четвртак, 11. новембар 2010.

Kraljica torta

Evo jos jedne kraljice, ali ovog puta torte. Ovo je bozanstvena kremasta tortica koja, dobro rashladjena, moze da se sece i kao stanglice i pakuje u pravougaone korpice, ali cete za tu varijantu da je pospete npr. kokosom umesto sto cete je premazati slagom.



Sastojci za koru:
  • 10 belanaca
  • 500g secera
  • kasicica limunovog soka
Dobro umutiti belanca sa secerom, lagano umesati kasikom limunov sok i susiti 1 sat na 150C.


Sastojci za filove:

  • 10 zumanaca
  • 8 kasika secera
  • 8 ravnih kasika brasna
  • 400ml mleka
  • 250g prah secera
  • 250g margarina
  • 250g mlevenih oraha
  • 1 kasika kakaoa

Umutiti zumanaca sa secerom i brasnom pa skuvati u 400 ml mleka (kuvati na pari). Posebno umutiti 250g prah secera sa 250g margarina i sjediniti sa ohladjenim filom. Podeli na pola i u jednu polovinu dodati orahe i kakao.

Redja se:  kora, fil sa orasima, zuti fil 




 Ako se sprema kao torta premaze se sa 4 kesice slaga.
Ako se prave stanglice, posuti po zelji kokosovim brasnom, ili nekim mrvicama, ili rendanom cokoladom ...
ispadne bas dosta :) 


 Presek je malo musav jer sam sekla odmah, neko nije mogao da ceka :))))

5 коментара:

  1. Da znas da bi i meni bilo tesko da cekam dok se potpuno ne ohladi...;))) Ovo je poput nekog finog sladoleda kad se dobro rashladi, mmmm...a jel ostao bar neki krajicak od te tortice da se proba?;)))

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo sto postavljam veceras je odavno poruckano :))
    Prebacujem recepte koji odavno cekaju na to. :)
    Mozda sledeci put krene tortica u frigo torbi put Leskovca ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Ovakve torte su izuzetno fine, mora da je nestala u trenu! ja jedino u nijednu kremu ili kolač ne stavljam margarin jer nije baš najzdraviji, a i jako se osjeti. Uvijek samo putar.

    ОдговориИзбриши
  4. ovo je prava kraljica !! prefini sastojci (i ja bih margarin zamjenila maslacem) i tako dobro izgleda. Baš ste fino uživali..... !

    ОдговориИзбриши
  5. Moram da priznam da nikada nisam bila ljubitelj margarina, specijalno sto nije zdrav. Medjutim, ne mogu uvek da priustim da pravim torte sa puterom, a sada mogu da kupim i fine neslane margarine bas za kremove i fina testa, pa neke sa ukusom slatke pavlake, tako da se ne osete kao oni margarini nekada.

    Torta je divna, penasta i kremasta ... a i nije komplikovana za pravljenje. Moram da napomenem da nekog u startu ne odbije susenje korice i kuvanje fila na pari. Fil se jos brze skuva ako koristite lonce za mleko, ili bilo kakvu serpicu od rostfraja. Ako serpu od rostfraja stavljate direktno na ringlu, onda ne moze bilo koja, vec samo ona sa debelim dnom.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails