недеља, 14. новембар 2010.

Milk kocke ... ili "Car je go!"

Pre desetak dana, napravila sam ovaj kolac koji je svojevremeno bio HIT na kulinarici. Moram da priznam da kocke izgledaju predivno i da svojom lepotom zaista mame da ih napravite ... a pravljen je ... 57 puta - toliko sam linkova izborajala. Pa su mu se divili i padali u nesvest od lepote izgleda i ukusa, i ne samo drage kulinaricarke, vec i njihova familija, komsiluk, kolege a one to prenosile pa pravile po vise puta to bozanstvo od kolaca.
Ukusi jesu razliciti, ali zar sam bas toliki maler da se ni jedna, od tih 57 domacica, nije nasla sa ukusom slicnom mom, pa da kaze da je ovaj kolac u stvari jedan nasminkani 'leba sa margarinom?!  :)))))
Zaista ne zelim nikoga da uvredim, ni autorku recepta, ni ostale koje su isprobale i kojima se svideo. Niko meni nije kriv sto sam podlegla euforiji, umesto da promislim i vidim kako je patispanj ipak suv za moj ukus i kako to mozda nije ono sto bi se Dekiju i meni svidelo. Moram reci da je krem lep do momenta dok mu se ne doda margarina. Neobican je zbog bele cokolade, a mislim da nema potrebe da se u njega umesa ceo margarin.


Kolac je uspeo, kao sto vidite, samo nisam imala zelju da ga seckam u kocke i dekorisem za slikanje ... bas sam bila tuzna i razocarana. Nije on los, ali mi nije nista specijalno po ukusu, jedino sto  fantasticno izgleda. Umesto mlecne, za toping sam koristila crnu cokoladu da ne bi bilo preslatko (jedna od 57 mu nasla zamerku da je presladak) - jedina izmena, pa zato i ne kucam recept vec samo ostavljam link ka originalu.
Nekako na pola spremanja, pocela sam da razmisljam o tome da li je kod ovog kolaca u pitanju sindrom Carevog novog odela. Sve i da gresim, sto se mene tice, CAR JE GO :))))
Kolac ne preporucujem onima koji ne vole suve poslastice. Vise je za ljubitelje Sah torte i slicnih stvari koje dave nas kremoljupce dok ih jedimo :))
Sta bih izmenila ako se ikada vise odlucim da ga pravim.
Napravila bih tanju koru ili bih ovu posteno natopila mlekom, i to cokoladnim.
U fil bih dodala paklicu putera cisto da dobije dodatno na cvrstini jer imamo dva sloja pa da ne bi curelo ... ili bih samo umesala mikserom prah secer, verujem da bi i to dovoljno ocvrslo fil.
Toliko od mene na ovu temu. Ne smem vise da pisem :))

19 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Sjećam se euforije oko tog recepta. Ja sam o tom istom receptu pisala na svojem blogu, s tom razlikom što sam ja nešto kompletno "zajeb..." u postupku pa meni kreme uopće nisu valjale (jedna je bila previše tvrda, a druga totalno gnjecava). Čak sam stavila i više margarina u kremu, želeći spasiti stvar, ali od toga nije bilo koristi. Na kraju sam tortu "nacifrala" da barem izvana na nešto liči.
    Inače ne nasjedam na te pupularne recepte (još davno sam se naučila pameti). Ali ovaj sam isprobala jer ljudi oko mene vole "takve" kolače.
    Ja sam već navikla da imam totalno drugačiji ukus od drugih, znam da su ljudi često zgroženi postovima na mojem blogu, jer im nije jasno kako se meni može ne sviđati nešto što se ama baš svima sviđa. Ali nemam potrebu podilaziti drugima, pa ne brinem o tome.
    Tvoj kolač uistinu lijepo izgleda, moj je u presjeku ličio na "područje pogođeno potresom": gnjecava krema se miješala s pretvrdom kremom, a u svemu tome "plivali" su zdrobljeni komadi biskvita.

    ОдговориИзбриши
  3. Nikada ništa ne radim radi mode, a ima možda dva kolača koja bih radila s Cool........ Ostali recepti su užasni, bez imalo oklijevanja mogu reči. Niti jedna krema ne može biti dobra s margarinom jer on nema dobar okus i taj okus se u kremi itekako osjeti. Naravno, uvijek treba jako dobro pročitati sastojke, već po tome možeš zaključiti da li je nešto dobro ili ne. A što je jako našminkanih fotki tiče, tu sam se već nasanjkala, pa jako pazim. Šteta truda, iako ti kolač dobro izgleda. Hvala na upozorenju.

    ОдговориИзбриши
  4. Cao Tina (mangupe) :))
    Kada se taj fila skuva i skroz ohladi, bas zbog tih 100g gustina se dobije jedna poprilicno zelatinozna smesa koja jednostavno trazi da joj nesto umesas da bi licila na fil i mogla normalno da se namaze. Moze ona da se maze, ali cim je pipnes dobijas gromuljice, a da je umiksas bila bi meksa nego sto treba. Zato mora secer i mozda malo putera ili cak margarina, ali ne celih 250g, to je previse.

    Sanela,
    Prvo jedno pitanje ... kako da se prijavim da pratim tvoj blog? Ne vidim nigde nikakvu opciju.

    Nasla sam tvoj izveztaj i procitala. Verovatno beli fil nisi dovoljno ukuvala. Mora da se ukuva u onoj meri kao fil za krempitu ili kada kuvas filove na pari. Znas ono kada povuces liniju varjacom po dnu posude, a ono se razdvoji na dva brega koja se "tesko" vracaju jedan drugom ... tako mora i sa ovim filom. Za crni fil ne znam sta da kazem, koristila sam tamnu cokoladu i meni je bio cak malo tecniji pa je na par mesta pocureo.
    Sto se tice bloga i onog sto volis, pa to je tvoj blog i prezentujes sebe kroz te recepte i price koje pricas, tako da tu ne vidim nista sporno. Kome se ne svidja, ne mora da cita niti da komentarise ;)

    Katarina,
    Moj, da ga nazovem maticni, forum je www.ana.rs a kulinariku citam povremeno. Isprobala sam neke recepte i zaista nisam imala nekih problema niti dosla u situaciju da mi se nije dopalo, sve do ovog recepta.
    Bila sam jako ljuta, ali ljuta na sebe sto nisam videla dalje od fotke i 57 linkova sa hvalospevima :)) Jednostavno i dan danas ne moze da mi dodje do mozga da se ama bas niko nije nasao da mu se kolac ne svidi. Zaista sam se razmisljala da li da uopste pisem o njemu i rizikujem da nekog uvredim, ali sam onda pomislila da imam pravo da mi se ne dopada i da ga zovem "hleb sa maragrinom" lol i da trebam da napisem svoje utiske. Ko zna, mozda neke od ovih zenica samo nisu sebe htele da dovode u situaciju da ih mozda izopste iz forumskog drustva, da ih ne kritikuju ili sta vec, pa su se jednostavno slozile da je kolac dobar. Ko zna ... a mozda se zaista svima dopao. Zato mi je i pala na pamet ona prica o carevom odelu pa sam resila da budem onaj mali decak iz price. Naravno da je to moje vidjenje istene, ali kolac je probao mm - nije mu se dopao, moja kuma - pojela je krem leba bacila, njena mama - pojela sve ali ona voli sve da jede :))) njoj se krem samo svideo, mala kumica - dete se razocaralo. Eto, nisam jedina. :)
    Sto se margarina tice, to sam ti vec napisala ... jeftiniji je, imamo ga dostpunog sa finim ukusima pa se ne oseti, a i ne koristim ga precesto. Jeste ultra nezdrav, ali kada novcanik otanji, mora alternativa :)
    Kolac izgleda dobro jer je uspeo :) Izgled mu nije mana, samo ukus lol Lepo spremam torte i kolace, pa nisam imala problem oko uspevanja :)

    pozdrav za sve i hvala na podrsci. valjda necu da dobijem neke batine u narednim komentarima hihi

    ОдговориИзбриши
  5. Od recepta koji ti se nije svidjeo napravila si odlican i duhovit post i to je najbolje sto si mogla napraviti! svidja mi se kad su blogeri iskreni, mislim da to pridonosi zivosti bloga. premda sam isla pogledati ovaj post jer me privukla fotka tvog kolaca, sastojci kolaca me uopce ne privlace tako da mi je tesko komentirati zasto je polucio takvu popularnost. De gustibus non disputandum est :)

    ОдговориИзбриши
  6. :D
    Uvek sam za iskrenost ali sam isto tako rano naucila da ne podnosimo svi istinu dovoljno dobro kao i da treba proceniti da li je nesto zaista toliko bitno da bi bilo opravdano da iskreno prokomentarisemo. Ovo ja sada malo filozofiram na temu :))
    Tvoj komentar mi je upravo potvrdio da sam postom postigla ono sto sam zelela .. da budem iskrena a da opet ne bude tako strasno predstavljena moja istina. Hvala ti!

    ОдговориИзбриши
  7. Na to sam mislila, ne treba mu 250 gr margarina nikako... :P Plus što ja izbegavam margarin, pa se trudim da ga ni ne pominjem u receptima :D :)

    ОдговориИзбриши
  8. Ja zaboravila s kim caskam ;)
    Dobro je da se vidi post, jer mi je par puta izbacio upozorenje da je predugacak.

    ОдговориИзбриши
  9. Evo i tvojih kocki... jos nema razapinjanja :))) Nisam probala ovaj kolac, ali secam se da je bio bas popularan jedno vreme. Sto se Coolinarike tice tamo ima mnogo recepata koje svi pohvale na konto autora i retko naidjes da neko ostavi iskreno misljenje o nekom jelu. Tamo ti otprilike vlada ono o cemu smo pricale, ako za neko jelo kazes da ti se nije svidelo razapnu te na sve strane ;) Po mom misljenju ima tamo odlicnih recepata, mnoga jela odande su se udomacila u mojoj kuhinji. Od vanylice sam probala par stvari, oni krekeri sa kikirikijem su mi stvarno extra, ali sve je stvar ukusa zar ne :)))

    ОдговориИзбриши
  10. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  11. Radila sam često Milk-kocke i moram reći da su u mojoj familiy omiljene ali ne bi bila ja pa ja uvijek nešto promijenim po mom guštu.Biskvit uvijek namočim mlijekom s rumom a dodam samo 100 g putra i krem bude o.k.Volim kada se napišu iskreni komentari jer zajedno možemo napraviti puno,Ne volim kada s raspravlja o okusima tu smo toliko drugačiji ali da određenu slasticu ili jelo možemo poboljšati to sigurno da.

    ОдговориИзбриши
  12. Mihaela,
    Ne znam koje su mi gore. One vecno nadrndane sto u svaku sliku i recept sumnjaju a da ga nisu probale ili te sto te razapinju ako ne mislis kao vecina a da takodje nisu probale recept :)) Ludnica!
    Tina,
    Bas si maler, ali si naucila na kraju ;) Znam da zene cesto nemaju vremena da pisu detalje, ali znam da isto tako ima onih sto nece da otkriju neku sitnicu, a ono ispadne krucijalno za uspevanje jela. Zato ja po nekad posteno udavim sa preciziranjem instrukcija, ako naidje neko ko je bio kao ja pre par godina za testo :))

    Dilajla,
    Videla sam da si radila; prepoznasala sam te po slicici :) Pravis ga bas onako kako sam i mislila da bi trebalo izmeniti i verujem da je u toj poboljsanoj verziji kolac dobar. Jedino si mozda trebala da ostavis komentar o izmeni recepta. Meni bi znacio. :) Ali mi sa druge strane mnogo znaci tvoj komentar ovde ...
    pozdrav devojke

    ОдговориИзбриши
  13. Što se kolača tiče, nikad više s enisma upustila u avanturu izrade toga. Ne sjećam s eviše kako sma ha skuhala tu kremu, imam iskustva s takvim kremama, ali moguće je da sma nešto zabrljala.

    ОдговориИзбриши
  14. Što se opcije praćenja bloga tiče, jedno vrijeme na blogu sam imala postavljen taj «gadget» koji je omogućavao zainteresiranima da prate moj blog. Znam da je ta opcija «Sljedbenici» popularna na raznoraznim «društvenim» stranicama, ali meni to s tim Sljedbenicima zvuči kao da vodim nekakvu sektu, zato sam ja to uklonila sa svojeg bloga. Iako, taj «gadget» je još uvijek u funkciji, tj. oni koji se odlučili «pratiti» moj blog i dalje ga «prate», ali sam «gadget» ne vidi se na blogu.
    Da želim, mogla bih nekoga izbrisati, ali ja nisam nikoga brisala, tko hoće, nek´ prati – meni je samo bitno da me taj «gadget» ne «bode u oči» na samom blogu.

    ОдговориИзбриши
  15. Ako netko, tko ima korisnički račun na blogspot.com želi pratiti neki blog na kojem nije postavljen «gadget» Sljedbenici – ta osoba treba na svojoj Nadzornoj ploči u sklopu blogspot.com, odabrati opciju «Blogovi koje pratim».
    Dakle, na lijevoj strani ekrana, gdje su izlistani «Blogovi» koje već pratiš (valjda već pratiš neke), na kraju tog «popisa» su «plavi gumbi» s opcijama «Dodaj» i «Upravljanje».
    Klikni na «Dodaj» i onda se otvori prozor u koji trebaš upisati adresu bloga koji želiš pratiti i spremiš to.
    Na taj način ti ćeš automatski biti dodana među «sljedbenike» mojeg bloga (iako ta opcija nije vidljiva na mojem blogu), a tebi će se na Nadzornoj ploči u sklopu «Blogovi koje pratim» prikazivati i moj blog.
    Na taj način možeš, među «blogove koje pratiš» dodavati i blogove/internetske stranice s drugih «platformi» (a ne samo s blogspot.com), neovisno i «gadgetu» Sljedbenici s blogspt.com kojeg ionako nema na tim nekim stranicama.
    Ipak, to ne funkcionira s baš svim «platformama», nekad je neku stranicu nemoguće dodati tom popisu, pa me «blogspot.com» npr. obavijesti da je došlo do pogreške itd. (nisam se baš nešto posebno bavila time, pa nisam ustanovila koje točno stranice se mogu «pratiti» na taj način, a koje ne). Ima i stranica koje se mogu pratiti na taj način, ali se u prozoru «Stavke» (gdje vidiš isječak blogerskih postova koje pratiš) ne mogu vidjeti fotografije s bloga, nego samo isječak teksta (no to s fotkama može ovisiti i o «alatu» s pomoću kojeg su fotke unesene na blog).

    Kad želiš prestati pratiti neki blog, to možeš učiniti sa svoje «Nadzorne ploče» na blogspot.com, (neovisno o tome je li na blogu koji želiš prestati pratiti vidljiv «gadget» Sljedbenici).

    Oprosti što sam ovo rastegnula, ali htjela sam sve detaljno objasniti. Pretpostavljam da ti posjeduješ neko informatičko znanje, pa možda nisam trebala toliko cjepidlačiti, ali možda se nađe netko drugi kome će ovo objašnjenje pomoći:)

    Vjerojatno bi najjednostavnije bilo da vratim opciju «Sljedbenici» na blog, ali…:DDD

    ОдговориИзбриши
  16. Pretpostavila sam da imas iskustva, ali desi se svakom da se fil ne ukuva dobro.
    Nije ni bitno ;)

    Na trenutak sam videla uputstvo preko maila ali se sada nesto zabrljalo, valjda ce pojaviti.
    Problem sa mnom je u tome sto cesto ne vidim ocigledno i evo sada ne verujem kako nisam videla gde trebam da kliknem.
    Ovde, kao sto vidis, gaget glasi "Prati" zgodnije je prevedeno. Volim tu opciju jer mi olaksava pregled aktuelnih recepata.
    pozdrav

    ОдговориИзбриши
  17. I zaboravih, hvala na detaljnom uputstvu! :)

    ОдговориИзбриши
  18. ja izbjegavam kreme sa margarinom, margarin mi upropasti cijeli okus kreme, ako se ipak odlučim za neki recept gdje ide margarin ja ga mijenjam za maslac ili jednostavno zgusnem sa gustinom i mlijekom što je bolja verzija :)
    a sa coolinarike isprobavam samo ono što mi se stvarno svidi, nikako ono što drugi isprobaju, pa makar i svi isprobali ako si ja nisam ubilježila neću ;)

    ОдговориИзбриши
  19. ali meni se ovo stvarno svidelo ... na slici :)
    toliko mi se svidelo da se uopste nisam previse udubljivala u sam recept, plus oni hvalospevi su mi samo ucvrstili odluku da ga pravim ... ma ja sam kriva sta cu
    inace se ponasam racionalno. :))

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails