришиHvala Nina. Pre par dana sam kod Natase - Gastro fusion videla slicnu idejicu i bas mi je bilo simpaticno kako je ona odvojila svoje bagate. Pogledaj:
ОдговориИзбришиhttp://north-gastrofusion.blogspot.com/2010/11/samo-jedan-mali-intermezzo.html
Tina, odoh da pogledam, bas si me odusevila :clap: