четвртак, 11. новембар 2010.

Zerbo torta

Ova izuzetna torta je zastitni znak moje mame. Nama je odavno dosadila ali zbog gostiju, mama mora i dalje da je sprema kada su slavlja :))) Torta sa slike je mamina, ali pravim isto pa mogu bez grize savesti da postavim i recept i fotografiju :) Ali da ne bude da samo "prepisujem" od mame, evo torte sa mojom dekoracijom. Ova je pravljena za 6. rodjendan moje starije bratanice, a slicica preseka je mesec dana starija - slavio se Djurdjevdan :)


Recept kaze ovako ...

Ispeci 3 korice, svaku od:
  • 7 belanaca, 
  • 11 kasika secera, 
  • 11 kasika mlevenih oraha 
  • i 2 kasike brasna.  
Kore ohladiti.
1. premaz: rastopiti 250g secera i 1/4 margarina i premazati kore
 

2.premaz: rastopiti 300g cokolade i 1/4 margarina i premazati preko secera   

3. premaz, odnosno fil: 

Skuvati na pari 
  • 21 zumance sa 
  • 21 kasikom secera. 
  • U ohladjeno umutiti 1 i 1/2 margarin.
Premazati filom svaku koricu preko cokolade.
Odozgo preliti glazurom od: 

  • 200g cokolade, 
  • 50g margarina
  • i 2 kasike zejtina.
napomene:
Kore se peku u cetvrtastom plehu. Ako nemate papir za pecenje, stavite ih vruce na suvu kuhinjsku krpu dok se ne ohlade. Nikako nemojte na neke tacne ili sto, jer ce da se upare i zalepe.


Kada otapate secer, stavite u serpicu na jedan kraj secer a na drugi margarin i dok se otapa sjedinjujte. Morate biti brze kod premazivanja jer se brzo steze. Po potrebi dogrejte ali vodite racuna da ne izgori. 




 

Tortu je najbolje napraviti dan ranije.

9 коментара:

  1. Torta je za cistu desetku...receptic koji imam se samo malkice razlikuje, i ovo je zaista jedna od najukusnijih torti, najlepse mi je kad zagrizem karamel, pa on onako fino krcka pod zubima!;)) Ti si nam danas bila nesto bas raspolozena za slatkise...sve fini receptici!;)))

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam se godinama pitala da li naziv Žerbo odgovara mojoj torti, kad ono odjednom su počele da niču Žerbo torte po blogovima. Imam još jedno parče Žerbo u frižideru, mama je pravila, i kao i Lanin moj se minimalno razlikuje, tj. ima par kašika nes kafe u žutom filu. Zaista ova torta je vrh svih torti i kad vidim one strane torte kao sunđere setim se naših žena za koje je ova torta samo jedna od malo komplikovanijih torti. Ovakve torte bi se prodavale u najeksluzivnijim poslastičarnicama i resoranima, a radili bi ih šefovi svetskog glasa. Za nas je to ništa!

    ОдговориИзбриши
  3. koje divne torte pripremaš, jedna za drugom kako koja tako bolja. Žerbo je odlčna a presjek mi je super, bravo !!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala devojke :) mama ima dva recpeta, ali nakon isprobavanja oba, taj drugi je ostao precrtan u svescici sa receptima. :) Ima dosta varijanti torte, ali koliko znam, Zerbo je korica od belanaca i oraha - karamel - cokolada - zuti fil. Varijacije na temu su kolicine i dodavanje putera ili margarina dok topimo premaze. U ovom receptu je smanjena kolicina margarina sa 2 na 1 i po u filu. Fil je bio previse otuzan sa toliko margarina.

    Jeco slazem se skroz za opasku o pripremanju ovakvih torti.

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala Danijela,
    Torta je izuzetnog ukusa i izdasna, tako da je idealna za slavlja :)

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман04. март 2011. 21.57

    Ja sam verovatno jedan od retkih muskaraca koji iz ljubavi pravi samo ovu tortu deci za rodjendane, a i ja je obozavam..:-). Nisam kuvar ali znam da citam sta pise i nije tesko napraviti cak i ovu lepoticu od torte. Danas sam je pravio po ovom receptu .. odlican je, ali ja ipak dodam i jos malo meda .. probajte, ima poseban smek..:-).

    ОдговориИзбриши
  7. Svaka cast!
    Kod pripreme hrane je krucijalno da se sprema sa ljubavlju i zeljom da nam nesto uspe :) Smatram da nema losih kuvara/ica vec samo lenjih i nezainteresovanih za kuvanje :)))
    Hvala na komplimentima za recept. Bilo bi lepo da napises koliko meda stavljas u premaz, cisto da ne eksperimentisem ako vec ima nekog sa iskustvom.
    pozdrav

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails