понедељак, 22. новембар 2010.

Lazanja

... ili "Lazanje" nikada ne znam koji oblik da upotrebim :))
Pa eto, dosla je i kod mene na red. Spontano ...
Deki je bio na putu i nisam znala kada ce tacno doci kuci i da li cemo imati kasni zajednicki rucak ili ce jesti negde usput. Ako na sve to dodam da me je mrzelo da kuvam nesto konkretno i da mi je ceo dan nekako bio za osamu, onda mogu reci da je dobro da sam bilo sta spremila.
Resila sam da nam napravim spagete, ali sam se u zadnjem trenutku predomislila, "usla u frizider" i videla da imam od cega da napravim lazanju. Kore sam sama napravila. To je veoma laka rabota i ove kore ne morate da kuvate.


Sastojci za kore:
350g brasna
1 kasicica jabukovog sirceta
1 kasicica soli
1 kasika ulja
tople vode po potrebi - na zalost nisam sipala u mericu vec u casu, pa recimo da je otislo 120ml

Od ovih sastojaka zamesite tvrdje testo, pa ga ostavite jedno sat vremena da se odmori. Zatim ga podelite na 8 loptica pa svaku malo rastanjite i premazete sa kasiciom ulja i ostavite da ostoji desetak minuta.
Dok testo ceka, napravite fil po zelji i besamel.

Besamel:
Na kockici putera proprzite ravnu kasiku brasna, pa polako dolivajte 250ml mleka uz stalno mesanje. Kada ulijete sve mleko, jos malo prokuvajte i sklonite. Ovo je malo redja verzija besamela. Nisam ga solila zbog toga sto su ostali sastojci bili slani, ali ide jos malo soli u njega, a moze i malo morskog orascica koje najcesce ne dodajem iako stoji u receptu.
Drugi fil je bio improvizacija. 250g rendane "sunke u crevu" sam pomesala sa oko 100ml maminog kecapa i zacinila origanom. Narendala sam i oko 200g kackavalja.
Da se vratimo korama ...

Lazanju sam slagala u keramicku posudu (neko to zove "lazanjera") velicine 24x16x5cm

Svaku jufkicu sam razvukla oklagijom na pravougaonik. Malo sam ih po potrebi rukom razvlacila preko oklagije. Stavi se to parce testa na oklagiju i polako rukom sitnim pokretima tegli na dole, pa malo rasklagija, pa opet malo tegli. Ide brzo ...


Na dno posude sam sipala besamel. Onda sam stavila prvu koru, preko nje razmazala besamel, pa sunku pa posula rendanim kackavaljem. Druga kora, besamel, sunka, kackavalj ... i tako sve do osme kore. Preko osme kore ide samo besamel.Tu je vec bila puna posuda ...
Posudu sam prekrila alu folijom pa stavila u hladnu rernu (i alu folija na dno rerne ili pleh sa alu folijom ispod jer prska). rerna na 200C, pa kada se zagrejala, pekla sam jos pola sata pod folijom i 5 minuta bez, da se fino zapece.

Nije ovo bas neka prava lazanja, ali je meni gladnoj bila super- ukusna :)) Ne znam kako, ali nisam utrosila sav besamel, pa je malo suvlja nego inace, mada nije mnogo smetalo.



Da li je ova kolicina za jednu ili dve osobe, procenite sami. Meni ovo jelo jako smeta, kao uostalom bilo koja testenina :( pa pojedem u cugu trecinu od ove kolicine.

Iako sam lazanju sklepala, post objavljujem ne bi li koga ohrabrila da napravi domace kore. Nisu kupovne ni previse skupe, i ima jako dobrih, ali sam nesto u "napravi sam" fazonu, pa eto, mozda nekom zatreba recept i resi da isproba domacu varijantu i uveri se koliko su ove kore ukusne.

9 коментара:

  1. Lazanja je uvijek super jelo, u svim varijantama, na sve načine. Divim se svakome tko sam radi kore kao ti, ja sam tu dibidus i oduvijek kupujem gotove (Barilla i slično).

    ОдговориИзбриши
  2. nema do domaćih lazanja. ja se nisam još upuštala u domaće kore, tu i tamo mi ih napravi mama..

    tvoj recept bilježim kad se napokon odlučim sama raditi kore :)

    ОдговориИзбриши
  3. I ja najvise volim domacu varijantu, ali ne radim sama kore... to je mamin posao kad stigne u posetu :) Mozda se jednog dana i ja odvazim pa probam!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Taci, imas kod mene na blogu nagradicu ;)

    Inace, lazanje su mi omiljeno jelo, ove tvoje bih tako smazala :D

    ОдговориИзбриши
  5. Bas ih duuugo nisam spremala, a stvarno nije tesko napraviti domace testo...kod tebe mi se svidja sto su korice tako velike, pa se lepo uklope, taman kolika je i tepsija...vidim da u testo stavljas i kasicicu sirceta i malo ulja, ja obicno zamesim samo sa jajima i malo vode, kao za rezance. Ma, ovo je tako fino i ukusno jelo u svim varijantama...sad bih se odmah posluzila!;)))

    ОдговориИзбриши
  6. super su mi tvoje lazanje , a za kore svaka čast, ja ih još nisam sama napravila. Baš mi izgledaju ukusno i fino i vjerujem da ste se lijepo najeli :) . Odlično !!

    ОдговориИзбриши
  7. Taso, Phiphy hvala vam na nagradici. :)
    Ne stizem da postavim slicice i izodgovaram na pitanja :(

    ----------------------------------

    Posto nemam masinu za rezance, nisam nikada pravila ove sa jajima i brasnom. Bilo bi mucenje razvlaciti oklagijom to testo na tanko.

    Ovo testo je mnogo lakse za rad i lici na ono za razvlacenje kora za pitu. Verujem da vama koje niste pravile to izgleda kao neka nauka, tako je i meni nekada izgledalo, ali je zaitsa veoma lako da se napravi.
    Bitno je da testo, kada izdelite na jufkice, malo rasklagijate i lepo premazete uljem, i da ono odstoji desetak minuta moze i malo duze, jer ce tada lepo da se razvlaci.
    Onda te komade prvo razvucete oklagijom koliko moze na sve 4 strane, pa prebacite preko oklagije i jos malo razvucete. Vratite na podlogu pa opet ogklagijom rastanjite. Onda uhvatite za uzi deo i prebacite preko uze ivice podsude, pa jos i tu malo razvucete ako treba. Ne mora to u milimetar.
    Dala sam dimenzije posude, zato sto mozete da pravite jufke po potrebi, a za ove dimenzije, izadje 8 kora.
    Ako ne uspe iz prve, sigurno cete uspeti drugi put .. veoma je lako. Samo treba imati strpljenja i pristupiti izradi bez nervoze i posmisli "meni to nece ici"

    Ljubim vas, hvala na komentarima :)

    ОдговориИзбриши
  8. odlične su lazanje, ja ih mnogo volim, no volim napraviti isto domaće kore, radim ih nešto drugačije (stavim i 1 jaje, bez octa), a kombinacija nadjeva lazanja se neprestano mijenja ovisno o sastojcima, naravno ova klasika su mi najbolje

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails