субота, 13. новембар 2010.

Cokoladni kolac

Jao sta ste mi napravile, jao kako ste me isprovocirale! :))) Poslednjih sati citam blogove, i kako gde krenem naletim na neku cokoladu ili nesto od cokolade ... tart-ovi, torte, pite, kolaci, namazi, filovi ... ma cokoladna cudesa izlecu sa svih stranica.



Pre jedno 45min, lepo mi padne roletna i uputim se u kujnu da vidim cime tacno raspolazem. O.K. imam cokoladu za kuvanje - 200g, imam jednu malu pavlaku, marmeladu od kajsije, kakao, mleko jaja, brasno, pecivo .. to sve NORMALNO imam lol



Resim da zbuckam neki kolac od onog sto imam, a da se mnogo ne namucim. Osacovala sam kod Branke divnu torticu , kod druge Branke (koincidencija) recept za ganache. Prvo sam mislila da iskombinujem ova dva, ali sam onda shvatila da niti imam bademe (imam lesnike  i orahe), niti imam dovoljno cokolade :(. Zato sam lepo resila da iskoristim svoj recept za kakao mafine

Kolac se hladi, a malo sam izmenila recept za mafine:

Sastojci:

2 jaja
150ml mleka
60ml ulja
kesica vanil secera, 1/2 kesice praska za pecivo
165g brasna
150g secera
2 kasike kakaoa
prstohvat soli
ekstrakt ruma ili neka druga aroma po ukusu

Izmesati posebno tecne a posebno praskaste sastojke pa sjediniti blago muteci zicom za mucenje. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180step, 20min. Pekla sam u tepsiji precnika 22cm koju sam oblozila papirom za pecenje.
Vrucem kolacu sam uradila nesto sto se kod poslasticara zove aprikotiranje, a u stvari se kolac premaze vrelom marmeladom, a naziv mu je otuda sto je kajsija najcesce upotrebljavana. Nisam tu mnogo komplikovala. Trebalo bi prvo da se marmelada propasira pa greje sa malo vode. Ja sam je jednostavno zagrejala do kljucanja bez vode i odmah premazala kolac.
Kolac, dok se hladi, takodje ceka ganache koji nikako da se stegne, tako da slicice dobijate sutra.

----------------------------------------------------------------------------------------------


Evo stavih slicice, a taman i da dopisem koju ...
Kolac je ispao savrseno. Ganace je predivan, a sigurno cu ga iskoristiti za jos koju poslasticu. Posto moze da se izmuti mikserom, verujem da je takodje divan kao krem za torte.

Ovo je prilicno socan kolac, tako da cu ubuduce i mafine da pravim ovako. Socnije je ovo testo u kome sam vodu zamenila mlekom. Marmelada od kajsije je dala divnu mekocu kori i nije joj dopustila da se stvrdne dok se kolac hladio. Rum daje poseban smek, ali mogu da zamislim kolac i sa malo djumbira, kao i sa karanfilicem.

11 коментара:

  1. čekam sličice :)) a po sastojcima vidim da si jako dobro iskombinirala svoj čoko-kolač :). Istina je, zarazna je čokolada , i ja kada je negdje vidim uhvati me želja da bi odmah nešto čokoladno. Hvala ti za link na moju torticu i jako mi je drago što ti se svidjela !

    ОдговориИзбриши
  2. Brankic, tu su slicice, a tvoju torticu cu morati da isprobam. Savrsna je! :)

    ОдговориИзбриши
  3. super ti izgleda kolačić, jako mi se sviđa ! a fotke su tako originalne !!

    ОдговориИзбриши
  4. I na kraju ispada baš dobro što je tebi pala roletna:) Predivan kolač!

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala Snjezo, drago mi je sto ti se dopao. Nekada su te izmozgane, na brzinu napravljene stvarcice meni najdraze. Ovaj kolac se skoro pa pojeo. Ne znam sta je lepse, ovo socno testo (mada cu sledeci put smanjiti kolicinu brasna da bude jos socnije) ili ganache koji je vredelo cekati da se stegne. Najlepse od svega je sto se pravi od onoga sto obicno uvek imamo u kuci, a cokoladni preliv moze i ne mora. Premazan marmeladom i postu npr. seckanim orasima bi bio jednako dobar ... ma i bez toga. Samo treba pustiti masti na volju.

    Brankic, obicno fotografisem na brzinu,cesto na golom na stolu, a i radim to mobilnim koji na sve nema blic, pa za dobru fotografiju treba malo vise truda nego da radim bilo kojim aparatom iste "jacine".
    Danas sam bila bas posebno raspolozena da napravim koliko-toliko pristojnu fotografiju, a detalji su mi se nekako nametnuli sami od sebe. Bukvalno sam videla tu tacnicu okruzenu drvenim perlicama a onda je sminka dosla kao logican dodatak. :) Zadovoljna sam fotografijama i drago mi je da si ih primetila :)

    ОдговориИзбриши
  6. Bravo bravo bravo :)
    Divno izgleda, i verujem da je vrlo ukusan

    ОдговориИзбриши
  7. Hvaaalaaa, ljubim vas sve tri :)
    Ako vas ne mrzi, isprobajte. Mnogo se brzo pravi (ako zanemarimo ganache koji se brzo pravi ali dugo ocvrscava) a sastojci mu nisu skupi (ako opet zanemarimo ganache hihihi).
    Ali u sustini i nije skup kolac a efektan i ukusan.

    ОдговориИзбриши
  8. odličan ti je kolač, mislim da bi mi se jako dopao :) a slikice su predobre

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala Nina. Evo imam par kockica u frizideru, mm je trazio da mu opet pravim. Ovog puta je isla mera i po, i cetvrtasti oblik. Mislila sam da smanjujem brasno, ali definitivno nema potrebe. Ovog puta sam stavila glazuru od cokolade jer nisam imala pavlaku.
    Bilo bi mi drago da ga isprobas, posto se pravi veoma lako. Sve se muti obicnom zicom i nema potrebe da se bucka previse, samo ovlas sjedinis tecne pa im dodas praskaste sastojke ... isto kao za mafine.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails